Za roladu:
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
125 g šećera u prahu
3 žlice kakaa u prahu
Za filu:
200 ml pekmeza od brusnica
3 žlice mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
Za ganache premaz:
200 g čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Najprije pripremite ganache premaz. On bi trebao stajati u hladnjaku preko noći pa ga je najbolje pripremiti dan ranije. Ugrijte vrhnje za šlag i u njemu rastopite čokoladu. Kad se smjesa ohladi, stavite u hladnjak.
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Uzmite veliki protvan (onaj veličine pećnice) i obložite ga masnim papirom. Žutanjke miješajajte s polovicom količine šećera dok smjesa ne postane svijetla. Zatim dodajte kakao i nastavite miješati. Bjelanjke miješajte posebno i kad postanu čvrsti, dodajte ostatak šećera te nastavite miješati. Zatim smjese pomiješajte žlicom. Ulijte smjesu u protvan i pecite 20-ak minuta.
Izvadite kolač iz pećnice i kad se malo ohladi prebacite na drugi masni papir koji ste posuli kakaom u prahu. Zajedno s papirom napravite roladu.
Pekmez ugrijte s mlijekom, a od vrhnja stucite šlag i dodajte mu šećer u prahu.
Odmotajte roladu i namažite je najprije pekmezom, a onda šlagom. Opet zamotajte u roladu.
Iz hladnjaka izvadite premaz i kada se ugrije na sobnu temperaturu stucite mikserom. Namažite roladu premazom. Stavite je u hladnjak da se dobro ohladi. Dobar tek!
Post je objavljen 14.09.2008. u 23:23 sati.