uskoplje

30.04.2011., subota

Molitva biskupa Dobretića nad Osmanom Alaj-begom

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1779. godine biskup fra Marko Dobretić započeo je svoj treći kanonski pohod Bosanskom vikarijatu upravo sa župom Uskoplje na području koje je boravio od 30. travnja do 4. svibnja 1779 godine. U Uskoplje je došao s provincijalnim definitorom fra Stjepanom Jajčaninom i bratom laikom fra Matejom. Kako u svojoj monografiji o Uskoplju piše Ante Škegro, zadržali su se u Bistrici, gdje je biskup s okupljenim svijetom molio i blagoslovio puk. Prenoćio je u nekoj osmanlijskoj kuli kojoj je najamnik bio neki Marko Jurletić. Za naredni 1. svibnja, na blagdan sv. apostola Filipa i Jakova, odredio je da se svećenici okupe u Vilić Polju, kamo je i puk izdaleka pristizao. U katoličkom groblju u Vilić Polju služio je sv misu. Poslanice i evanđelja je dao pjevati na hrvatskom jeziku, što je bio davni običaj u Skopaljskoj župi. Propovijedao je o sv. krizmi i o silasku Duha Svetoga nad apostole. Potom je na konjskom sedlu, koje mu je služilo kao biskupski tron, s albom, štolom, prsnim križem, biskupskim štapom i mitrom krizmao 231 osobu. Oko 19.00 sati je, vrlo iscrpljen otišao na odmor u dosta udaljenu štalu nekog Ilije Kneževića, a potom se, u strahu od Turaka, prebacio u Voljice do kuće pobožnog Franje Juričevića koji je bio izgradio kućicu za skopaljskog svećenika. 2. svibnja se vratio na mjesto gdje je bio prethodni dan, ponovivši isto što i jučer, krizmavši još 56 duša. Potom je opet otišao u onu štalu kao dan ranije, pa se u strahu od Osmanlija, vratio u župnu kućicu. 3. svibnja svećenici su se pred biskupom zaputili na Paloč. Na Paloču je biskup krizmao 26 osoba i od javne ekskomunikacije pred cijelim pukom odriješio još dvoje. Kad je sve završio, zaputio se do kuće nekog Petra Lončine gdje je za okrjepu pojeo dva jaja. Tamo mu je došao ugledni Skopljak Osman Alaj-beg moleći ga za ozdravljenje od duševnih bolesti i opsjednutosti. To je biskupa ganulo, pa je nad njim molio. Kad je odbio primiti nagradu, Osman Alaj-beg je prionuo uz katoličku vjeru I zatražio da prijeđe na katoličanstvo, što bi samome biskupu kao i cijelom katoličkom puku Uskoplja nanijelo mnogo poteškoća. Poslije ovog slučaja biskupu su s istim molbama navalili dolaziti i brojni drugi muslimani. Potom je 4. svibnja na oltaru podignutom kod gostionice (vjerojatno hana) služio sv misu i poučavao puk u katekizmu, kršćanskoj vjeri, primanju sv sakramenata, o svećenicima i dr.. Na kraju je ispitivao svećenika, pregledao župne knjige iz kojih je i prepisao podatke o uskopaljskim katolicima.
Prema njegovu izvješću od 2. lipnja 1780. godine u Uskoplju je, bez Kupreške visoravni, od 7. svibnja 1776. do 4. svibnja 1779 godine bilo: krštenih 310, vjenčanih 56, umrlih 77, pričešćenih 1.254, nepričešćenih 724 itd..
(05)

- 06:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

29.04.2011., petak

Ministar sklon aferama

U Voljevcu pokušali zapaliti terenac, koji koristi ministar Sedžad Milanović, jedan od najutjecajnijih kadrova SDA u središnjoj Bosni


Inspektori MUP-a Srednjobosanske županije dali su se u potragu za piromanom koji je u uskopaljskom mjestu Voljevac pokušao zapaliti terenca KIA Sorento, koji koristi njihov ministar Sedžad Milanović. Terenac je poliven zapaljivom tekućinom, a to nije prvi put jer se istovjetno dogodilo i još 17. rujna 2009. godine. Kako ni tada nije pronađen počinitelj, moguće je da se radi o istom piromanu. Nakon toga je ministar okrivio lokalne čelnike suparničke Stranke za BiH, koji su ga ogovarali tvrdeći da je to zapravo sam učinio (!?).
Deset mjeseci poslije incidenta sa službenim vozilom, ministar Milanović se našao u središtu nove afere, kada se ispitivala njegova uloga vezana uz ugovor o zamjeni stolarije u terorističkom napadu oštećene zgrade Policijske uprave u Bugojnu, jer su njegovi protivnici spominjali da je taj posao dodijeljen poduzeću u vlasništvu njegova brata.
Inače, sumnjičeni ministar je jedan od najutjecajnijih kadrova SDA u središnjoj Bosni, a član je i Sabora Islamske zajednice BiH i Medžlisa Gomji Vakuf.
- Pitajte ministra što će službena kola ispred privatne kuće njegova vozača, pitajte ga kome je sve obećao posao u svome selu, pitajte ga gdje je u posljednjih osam godina njegova mandata otišlo 3 milijuna KM, za što je kazneno prijavljen, pitajte ga..., nabrajali su nezadovoljni policajci koji posljednjih mjeseci štrajkaju zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli.
Kako smo pisali, između dvije paljevine, ministar Milanović je pod istragom tužitelja HN županije, kojima je zbog nepristranosti proslijeđen 'vrući' predmet o krivotvorenju isprava. Naime, u toj kaznenoj prijavi stoji da je ministar krivotvorio dokumente o pripadnosti Armiji BiH, kako bi stekao pravo za mirovinu pod povoljnim uvjetima. Za ovu ulogu je i iz dijela IZ BiH stizala kritika da je "članstvo jednog ministra unutarnjih poslova u lokalnim i najvišim tijelima vjerske zajednice presedan balkanskih razmjera". VL


- 22:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

28.04.2011., četvrtak

Institucije vlasti uspostaviti u skladu sa zakonom i ustavom

HDZ 1990 u Uskoplju


Predsjedništvo HDZ 1990 održalo je danas u Uskoplju sjednicu. Na dnevnom redu bile su teme uspostave institucija vlasti na svim razinama nakon izbora, te inicijativa o provedbi unutarstranačkih izbora.
Predsjedništvo je nakon uvodnog izlaganja predsjednika dr. Bože Ljubića, razmotrilo proces uspostave vlasti. Još jednom je zaključeno da proces uspostave vlasti trebaju voditi postojeće institucije vlasti i da se proces treba vratiti u zakonske okvire. Pri tome je naglašeno da se političke volja svakoga naroda izražena na izborima mora poštovati u skladu s izbornim zakonom, a institucije vlasti uspostaviti u skladu sa zakonom i ustavom. Nakon verifikacije zastupnika od strane Središnjeg izbornog povjerenstva nužno je konstituirati Dom naroda Parlamenta BiH i nastaviti proces izbora izvršne vlasti.
Konstituiranje Doma naroda Parlamenta BiH je nužna pretpostavka i za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH i formiranje vlasti na razini BiH.
Predsjedništvo je prihvatilo inicijativu o provedbi unutarstranačkih izbora, te u svom cilju zadužilo tajništvo da izradi operativni plan izbora, kaže se u priopćenju Ureda za informiranje HDZ 1990.


- 23:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.04.2011., srijeda

Sjednica Predsjedništva HDZ 1990. sutra u Uskoplju

Razmatranje inicijative za provođenje unutarstranačkih izbora


Predsjedništvo HDZ 1990 će u četvrtak, 28. travnja 2011., s početkom 11.30 sati, u Uskoplju, održati 13. sjednicu.
U kratkom priopćenju kojeg smo primili navodi se da će se na sjednici "razmatrati analiza trenutne situacije u procesu provedbe izbornih rezultata i inicijativa za provođenje unutarstranačkih izbora".


- 21:30 - Komentari (21) - Isprintaj - #

Sežu li krakovi Selmanove hobotnice i u Uskoplje?

Sedžad Milanović i Salko Selman pod istragom Tužiteljstva BiH


Tužiteljstvo BiH provodi istražne radnje u kaznenom predmetu protiv više osoba iz Srednjobosanske županije osumnjičenih za organizirani kriminal i zlouporabe službenog položaja, među kojima su odlazeći županijski premijer i aktualni zastupnik Doma naroda Federacije BiH Salko Selman i ministar unutarnjih poslova Privorak Sedžad Milanović .
Po nalogu državnog tužitelja Dubravka Čampare svoj iskaz u ovom slučaju su dali bivši tajnik Županijskog odbora SDA u Travniku Besim Ajanović i načelnik Policijske stanice Jajce Bare Pršlja. Njih dvojica govorila su o djelovanju i mogućim kaznenim radnjama upravo premijera Selmana i ministra Milanovića, a Tužiteljstvo BiH dobilo je i dokumentaciju u vezi s ovim slučajem.
U svom iskazuju Tužiteljstvu BiH na 17 stranica Ajanović je, između ostalog, kazao da je došao do saznanja da na području SBŽ djeluje organizirana grupa ljudi za koje postoje osnovi sumnje da su počinili višestruka kaznena djela organiziranog kriminala te s tim u vezi i najmanje šest drugih kaznenih djela.
Ajanović je u Državnom tužiteljstvu izjavio da je ta kriminalna grupa dobro organizirana i uvezana te je apelirao na žurnu istragu. Prema njemu, SBŽ je leglo kriminala i u njemu djeluje "Selmanova hobotnica".
-
Razlog mog prijavljivanja, odnosno davanja ove izjave je isključivo moralne prirode, jer kao odgovoran i savjestan građanin želim ukazati na sve nezakonite radnje od većeg broja osoba koje se nalaze u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama vlasti, od državne, pa do općinske vlasti. Posebno je izražena na županijskoj razini
- naveo je u svom iskazu Tužiteljstvu Ajanović, dodajući da su na njega vršeni žestoki pritisci da ne otkriva kriminal, a na kraju je protjeran iz SDA.(vitez.info)
- 10:40 - Komentari (10) - Isprintaj - #

26.04.2011., utorak

Građanski neposluh bošnjačkih stranaka

Dok su hrvatske stranke, nakon bošnjačke izborne demo(n)kracije, jasno najavile da će se u borbi protiv daljnje majorizacije koristiti građanskim neposluhom, bošnjačke stranke tzv. platforme taj građanski neposluh uvelike - sprovode


Oko tristo policajaca, uposlenika organa uprave i pravosuđa sudjelovalo je u današnjem prosvjedu pred zgradom Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) u Travniku, na kojem je zatraženo hitno sazivanje sjednice Skupštine SBŽ-a i usvajanje proračuna za 2011. godine.
Za teško materijalno stanje u kojem se našlo više tisuća korisnika županijskog proračuna, jer im još nije isplaćena plaća za ožujak i ostale naknade, sudionici prosvjeda krive čelne ljude zakonodavne i izvršne vlasti u toj županiji, od kojih se danas nitko nije udostojao obratiti prosvjednicima, pa oni prijete općim štrajkom.
Zaposleni u obrazovanju u Srednjobosanskoj županiji, kao ni policajci i drugi proračunski korisnici, još nisu dobili plaću i druge naknade za ožujak, a na izmaku je i travanj, pa ni oni ne žele raditi bez plaće. U četvrtak, 5. svibnja u 9 sati, najavili su iz sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja, počet će opći štrajk u osnovnim i srednjim školama u SBŽ-u.
Tako je proteklog vikenda u Travniku odlučio Koordinacijski odbor sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u ovoj županiji. A kako je kazao prof. Nedžad Jahić, član koordinacije, sindikati i nisu imali drugog izbora, jer unatoč njihovim brojnim pokušajima, upozorenjima, prijedlozima... kako i na koji način izići iz teške situacije u kojoj se osnovno i srednje obrazovanje nalazi, nikakvih pomaka, čak ni pokušaja niti iskazane volje kod nadležnih i nije bilo.
Za to vrijeme, dok korisnici proračuna jedva spajaju kraj s krajem, usvajanje proračuna i plaće proračunskih korisnika postale su predmet potkusurivanja između dvije vodeće bošnjačke stranke okupljene oko tzv. platforme, SDA i SDP. Na taj način, ove stranke još jednom su pretekle one hrvatske. Dok su, naime, hrvatske stranke, nakon bošnjačke izborne demo(n)kracije, jasno najavile da će se u borbi protiv daljnje majorizacije koristiti građanskim neposluhom, bošnjačke stranke tzv. platforme građanski neposluh uvelike - sprovode.


- 19:25 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Životinje nikada ne misle zlo

zooportal.hr predstavlja Uskopljanku Ivonu...


Znate li tko su Micka, Cici, Miki, Boni i Nino? Ne znate?! Iako svakodnevno šeću pored nas, mi ih, evo, upoznajemo preko portala zooportal.hr. Ovaj portal, namijenjen ljubiteljima životinja, predstavlja Ivonu, 13-godišnju učenicu iz Uskoplja. Kao i svi ljubitelji životinja i Ivona je kreativna, kažu na zooportalu, te uz svakodnevno pomaganje životinjama pronađe vremena za svoje hobije: crtanje, fotografiranje i sviranje gitare.
„Životinje volim jer su dobra stvorenja puna ljubavi. One ne mogu povrijediti osjećaje i nikada ne misle zlo“,
objašnjava nam Ivona.

Gdje šećete? Omiljene livade? Omiljeni frendovi na livadi?
Najviše volimo šetati jednom prostranom livadom uz rijeku. Imamo puno frendova. Najčešće sa nama ide malena pasica Benu,Bonijeva i Ninina najbolja frendica.

Omiljeni veterinar- zašto?
Idemo u Veterinarski centar Barnjak, gdje je glavni veterinar dr. vet. Marinko Barnjak.Svoj posao shvaćaju najozbiljnije i uvijek su tu da pomognu. Topli su prema životinjama i uvijek imaj korisne savjete.

Više pročitajte na zooportal.hr
- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2011., ponedjeljak

Biser Uskoplja

Klub Bugojana u Zagrebu poziva na promociju knjige crtica iz prošlosti župe u Kandiji


Klub Bugojana i prijatelja grada Bugojna u Zagrebu
poziva Vas na promociju knjige
BISER USKOPLJA
Crtice iz prošlosti župe sv. Ilije Proroka u Kandiji (1875.-2010.)
koja će se održati 5. svibnja 2011. godine u 20,00 sati u dvorani
Nadbiskupskog pastoralnog instituta na adresi Kaptol 29 A u Zagrebu.

Uz prigodan program o knjizi će govoriti:
- don Stipan Mišura,
- dr. sc. Ante Škegro,
- dr. sc. don Tomislav Markić,
- akademik Mirko Zelić.
Predsjedništvo Kluba
Nakon promocije slijedi zajedničko druženje uz prigodan domijenak.
Predsjedništvo kluba

Ovo je prva knjiga, u Klubu Bugojana nadaju se ne i posljednja, gdje se Klub pojavljuje kao nakladnik. Namjera im je, sukladno Statutu, da vlastitim nakladništvom održavaju postojeće i grade nove trajnije, čvršće i istinske veze s bugojanskim krajem svijesni vrijednosti i važnosti pisanog traga osobito kada se isti ukoriči i registrira u glavnoj knjižnici Hrvata.
U knjizi se nalazi i vrijedan pažnje dodatak Uspomene s Kupresa Joze Tomića a posebno naglašavamo vrijedan dodatak povjesničara Ante Škegre Kuga u gornjevrbaskom kraju od 1814. do 1817.
Nakladu knjige, Odlukom predsjedništva od 9. travnja 2011. i u dogovoru s autorom, Klub ustupa RKT župi Kandija.
Informacije o knjizi i mogućnosti nabavljanja možete dobiti preko Kluba ili izravnim kontaktom autora knjige
na e-mail adresu stipan.misura@gmail.com.

- 21:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.04.2011., nedjelja

SRETAN USKRS, USKOPLJE
- 07:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.04.2011., subota

U Uskoplju jučer povrijeđen pripadnik EUFOR-a

Povrijeđeni Glierson je izvan životne opasnosti


Četrdesettrogodišnji pripadnik EUFOR-a teže je povrijeđen u jučerašnjoj prometnoj nezgodi u Uskoplju, priopćeno je iz Policijske stanice Uskoplje.
Povrijeđenom Jamesu Gordonu Gliersonu ukazana je liječnička pomoć u Domu zdravlja u Uskoplju, a potom je prevezen u Županijsku bolnicu Travnik gdje su mu konstatirane teže povrede.
Riječ je o prelomu ključne kosti i pacijent je izvan životne opasnosti, rekao je Srni dežurni liječnik Odjeljenja kirurgije u bolnici Adnan Šatrović.
Nesreća se dogodila u 15.20 sati kada su se sudarili motocikl koji je vozio Glierson i teretni kamion za čijim je volanom bio Ekrem Begović.

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sedam priča u utrci za Džaltu

Obavijest Prosudbenog povjerenstva nagrade Stjepana Džalte


Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade Stjepan Džalto, ove godine se dodjeljuje drugi put, iz opsega pristiglih kratkih priča na Natječaj odabralo je sedam naslova u uži izbor.

To su sljedeće priče: naslov Nezamislivi cirkus gospodina K., pristigao pod šifrom ATTD1234, Zapali iz hrvatske ruke (šifra: Milj Emin), Pijetao (šifra: Lady Mercury), Epilog (šifra: Podgradina), Suho zlato (šifra: Dom), Dom (šifra: Stranac), te Dokaži (šifra: Dirlija).
Prosudbeno povjerenstvo, čiji je predsjednik književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić, tijekom svibnja će odabrati najbolju kratku priču i proglasiti pobjednika drugog natječaja za rečenu nagradu Stjepan Džalto, koja će, uz plaketu, dobitniku donijeti i novčani iznos od 500 KM, a organizator natječaja, Hrvatska uzdanica iz Uskoplja, odabrane priče pristigle na natječaj prošle i ove godine tiskat će u zasebnoj knjizi.

Pri završetku Prosudbeno povjerenstvo sa zadovoljstvom ističe činjenicu da je broj pristiglih priča ove godine znatno veći nego prošle, a, taj rast, što je još važnije, pratila je i osjetna kakvoća uradaka, pristiglih iz Hrvatske, Srbije i brojnih gradova BiH.
Foto: Džalto, prof. Lučić i mons. Vukušić na predstavljanju Džaltina književnog stvaralaštva u Sarajevu 2008.
- 09:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.04.2011., petak

Pridvorčani u balvan revoluciji

Stanovnicima Menjika žele uskratiti pravo na vodu. Kako će reagirati policija?


U srijedu, 20. travnja, je u selu Menjik, na lokaciji budućeg „Remića Etno sela“ obavljen blagoslov i izliveni su temelji buduće kapelice koja će biti posvećena bl. Alojziju Stepincu. Blagoslov je obavio don Miljenko Džalto, župnik župe Uzdol.
„Ovo je jedan veliki događaj za selo Menjik i za cijelu okolicu. Naši radovi na selu rade se u rokovima, a sutra se počinje s iskopom budućeg etno restorana i benzinske pumpe. Danas smo također iskopali bazen za vodu na sasvim drugom mjesto nego je to bilo predviđeno“
izjavio je za portal Rama-Prozor. info Radovan Remić.

Uništen bazen pitke vode
Mještani Menjika kao i Remić naišli su na probleme sa susjednim selom Pridvorci iz općine Gornji Vakuf – Uskoplje. Naime dvadesetak mještana iz Pridvoraca pobunilo se protiv radova na vodovodnom bazenu kojeg mještani Menjika koriste već 30 godina, te su spriječili „balvan revolucijom“ radove na izmjeni vodovoda i cjevovoda. Povodom toga događaja izvještena je policija i problemi su iznijeti u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.
„Osobno moj savjet bi bio da se sami mještani konzultiraju s predstavnikom mjesne zajednice Pridvoraca i da predsjednik mjesne zajednice bude u to uključen. Tako da se bez ikakvih incidenata u idućih nekoliko dana mogu izvesti radovi na obnavljanju postojećeg bazena gdje su nastale greške za vrijeme rata, poslije rata i sada za vrijeme sječe (krađe) šume gdje se nalazi naša voda. To bi bila jedina i prava solucija da mještani shvate da je to jedini izvori koji mi koristimo već 30 godina i da je to jedini izvor odakle mi možemo uzeti vodu za selo. Mještani Pridvoraca itekako imaju više izvora i svaka kuća ima dovoljno vode. Ja znam da tu postoje ljudi koji su naravno za to da se to riješi, da mi vodu obnovimo i dovedemo je kao što je bila, a s druge strane jasno mi je da postoje ljudi koji ne razmišljaju tako, da su drukčije okrenuti prema samoj izgradnji i prema samom Menjiku. Mogu reći da je jednim dijelom to i nacionalno pitanje, tu se nalazi par kuća, a od nekoliko mještana smo čuli da je voda samo njihova, a ne od sela Menjika“
kazao je Remić.

I šumar uključen u krađu šume
Šuma oko bazena i na brdima Pridvor 2 i Crni Vrh totalno je uništena, izvršen je pravi ekocid. Kako doznajemo od mještana sam šumar je udružen s ljudima koji sijeku (kradu) šumu. Šumar ih uredno dočekuje pored ceste i naplaćuje po turi.
„U Policijskoj stanici u Uskoplju napravili smo prijavu protiv sječe šume. Policija nam je dala izvješće da ne mogu ići na uviđaj jer im je šumar rekao da je to minirano područje, gdje smo mi osobno s novinarima i ljudima iz općine bili gore i cijeli teren obašli zbog obnavljanja bazna. Tu smo se i uvjerili da je šuma isječena friško u zadnjih dan-dva. Nama je jako žao što moramo na ovaj način iznijeti da šumarija i ljudi iz šumarije surađuju s lopovima koje takve stvari rade“
izjavio je za portal Rama-Prozor.info Radovan Remić. (Rama-Prozor.info)


- 08:00 - Komentari (25) - Isprintaj - #

Županija je taoc dviju najjačih bošnjačkih stranaka

Preko 5.000 proračunskih korisnika, među njima i veliki broj Uskopljana bez plaće....


Plaće proračunskim korisnicima u Srednjobosanskoj županiji kasne. Ministarstvo financija SBŽ je 31. ožujka, po isteku Odluke o privremenom financiranju, zaključalo "kasicu" jer proračun za 2011. godinu nije usvojen.

Što je prvo
Iako su stranke okupljene oko platforme još od prosinca najavljivale formiranje Vlada to se ni pola godine nakon izbora nije desilo. Usvajanje proračuna i plaće proračunskih korisnika postale su predmet potkusurivanja između dvije vodeće stranke okupljene oko platforme, SDA i SDP.

Međutim, ove dvije stranke ne mogu se dogovoriti da li prvo usvojiti proračun za 2011. godinu pa imenovati novu Vladu SBŽ, što zagovara SDA ili prvo imenovati novu Vladu pa usvojiti proračun, što predlaže SDP. Osim ovog, ne mogu se dogovoriti ni oko raspodjele fotelja u tzv. drugom ešalonu (županijske agencije, direkcije i uprave). Da je ovo predmet spora nedavno je potvrdio i predsjednik Županijskog odbora SDP Zukan Helez.
Najveće žrtve su građani jer pored kašnjenja plaća proračunskim korisnicima, kasne i isplate po raznim drugim osnovama. Na pitanje da li postoji šansa da se uskoro održi sjednica Skupštine SBŽ, predsjedatelj Nikola Simić (SDP) odgovara:

Poziv na sastanak
-
To je trenutno stvar dogovora između dvije stranke unutar platforme jer ima određenih nesporazuma. Imamo "krnju Vladu" koja je predložila proračun i to je neprihvatljivo. Na drugoj strani, SDA vještački pokušava napraviti krizu jer tvrdim da se plaće proračunskim korisnicima mogu isplatiti i to ne bi trebalo biti sporno
- kazao je u telefonskoj izjavi Nikola Simić, predsjedatelj Skupštine SBŽ.

Prošlotjedni pokušaj međustranačkih razgovora, koji je inicirao HDZ BiH, propao je jer su došli samo predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom.
- Korisnici proračuna nisu zaslužili da budu taoci političara. Mi smo pokušali riješiti ovu situaciju pozivom na sastanak. Imali smo i konkretnu ponudu da se 10 zastupnika iz tri stranke vrate u Skupštinu SBŽ i da se usvoji proračun u formi u kojoj je predložen. Kasnije neka se, zavisno od situacije, napravi njegov rebalans
- rekao nam je Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH.

SDA: „SDP se ponaša kao HDZ“
Iako u SDA odbijaju davati izjave, u nezvaničnim razgovorima tvrde kako se "SDP ponaša kao HDZ jer sve blokira". S druge strane, u SDP-u su svjesni da bi usvajanje proračuna značilo produženje mandata "krnjoj Vladi" u kojoj sjede ministri iz SDA i HDZ BiH.

Banke ne čekaju
Dok središnjice SDA i SDP presude u "srednjobosanskom slučaju", 5.000 proračunskih korisnika, ali i još nekoliko tisuća korisnika izvanproračunskih fondova čekat će na plaće. Međutim, banke ne čekaju. Veliki broj građana opterećen je kreditima, a banke ne zanima da li plaće kasne i da li je proračun usvojen, a još manje raspored stolica u Vladi neke županije.

| DA | HB.org |
- 07:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Lepušine, Oklaj, Privija, Pustotina, Okolišće, Lokavlje, Teletovina, Tavnice, Zaklopci....

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 22. travnja daleke 1895. godine u BiH je proveden treći popis stanovništva od ukupno četiri, koliko ih je za četrdesetogodišnje austro-ugarske uprave u BiH ukupno provedeno. Pučanstvo je popisivano po nacionalno – konfesionalnom principu, a popisivana su i sva naseljena mjesta, stambeni objekti, stanovi, planinske kolibe, stočni fond i dr..
Prema ovom popisu 22. travnja 1895. godine u kotaru Bugojno, koji je obuhvaćao praktično cijelu Skopaljsku dolinu živjelo je ukupno 30.824 stanovnika, od čega 13.479 muslimana, 9.928 Hrvata, 7.243 Srba, 107 Židova, 15 evangelika i 7 grkokatolika. Od prethodnog popisa, provedenog 1885. godine, židovska kolonija u Bugojnu povećala se na 72 člana, a pojavilo se i 9 evangelika i 5 grkokatolika. Ovaj popis donio je i brojno stanje po političkim općinama i seoskim općinama, pa, čitajući ih, možemo se susresti s nizom toponima za koje se danas malo zna ili gotovo uopće ni ne zna da su postojali.
Tako su, recimo, prema ovom popisu, u Bojsku spadali i Derviši, Grizići, Malići, Mejići, Memići, Mirko i Seferovići. U Grnicu: Brijeg, Grnica, Kučine, Lepušine, Mratin, Oklaj, Privija, Rukavice, Tolović i Trbare. U Lužane: Glavaši, Lužani, Pustotina i Rosulje. U Ričicu: Ričica Donja, Ričica Gornja i Ričički Dol. U Pograđe: Galići, Han Pograđe i Šugine Bare. U Pidriš još i Han Trlica. U Boljkovac još i Sečin Han, a u Dobrošin još i Dobrošin Han. U Uzričje: Duša, Jelače, Mačkovac i Mračaj. U Vrse još i Gaj i Slivica. U Gračanicu još i Humac i Okolišće. U Skrte i Jazvenik, a u Crkvice još i Pale. U Seferoviće i Maškara. U Bistricu Lokavlje i Vuković, a u Hrasnicu Hrasnica Donja i Hrasnica Gornja. U Mošćane: Osojnica, Osredak, Ploča Han i Teletovina. U Sarajvilić: Gaj, Vilić-polje i Volari. U Draževdol još i Luke, Pajić Polje i Tavnice. U Pernice još i Laze. U Vaganjac još i Stražica. U Voljice Gornje još i Pale (Raduša) i Zaklopci.

- 00:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.04.2011., četvrtak

Ivica Škoro prešao iz HDZ 1990. u HSP

Škoro je i vijećnik u uskopaljskom općinskom vijeću...


Donedavni tajnik uskopaljskog HDZ-a 1990 i vijećnik u Općinskom vijeću Gornji Vakuf - Uskoplje Ivica Škoro obavijestio je javnost putem priopćenja za javnost da je izašao iz HDZ-a 1990, te se priključio HSP-u BiH.
„Ne mogu dopustit da moje političko djelovanje izgubi svaku svrhu i da moji etički principi budu izbrisani zbog nemoralnih odluka mojih donedavnih šefova. Odlučio sam, stoga, ostati dosljedan onome u što vjerujem, ostati dosljedan programu Hrvatske koalicije, te nastaviti provoditi taj program kroz stranku koja nikada nije izdala birače Hrvatske koalicije i koja je uvijek bila uz svoj naroda i na časnom putu, a to je HSP BiH“,
stoji u priopćenju, koga je potpisao Ivica Škoro.


- 15:00 - Komentari (42) - Isprintaj - #

Uspjeh Marine Lubar

Mladi matematičari...


Županijsko natjecanje iz matematike učenika VII. i VIII. razreda osnovnih škola Županije središnja Bosna (koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu) održano je 16. travnja 2011. u Novoj Biloj. Zapažen rezultat imala je učenica sedmog razreda Osnovne škole Uskoplje Marina Lubar, koja je osvojila treće mjesto. Donosimo rezultate.

Županija Središnja Bosna

VII razred

I. mjesto: Paško Zdiral; OŠ Kiseljak Kiseljak
II. mjesto: Luka Trogrlić; OŠ Kiseljak Kiseljak
III. mjesto: Marina Luber; OŠ Uskoplje Uskoplje

VIII razred

I. mjesto: Patricija Šimunič; OŠ Ivan Goran Kovačić Gojevići
II. mjesto: Adna Hajdarević; OŠ Kiseljak Kiseljak
III. mjesto: Lana Vijica; OŠ Dubravica Vitez


- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Radari danas

ŽSB: Radarske kontrole za četvrtak, 21. travnja


Stacionarni radari: u Kalibunaru (kod BP INA), u Vitezu (kod Impregnacije), u Nević Polju i Brnjacima.

PS GORNJI VAKUF-USKOPLJE
08.00 do 10:30 sati M-16.2 ul. Vrbaska (vatrog.dom)
15:30 do 18:00 sati M-16.2 Pajić Polje
PS VITEZ
08:00 do 16:00 sati R-441 i M-5
PS BUSOVAČA
11:00 do 15:00 sati Kaonik – Gavrine kuće
PS KISELJAK
09:00 do 11:30 sati M-5 u mjestu Višnjica
12:00 do 14:00 sati R-443 u ul. Kreševska cesta
PS TRAVNIK
07:00 do 09:00 sati M-5 u mjestu Turbe
12:00 do 14:00 sati u mjestu Šešići
15:00 do 17:00 sati u mjestu Donje Putićevo
PS JAJCE
07:30 do 13:00 sati M-5 u mjestima Mile i Skela
13:30 do 17:00 sati M-5 u mjestima Mile i Skela
PS BUGOJNO
10:00 do 12:00 sati Vugojno-N.Travnik, Bristovi
12:30 do 13:30 sati Bugojno-G.Vakuf/Uskoplje
14:00 do 16:00 sati ulica Slobode (škola)

- 09:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.04.2011., srijeda

Popović u reprezentaciji Hrvatske

Još jedan "uskopaljski" reprezentativac


Nebojša Popović, do početka ove godine nogometaš uskopaljske Sloge, dobio je poziv od Ivice Grnje, izbornika U-19 reprezentacije Republike Hrvatske, da se javi na okupljanje reprezentativaca u Tuheljskim toplicama.
- Poziv nisam očekivao, ali presretan sam. Čini mi se da sanjam. Jedva sam dočekao početak priprema i dvije utakmice koje smo odigrali kako bih se nametnuo izborniku Grnji,
kratko je prokomentirao Popović, kojega se Uskopljani sjećaju kao skromnog mladića, poziv iz Hrvatske,a on se izborniku odužio golom već u prvom nastupu. Inače, Popovića je uskopaljski nogometni menadžer Marko Vukadin doveo najprije u Slogu, a potom u Travnik.

- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2011., četvrtak

Uhićena "sijačica smrti" iz Bistričke rike

Uskopaljski Hrvati nadaju se da će biti rasvjetljeni još neki od zločina koje je počinila Armija BiH


Novinske agencije danas su objavile vijest da je dvoje američkih državljana bosanskohercegovačkog podrijetla uhićeno jučer u Americi po nalogu Bosne i Hercegovine zbog ratnih zločina nad Hrvatima počinjenih prije 18 godina. Prema pisanju nekih medija, uhićeni su Edin Džeko (39) i Rasema Handanović (38) koji su bili pripadnici posebne postrojbe Armije BiH "Zulfikar", a sumnjiče se da su umiješani u ratni zločin u selu Trusini u općini Konjic, gdje je u travnju 1993. ubijeno 16 hrvatskih civila i šest pripadnika HVO-a.
No, za ovo uhićenje posebno su zainteresirani i uskopaljski Hrvati, budući da je prema svim indicijama Rasema Handanović sudjelovala i u počinjenju nekih od brojnih zločina Armije BiH na prostoru uskopaljske općine, koji do danas nisu procesuirani i za koje još nitko nije odgovarao.
Naime, pouzdano se zna da je se, samo mjesec dana nakon što je u hercegovačkom selu Trusina mučki likvidirala skupinu hrvatskih zarobljenika, Rasema Handanović našla u središtu još jednog zločina koji se dogodio u Bistričkoj rici, mjestu stradanja brojnih nemuslimana. Tada u pratnji ratnog zapovjednika Trećeg bataljuna 317. brigade ARBiH Hanefije Prijića zvanog Paraga, Rasema je bila neposredna svjedokinja ubojstva trojice talijanskih humanitaraca koji su smaknuti 29. svibnja 1993. Trojica Italijana; Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti upala su, poput brojnih nemuslimana u tom vremenu, u zasjedu Armije BiH u Bistričkoj ricik. Vozili su humanitarnu pomoć u Zavidoviće, i poznato je da su "odmetnuti" Paragini vojnici skrenuli njihov konvoj na šumski put, u namjeri da ga opljačkaju. Kada su uzeli svu robu, Italijane su odvezli na planinu Radovan gdje su u njih pucali.
Dvojica preživjelih - Cristiano Penochio i Agostino Zanotti kasnije su identificirali samo Hanefiju Prijića Paragu, dok je naknadnom istragom utvrđeno da su, u vrijeme likvidacije, s njim bili Sabahudin Prijić zvani Dino (navodno je odselio u Kanadu) i Rasema Handanović. Međutim, kako su i Sabahudin Prijić i Rasema Handanović u vrijeme suđenja Paragi (prije osam godina) bili nedostupni bh. pravosuđu, dok je optuženi, unatoč brojnim dokazima i izjavama svjedoka, uporno negirao krivnju za ubojstvo humanitaraca, prava istina o tom zločinu nikada nije do kraja otkrivena.
Hanefija Prijić, predratni bravar, ratni zapovjednik ARBiH i poslijeratni vijećnik Stranke za BiH u Uskoplju, osuđen je 2001. na petnaest godina zatvora. Kazna mu je naknadno smanjena na trinaest godina i trenutno se nalazi u zatvoru u Zenici.
Identitet svoje ratne družbenice pod nadimkom Zolja i njezinu ulogu u likvidaciji Italijana, Paraga do kraja suđenja nije otkrio. Rasema Handanović je nakon udaje i preseljenja u Ameriku, rodila dvoje djece i živjela mirnim obiteljskim životom. Sve dok je, na tisuće kilometara daleko, ipak, nije sustigla užasna ratna prošlost.
Prema neslužbenim informacijama iz Tužiteljstva BiH, višemjesečna istraga o zločinima nad Hrvatima u općini Konjic, koja je pokrenuta nakon što je taj predmet pod oznakom "A" u Sarajevo upućen iz Haaškog tribunala, nalazi se u završnoj fazi i uskoro bi mogle biti podignute prve optužnice. Navodno da je iz Predsjedništva BiH već diplomatskim putem intervenirano da se postupak ekstradicije Raseme Handanović iz SAD-a ubrza, nakon čega bi trebala biti objelodanjena i imena ostalih optuženih. Predviđa se, naime, da će se pored Raseme Handanović, na listi optuženih naći i njezin ratni šef Zulfikar Ališpago Zuka, te zapovjednik Šestog korpusa Armije BiH Salko Gušić. Što se, pak, tiče Hasana Hakalovića, još je uvijek neizvjesno hoće li se on u Sudu BiH pojaviti u svojstvu optuženog, ili jednog od ključnih svjedoka.



- 14:40 - Komentari (29) - Isprintaj - #

13.04.2011., srijeda

Trideset godina mature

Zamoljeni smo da objavimo...


Obavještavamo sve drage prijatelje da će se proslava 30.godišnjice mature (generacija 80.-81.godine) održati 23. 07.2011. godine (subota) u Restoranu „Uskopaljski dvori“ (SKI LIFT) u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Sastanak je u 1900 h u školskom dvorištu Srednje škole.

Cijena po osobi je 50 KM (hladno predjelo, večera, dezert, večera za goste, muzika ).

Uplate možete izvršiti najkasnije do 09. 07. 2011.na račun otvoren kod Hypo Alpe Adria Bank, a broj transakcijskog računa je 306115-38083912-63 obvezno navesti ime i prezime osobe koja uplaćuje ili za koju se uplaćuje.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti kontakt osobama na broj mobitela kod kojih možete izvršiti i uplatu :

061-233-795 (ZILHA)
063-348-060 (NIKICA)
066-875-248 (MELIHA-LIHKA)
063-706-749 (ŽELJO)

Radujemo se ponovnom susretu i druženju i nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju.

RAZREDNICI :
1.) MAHMUTOVIĆ BEHIDŽA
2.) DRINO - KIRLIĆ JASMINKA
3.) MATIJANIĆ NADA
4.) PEĆNER MIRJANA i PERO ŠENDA

RAZRED : IVa
RAZREDNIK : JASMINKA DRINO-KIRLIĆ

1.) Nikolić Slavko
2.) Trbara Josip
3.) Vujević Darko
4.) Vučić Dijana
5.) Barisić Anto
6.) Batinić Darka
7.) Bektić Dževad
8.) Bektaš Enver
9.) Juričević Pero
10.) Muminović Mukebir
11.) Topić Ivan
12.) Alvir Marko
13.) Barnjak Marina
14.) Barnjak Niko
15.) Batinić Branko
16.) Begović Tifa
17.) Bektić Dževad
18.) Bikić Marica
19.) Brica Zijad
20.) Cvrtak Marija
21.) Čosić Hanefija
22.) Hajdarević Ramiz
23.) Ivoš Marija
24.) Jozić Tomislav
25.) Katušić Mijo
26.) Krajina Ivka
27.) Milanović Fikreta
28.) Milanović Nedžad
29.) Milić Pava
30.) Milunović Luketina Slavko
31.) Pilić Božo
32.) Pilić Zora
33.) Šekerija Pavka
34.) Škoro Janja
35.) Šošić Abaz
36.) Šošić Ramiz
37.) Topčić Ilmihana
38.) Zekotić Ifeta

RAZRED : IVb
RAZREDNIK : NADA MATIJANIĆ

1.) Bektić Nevzeta
2.) Brzika Hidajet
3.) Isaković Dževad
4.) Jurić Jela
5.) Nikolić Nevenka
6.) Soldo Branka
7.) Šapina Pavka
8.) Abazović Azra
9.) Begović Amir
10.) Elez Milka
11.) Jurina Anđelko
12.) Jurina Anto
13.) Jurina Zrinko
14.) Kičin Nevzeta
15.) Krajina Stanko
16.) Martinović Stojan
17.) Martinović Vlado
18.) Mašetić Senad
19.) Matan Ljilja
20.) Milanović Muhidin
21.) Milanović Senad
22.) Milanović Zekir
23.) Milić Anđa
24.) Milić Stipo
25.) Posavac Vladimir
26.) Rezo Jerko
27.) Ramić Mato
28.) Šošić Sevka
29.) Šošić Ilijaz
30.) Trbara Ljuban
31.) Teskeredžić Salih
32.) Zeko Marija
33.) Žuljević Ana
34.) Žuljević Josip
35.) Omerinović Mehrid
36.) Fazlibegović Dževad

RAZRED : IVc
RAZREDNIK : PERO ŠENDA I MIRJANA PEĆNER

1.) Čuljak Anđa
2.) Dadić Adil
3.) Kolak Branko
4.) Tihak Esad
5.) Žuljević Ivan
6.) Bandić Branka
7.) Bikić Pavka
8.) Budimir Veselka
9.) Crnov Ivka
10.) Čalkić Samir
11.) Čeho Safija
12.) Duratbegović Bahrija
13.) Dželilhođić Mediha
14.) Filipović Sulejman
15.) Gajip Remzo
16.) Gekić Dženan
17.) Hadžiabdić Edib
18.) Hajrić Midhat
19.) Jakovljević Jadranka
20.) Jotanović Sanja
21.) Ljubunčić Tahir
22.) Pelušić Ivanka
23.) Petričević Lucija
24.) Polić Mulija
25.) Rajić Milenko
26.) Sesar Mirko
27.) Šeketa Namik
28.) Šeketa Nihad
29.) Tirić Jasna
30.) Todosijević Predrag
31.) Tokić Angelina
32.) Zeko Jure
33.) Rustampašić Dijana
34.) Ajanović Šejla
35.) Karalić Adin
36.) Boričić Jasna
37.) Kurbegović Šemso

RAZRED : IVd
RAZREDNIK : MAHMUTOVIĆ BEHIĐA

1.) Agić Dževad
2.) Alić Selma
3.) Crnišanin Ajla
4.) Hozić Alija
5.) Idrizović Zahid
6.) Karamustafić Enes
7.) Kovacevic Zdenko
8.) Pilić Ivanka
9.) Pilić Ruža
10.) Puzić Tonka
11.) Šekerija Mira
12.) Šljivo Fahra
13.) Trbara Kate
14.) Bandić Željko
15.) Batinić Janja
16.) Čelić Ramiza Ajša
17.) Čurić Slavko
18.) Dizdar Hanifa
19.) Filipović Amra
20.) Gušo Hanka
21.) Kopać Mirko
22.) Kurbegović Meliha
23.) Kustura Mijo
24.) Ljubunčić Almasa
25.) Manović Jasminka
26.) Marić Lucija
27.) Meštrović Tomislav
28.) Matan Nada
29.) Musa Indira
30.) Prskalo Anđelka
31.) Prskalo Bosiljka
32.) Salihić Sead
33.) Šabić Zilha
34.) Škoro Ružica
35.) Vuković Ružica
36.) Vulić Negosava
37.) Zeko Ankica
38.) Zeko Ivica
39.) Zeko Mato
40.) Prijić Edhem
41.) Vučak Olgica
42.) Smajić Besima
43.) Sulejmanagić Medina



ORGANIZACIONI ODBOR

- 11:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.04.2011., utorak

Don Quijote u Uskoplju

Afirmirano viteško kazalište gostuje u Uskoplju


Gradsko kazalište mladih Vitez u petak, 15. travnja, gostovat će u Uskoplju s predstavom Don Quijote autorice Sanje Babić - Đulvat i u režiji Mirne Mišković. Predstava će započeti u 18.30 sati u Kino sali JU Centra za obrazovanje i kulturu G.V. - Uskoplje, a za kartu ćete morati izdvojiti tek 2 KM.
U predstavi igra sljedeća glumačka postava: Marko Mirković, Mirna Mišković, Slaven Čalić, Bruno Grebenar i Lorena Križanović, glazbu je napisala Nataša Todorović, grafički (!?) pripremio Borislav Sučić, a izvršni producent je, naravno, Ivan Sajević.
Foto: Zločestobija, nagrađivana predstava GKMV-a
- 08:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Šumski požari

Upozorenje građanima nakon izbijanja desetak šumskih požara u Županiji


Na više od deset lokacija na području Županije središnja Bosna buknuli su šumski požari. Najteže je na području Kiseljaka, Travnika i Bugojna, gdje je vatra zahvatila više desetina hektara šume i niskog raslinja. Gašenje na padinama Vlašića iznad Travnika i lokalitetu Duboka kod Bugojna otežava nepristupačan i miniran teren.
S tim u svezi i MUP ŽSB upozorava građane, da prilikom obavljanja poslova i boravka na otvorenom prostoru i na mjestima na kojima postoji mogućnost izbijanja požara, poduzmu posebne mjere sigurnosti i zaštite od izbijanja i širenja požara.
Službenici policije će, kaže se u upozorenju, u suradnji sa službama za zaštitu od požara, preventivno raditi na otklanjanju uzroka požara, kao i otkrivanju osoba koje su iz krajnje nepažnje ili namjerno izazvale požar, te protiv istih poduzeti zakonske mjere i radnje.


- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2011., ponedjeljak

Požuri polako...

Radarske kontrole za ponedjeljak, 11. travnja, u Uskoplju i Županiji:


PS G. V. - USKOPLJE
08:00 do 10:30 sati M-16.2 ul. Vrbaska (vatrog. dom)
15:00 do 17:30 sati M-16.2 Pavić Polje


Stacionarni radari: u Kalibunaru (kod BP INA), u Vitezu (kod Impregnacije), u Nević Polju i Brnjacima.
PS TRAVNIK

07:00 do 09:00 sati u mjestu Han Bila-Mehurić
10:00 do 12:00 sati M-5 u mjestu Nova Bila
15:00 do 17:00 sati u mjestu Kalibunar

PS DONJI VAKUF

07:00 do 09:00 sati N.Travnička / Torlakovac
10:00 do 16:00 sati N.Travnička / Torlakovac

PS VITEZ

08:00 do 16:00 sati M-5 i ul.S.Radića i Kralja Tvrtka

PS BUSOVAČA

11:00 do 15:00 sati Kaonik – Gavrine Kuće

PS KISELJAK

12:00 do 14:00 sati M-5 u mjestu Duhri
14:30 do 17:00 sati M-5 u mjestu Han Ploča

- 13:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.04.2011., nedjelja

Gledate program Radio Uskoplja!

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 10. travnja 1993. godine, točno u podne Radio postaja Uskoplje započela je, na 92,1 Mhz, emitirati svoj program, koji je odmah naišao na veoma pozitivan prijem kod slušatelja u Uskoplju, ali i u susjednom Bugojnu, te dijelu Rame, a, osobito, kod branitelja. Tijekom 1993. i dijelom u 1994. godini Radio postaja Uskoplje prešla je granice vlastite čujnosti, pa su neke od emisija presnimavane, te emitirane na drugim radio postajama od Splita do brojnih gradova Herceg Bosne. U prvom dijelu 1994. godine u ovoj postaji snimane su i emisije za potrebe UNPROFOR-a koje su, potom, emitirane na većini radio postaja u Federaciji BiH.
Prva postava Radio postaje Uskoplje ostala je na okupu negdje do ljeta 1994., a upravo iz tog perioda i potječe cijeli niz slušanih emisija (Zastave i releji, Linija fronte, Živjeti u Uskoplju, Vox populi, Santa Mahala, Super Andrija, serija razgovora s Titom i dr).
Odlukom CRA od 12.10.2001. godine Radio postaji Uskoplje zapovjeđeno je da prekine emitiranje programa, budući da, kako je ocijenjeno nije zadovoljila minimum uvjeta za dobijanje dugoročne dozvole za emitiranje. No, stvarni prestanak emitiranja programa Radio postaje Uskoplje dogodio se, po svemu sudeći, mnogo ranije od ove odluke. Šteta!

- 00:15 - Komentari (22) - Isprintaj - #

08.04.2011., petak

Glas naroda: automatska rotacija ili manipulacija?

Prema tekstu Statuta Općine G.V. - Uskoplje, koji se nalazi na općinskim stranicama, Čaušević više nije načelnik općine


Zanimljivim zapažanjem obratio nam se naš posjetitelj, koji se potpisao imenom Barny. On nam je, naime, skrenuo pozornost na tekst općinskog Statuta koji se nalazi na općinskim web stranicama, točnije na Članak 41. rečenog Statuta, koji, u cijelosti glasi:
Član 41.
Općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika bira Općinsko vijeće na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja uz
konsultacije sa klubovima vijećnika.
Izbor općinskog načelnika i zamjenika načelnika se obavlja po postupku i na način utvrñenim u prelaznim i završnimodredbama ovog Statuta.
Načelnik općine i njegov zamjenik se svake godine automatski rotiraju na funkcijama.

Sudeći prema stavku 3. ovog članka, zaključuje Barny, prošlogodišnji općinski načelnik nikako ne može i ne smije biti ovogodišnji. Dakako, ako je tekst Statuta objavljen na općinskim stranicama vjerodostojan, a ako nije, postavlja se pitanje zašto na službenim stranicama naše općine stoji nevjerodostojan tekst temeljnog općinskog dokumenta, te se tako manipulira javnim mnijenjem i potencijalne posjetitelje dovodi u zabludu? Odgovara li netko za ovakve propuste i zašto se ne objavi vjerodostojan Statut općine G. V. - Uskoplje?
Doista, zašto?
- 13:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

04.04.2011., ponedjeljak

Uskrs je i siromašnima!

Tradicionalna humanitarna akcija Hrvatske uzdanice...


HRVATSKA UZDANICA USKOPLJE


ORGANIZATOR TRADICIONALNE HUMANITARNE AKCIJE
¨U S K R S I S I R O M A Š N I M A¨

i ove godine Vas poziva na sudjelovanje i pomoć najpotrebitijima.

Uvjereni smo da ćete nas i ove godine podržati u ovoj humanitarnoj akciji.
Ukoliko ste pri dobroj volji i meka srca, svoj prilog možete uplatiti u Uzdanici i na žiro račun HRVATSKE UZDANICE USKOPLJE kod UniCredit banke d. d. Poslovnica Uskoplje

broj: 338-280-22-000602-30
s naznakom “USKRS I SIROMAŠNIMA “.

ili za uplate iz inozemstva:
SVIFT: UNCRBA 22.
IBAN: BA393380604807790589.
BROJ RAČUNA: 25021247101.


Kao i svake i ove godine primamo i POKLON BONOVE temeljem kojih će se kod Vas moći podići namirnice.

Pozivamo Odbore za caritas naših župa da nam dostave svoje prijedloge najpotrebitijih obitelji kako bismo ih mogli prilikom raspodjele uključiti u razmatranje, a sve zainteresirane da sudjeluju u samom obilasku obitelji prilikom uručivanja donacija.

Prošle godine uz vašu pomoć i potporu obradovali smo 14 potrebitih obitelji, pa vam se sa zahvalom i osobitim poštovanjem obraćamo i ove godine.


U G.Vakuf-Uskoplju, 2. travnja 2011. godine
Hrvatska uzdanica Uskoplje
Ivan Šarić, predsjednik



- 23:35 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Linkovi

Lektira