uskoplje

18.02.2011., petak

Prezervativi Bula i uvreda nanesena "gajri muslimanima, specijalno od jevreja"

Vremeplov: ljudi i događaji


Tvrtka „Ris" iz Zagreba, koja je pod tim imenom postojala i sve do zadnjeg desetljeća prošloga stoljeća proizvodila gumene proizvode, u doba Kraljevine Jugoslavije bila je u vlasništvu svojih osnivača Karla Štrajnera i Josipa Julija Lehnera, te je još u to doba proizvodila i diljem bivše države prodavala prezervative pod imenom „Bula". U Sarajevu se rečeni prezervativ mogao nabaviti kod ljekarnika Mr. Ph. I. H. Levija u njegovoj ljekarni u Aleksandrovoj ulici, na Baščaršiji, a otuda se distribuirao i po manjim gradovima Herceg-Bosne.
Naziv prezervativa, te slika razgolićene muslimanke na njegovu omotu iritirala je domaće Muslimane, koji su se zbog toga, čak, žalili reisu efendiji Spahi i zahtjevali da se obustavi proizvodnja i prodaja ovih "uvredljivh artikala".
"Presvjetli reis efendijo!"
pisao je 7. kolovoza 1940. godine učtivi M. A., trgovački putnik iz Beograda,
„Prilikom mog putovanja po Bosni: Sarajevo, Zenica, Bugojno, Gornji Vakuf, Tomislav Grad, Livno, Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Žepče, Maglaj, Doboj, Bosanski Brod, Zvornik, Janja, Bijeljina i drugim mjestima kod mojih mušterija sa kojima sam imao mušaveru u tom pogledu svi spomenuti muslimani, domaćini, posjednici i trgovci sa negodovanjem i osudom primili su na znanje, svi smo se sporazumjeli, a meni je pripala dužnost da se za zaštitu obratimo Vama Presvjetli Reis efendijo, sa molbom da nam nanešenu uvredu u moralnom pogledu od gajri muslimana, specijalno od jevreja, odstranite putem legalnim a dotične krivce kako proizvodžače, tako i pripomagače (rasturače) ekzemplarno kaznite." (GHB, arhiv IZ u BiH, pov-7.)

Reis Spaho se obratio Banskoj upravi Drinske banovine u Sarajevu i Banskoj vlasti, odjelu za zdravstvo Banovine Hrvatske u Zagrebu, tražeći od tadašnjih vlasti da se prodaja ovog artikla zabrani.
„Ujedno molim da se ovaj apotekar prijavi nadležnoj Apotekarskoj komori, a ako ima zakonske podloge da se policijski goni." (GHB, arhiv IZ u BiH, pov-7.)

Kraljevska banska uprava drinske banovine je obavjestila reisa efendiju Spahu u svom dopisu VI Broj: 36513/40., da je ljekarnik Levi policijski kažnjen. Također, u svom drugom dopisu VI Broj: 43.203/40., izvještava kako je Banska vlast Banovine Hrvatske u Zagrebu obustavila rasturanje omota za prezervative pod imenom „Bula" a koje je proizvodila firma „Ris" iz Zagreba, te je, tako, rečenog prezervativa nestalo iz uskopaljskih trgovina, a s tim i uvrede nanesene "gajri muslimanima, specijalno od jevreja".
- 14:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga

Linkovi

Lektira