uskoplje

14.11.2010., nedjelja

HSS od Jure do Branka Mikulića

Petokolonaški HRSS osnivao je Jura Mikulić, a HSS Ive Komšića osnivan je u stanu Branka Mikulića...


Posavski obzor objavio je opsežan razgovor s Ljiljanom Lovrić, predsjednicom HSS-a, koju su, kako u uvodu razgovora navodi novinar Obzora, mnogi Hrvati na prošlim izborima vidjeli kao najpoželjnijeg zajedničkog hrvatskog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Takav izbor za većinu BH Hrvata – Posavina, Središnja Bosna, Uskoplje, Rama i Hercegovina - nije bio samo dobar, simpatičan i pomirljiv, već i jako inteligentan i po politički imdž Hrvata u svijetu jako koristan. Lovrić u razgovoru iznosi niz zanimljivih zapažanja o aktualnom političkom BiH i Hrvata u njoj, a mi prenosimo tek jedan njen znakovit odgovor u kojemu se dotiče dvojice poznatih Uskopljana, Jure i Branka Mikulića:

Posavski-ozbor: Na pojedinim forumima neki su pitali zašto niste uzeli izvorno ime Hrvatska Republikanska Seljačka Stranka?

Vi mora da se šalite! Hrvatska seljačka stranka u Hrvatskoj nastala je kao Hrvatska pučka seljačka stranka, pa Hrvatska republikanska seljačka stranka pa Hrvatska seljačka stranka što je ime do dana današnjeg. U Bosni i Hercegovini je ime Hrvatske republikanske seljačke stranke ili HRSS sinonim za petu kolonu. Odmah nakon Drugog svjetskog rata tadašnja OZNA odnosno Aleksandar Ranković formiraju HRSS kao pokušaj pridobijanja Hrvata na svoju stranu, odnosno narodnu frontu. Kako Hrvati nisu bili poklonici KPJ a svi su većinom bili u HSS formiran je HRSS kako bi se oslabilo hrvatsko tijelo. Naravno, Hrvati su ostali vjerni HSS-u i to je bio promašaj. Interesantan je podatak da je otac Branka Mikulića jedan od osnivača tog HRSS-a dok je HSS koji je osnovan pod palicom Ive Komšića 1993. godine u Sarajevu utemeljen upravo u stanu Branka Mikulića! Apsolutno ne želim imati ništa, ni ja niti članovi, sa tom strukturom niti nasljeđem. Ispričavam se hrvatskom narodu za sve pogrešne odluke od strane tadašnjih HSS-ovaca a koje su prouzročile neslogu i nepovjerenje među narodom.


- 00:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira