uskoplje

03.02.2011., četvrtak

NA KRIVO NASAĐENO: Zašto javni poziv za oglašavanje što su ga uputile općine Bugojno, D. Vakuf i G. Vakuf-Uskoplje treba bojkotirati?

Uplitanje WWW.TZSBK.COM, stranice koja je tipičan primjer jezične politike koja jezik promatra isključivo kao sredstvo ostvarenja nacionalističkih interesa, zvono je na uzbunu svim dobronamjernim ljudima gornjovrbaskog kraja...


Općine Bugojno, D. Vakuf i G. Vakuf - Uskoplje uputile su jučer zajednički poziv u kojemu se, između ostaloga, kaže:
"U cilju što kvalitetnijeg predstavljanja svih potencijala i mogućnosti Gornjevrbaske doline i turističke promocije područja općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf – Uskoplje putem web portala razvijenog u okviru Projekta „VRBAS, Udruženi turistički razvoj doline Vrbasa“ finansiranog sredstvima Evropske unije, i putem štampanog promotivnog materijala, pozivamo sve zainteresovane, javna preduzeća, ustanove, sve privredne subjekte, posebno subjekte koje se bave turizmom ili srodnim djelatnostima (smještaj, ugostiteljstvo, prevoz ...), vjerske zajednice, sportska, kulturna, planinarska, lovna, ribolovna društva i sva druga udruženja građana, te sve građane općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf – Uskoplje koji pružaju usluge smještaja, prevoza ili druge usluge, da zaključno sa 10.02.2011. godine dostave potpune i precizne podatke na obrascu koji mogu preuzeti na Info centrima općina Bugojno, Donji Vakuf Gornji Vakuf – Uskoplje i ili putem službenih web stranica općina, općine Bugojno: www.opcina-bugojno.ba, općina Donji Vakuf: www.donji-vakuf.ba i općina Gornji Vakuf – Uskoplje: www.gornjivakuf-uskoplje.ba i Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona: www.tzsbk.com.
Posebno molimo za dostavu fotografija i video zapisa trenutnog (unutrašnjeg i vanjskog) i nekadašnjeg izgleda objekata kako bismo posjetiocima dali mogućnost putovanja kroz vrijeme.
Vlasnike smještajnih i ugostiteljskih objekata molimo da dodatno osiguraju i podatke i fotografije njihove gastronomske ponude, specijaliteta ovog područja ali i internacionalne kuhinje koju nude.
"
Naoko, korektan poziv protiv kojega nitko dobronamjeran ne može imati primjedbe. No, za ocjenu nekog budućeg projekta nije dobro čekati samo njegovo oživotvorenje, nego i pogledati kako su realizirani dosadašnji slični projekti, a sve da bi se u njima uočene greške i nedostaci, u budućim projektima izbjegli.
Donekle usporediva web stranica sa željenom, na kojoj će biti prezentirane turističke mogućnosti gornjovrbaskog kraja, jest ona Turističke zajednice naše županije, na koju se u pozivu izričito spominje i koja će i u ovom projektu, očito je, biti itekako prisutna i itekako utjecati na konačan izgled cijelog portala. Upravo stranica TZSBK tipičan je primjer jezične politike koja jezik promatra isključivo kao sredstvo ostvarenja nacionalističkih interesa, a ne kao sredstvo sporazumijevanja među ljudima, a time i kao sredstvo zbližavanja i uzajamnog obogaćivanja među različitim narodima. Doista, dug je popis primjera ignorantskog, omalovažavajućeg i netolerantnog odnosa prema jezičnim pitanjima koja su, u osnovi, pitanja nacionalne ravnopravnosti, na ovoj stranici da bismo ih ovdje mogli sve nabrojiti. Čitatelja upućujemo na nekoliko postova na ovom blogu u kojima smo ukazivali na neprofesionalnost i čaršijski, malograđanski duh ove stranice koja bi, ko biva, trebala prezentirati turistički potencijal naše županije, odnosno, još bolje, upućujemo ga na rečenu stranicu, pa neka sam ocijeni o čemu je riječ.
Uplitanje WWW.TZSBK.COM, odnosno ljudi koji stoje iza tih stranica u razvoj portala koji će prezentirati turističke mogućnosti gornjovrbaskog kraja svim dobronamjernim građanima zvono je na uzbunu, koje opominje da je, prije svakog novog projekta, u najmanju ruku, uputno ispraviti postojeće greške, propuste i, u našem slučaju, očite zlonamjernosti. U suprotnom, bolje je uopće ne biti spomenut na nekoj turističkoj prezentaciji, nego dopustiti da se o vama i vašem radu govori iskrivljeno i s posvemašnjom ignorancijom.
Dakle, sasvim otvoreno, poziv o kojemu je ovdje riječ treba bojkotirati sve dotle dok se postojeće web stranice, ponajprije stranica Turističke zajednice, a potom i stranice općina, koje su poziv uputile, ne očiste od brojnih zlonamjernih i krajnje netolerantnih primjera tzv puzajućeg nacionalizma.

- 00:05 - Komentari (41) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga

Linkovi

Lektira