uskoplje

01.11.2010., ponedjeljak

Hercegbosna.org o padu Jajca i uskopaljskom "drugom sukobu"

Pad Jajca po Shraderu označio je početak otvorenog sukoba Muslimana i Hrvata...


Portal hercegosna.org objavljuej poduži tekst o kraju listopada 1992. - pad Jajca, pa ga tako i naslovljuje. U rečenom tekstu koji počinje podsjećanjem da "u svojoj knjizi „Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni“ Charles R. Shrader početak otvorenog sukoba Muslimana i Hrvata u srednjoj Bosni veže uz pad Jajca u ruke bosanskih Srba i konstatira da je i tijekom 1991. – 1992. među njima rasla napetost", na nekoliko mjesta govori se i o našem gradu. Iako su se piscima ovoga teksta pri spominjanju Uskoplja potkrale i neke faktoografske pogreške, mislimo da ovaj tekst ipak vrijedi pročitati, dakako, uz gornju ogradu.
Događaj broj 3 – Sukob ABiH i HVO u Uskoplju/G. Vakufu, 23. listopada 1992.
Pogoršanje sigurnosnog stanja u Operativnoj zoni Središnja Bosna redovito se preko Uskoplja/Gornjeg Vakufa odražavalo na rubnim područjima Operativne zone Sjeverozapadna Hercegovina pa je 21. listopada 1992., GS HVO izvješten da je u Uskoplju/Gornjem Vakufu i Rami/Prozoru stanje napeto i svakog momenta može doći do sukoba... U svezi s novonastalom situacijom u dijelu operativne zone poduzete su sve mjere sigurnosti da bi se spriječili sukobi snaga HVO i OS BiH, a posebno u Uskoplju / Gornjem Vakufu i Rami/Prozoru.
Do sukoba je ipak došlo 23. listopada nakon što su pripadnici ABiH, u blizini sela Dobrošin, iz zasjede ubili četiri pripadnika HVO-a. U tom sukobu Muslimanske oružane snage bezuspješno pokušavaju da ovladaju prometnicom Bugojno - Uskoplje.
Događaj broj 4 – Sukob ABiH i HVO u Rami/Prozoru, 23. listopada 1992.
Sukob iz Uskoplja prenosi se na Ramu gdje se 23. listopada 1992. vode borbe u samom gradu. Istovremeno otpočeli su napadi pripadnika ABiH na okolna sela potpomognuta snagama iz Uskoplja i Jablanice. Veliki broj civila muslimanske nacionalnosti je napustio grad Ramu/Prozor i smjestio se na područje susjedne općine Jablanica. Nakon prestanka sukoba (25.10.1993.) veći dio općine Rama/Prozor je pod kontrolom pripadnika HVO-a.
Kasnije tvrdnje da je HVO izvršio prepad na postrojbe ABiH u Rami/Prozoru su neutemeljene. Na sastanku predstavnika HVO i ABiH održanom 6. studenog 1992. u Jablanici, nakon svih događanja, predstavnici ABiH pristali su na zahtjev HVO-a za smjenom svojeg zapovjednika Općinskog štaba obrane Rama/Prozor, što je činjenica koja u razmatranju sukoba nije nevažna.
I ako su ovi lokalni sukobi završeni potpunim porazom lokalnih postrojbi ABiH oni su postigli glavni cilj – prekinuti pomoć Jajcu koji je trpio najžešće udare srpskih snaga.
Za ove događaje HVO sa razlogom optužuje Refika Lendu u Novom Travniku, Fahrudina Agića u Uskoplju/Gornjem Vakufu i Muharema Šabića u Rami/Prozoru. Sva trojica su do jučer bili oficiri tzv. JNA.

Više na: www.hercegbosna.org
- 21:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira