uskoplje

31.12.2009., četvrtak

SRD Vrbas 1.500 KM za poribljavanje

Kratka vijest


19. prosinca 2009. godine održana je 23. sjednica Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je, između ostalog, razmatran prijedlog Komisije za zaštitu i unapređenje ribljeg fonda, a povodom raspisanog natječaja za poribljavanje voda cipridnim vrstama ribe.
Primljeno je 20 zahtijeva za participaciju u poribljavanju. 11 zahtijeva je potpuno, a dva zahtjeva su došla od udruga koje nemaju cipridne vode, Raspoređeno je ukupno 14.000 KM, a SRD ”Vrbas” iz G.Vakufa - Uskoplja dodijeljen je iznos od 1.500 KM.
- 11:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.12.2009., srijeda

Obnovljena podružnica Napretka

Dogodilo se na današnji dan: 30. prosinca 1990.


Na današnji dan 1990. godine u Uskoplju je održana obnoviteljska skupština uskopaljske podružnice HKD Napredak. Za prvog predsjednika podružnice izabran je Nikola Milić, a za dopredsjednika Rade Kvesić.
Zvonimir Fontana
izabran je za tajnika, a Ludmila Kovačević za rizničara, dok su za odbornike birani Ivan Bašić, Ivan Šarić, Ivan Kraljević, Janja Barnjak i David Perić.
- 11:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

29.12.2009., utorak

20.000 KM za rekonstrukciju svlačionica i sanitarnih čvorova

Iz rada Vlade...


Vlada ŽSB je na svojoj 68. sjednici, održanoj 29. prosinca 2009. godine u Travniku na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, između ostalih, dala suglasnost komisiji za javne nabavke za srednje škole, za pokretanje procedure odabira napovoljnijeg izvođača radova na rekonstrukciji svlačionica i sanitarnih čvorova u „Mješovitoj srednjoj školi Gornji Vakuf“.

Orjentacijska vrijednost radova, kaže se u priopćenju sa sjednice, iznosi oko 20.000,00 KM,

- 15:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Uskoplje, Uskoplje...

Dogodilo se na današnji dan: 29. prosinca 1993.





Na današnji dan, 29. prosinca 1993. godine Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio je odluku br. 01-IV-203-02/93 kojom se ime općine i grada Gornji Vakuf mijenja u Uskoplje (Narodni list Hrvatske Republike Herceg-Bosne br. 13, str. 514.).


- 07:45 - Komentari (18) - Isprintaj - #

25.12.2009., petak

Sretan Božić Uskoplje!

Svim svojim posjetiteljima uskoplje.blog.hr želi sretan, radostan i veseo Božić.



Neka ovaj blagdan donese puno mira, blagostanja i ljubavi vama i vašim obiteljima.



- 00:01 - Komentari (26) - Isprintaj - #

19.12.2009., subota

Identificirano tijelo Mladena Biljake iz Nove Bile

Nastradali je na glavi imao vreću...


Muškarac, koji je u noći sa četvrtka na petak pronađen mrtav na lokalitetu Pavlovica (P-luka) na putu između Uskoplja i Novog Travnika, je dvadesetčetvorogodišnji Mladen Biljaka iz Nove Bile kod Travnika, saznaje Srna. Nastradali, čije je tijelo pronašao radnik poduzeća "Ljubunčić" na regionalnom putu Novi Travnik-Sebešić, na lokalitetu Pavlovica, identificiran je jučer.
Patolog Kantonalne bolnice Travnik Amir Spahić obdukcijom je utvrdio da je smrt nastupila nasilnim putem, odnosno gušenjem. Prema informacijama iz kantonalnog MUP-a, vidljive povrede na tijelu su ukazivale na nasilnu smrt, dok je nastradali na glavi imao vreću. Kantonalno tužilaštvo Travnik je otvorilo opsežnu istragu povodom ovog slučaja, a jučer je na saslušanje privedeno nekoliko lica, koja su puštena.
- 20:30 - Komentari (38) - Isprintaj - #

Malo Vlada, malo SDA

Procedura je majka demokracije....


Općinu Gornji Vakuf - Uskoplje, kako javlja novinska agencija FENA jučer su posjetili federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, te predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, sa svojim suradnicima.
Na radnom sastanku sa načelnikom Seadom Čauševićem razgovarano je o vitalnim projektima koji bi se trebali uskoro realizirati na teritoriji uskopaljske općine, te mogućnostima da se kroz poboljšanje stanja u gospodarstvu smanji broj nezaposlenih.
Kako je Feni kazao načelnik Čaušević, zatraženo je od visokih gostiju da pomognu u rješavanju pitanja privatizacije Tvornice kugličnih ležajeva, koja se trenutno nalazi u vlasništvu Rudnika uglja “Gračanica”, čime bi se stvorili uvjeti za zapošljavanje većeg broja radnika.
Također, obećana je podrška u izgradnji buduće zgrade za općinsku administraciju, sportske dvorane te provedbi određenih projekata u oblasti putne infrastrukture na području Gornjeg Vakufa - Uskoplja, kaže se u agencijskoj vijesti.
Ova posjeta bila bi tek jedna u nizu posjeta političara tzv bazi i terenu i ne bi ni po čemu izazivala pozornost, kada u sastavu posjetitelja ne bi bila službena delegacija Vlade, štoviše i njen predsjednik, te službena delegacija jedne političke stranke, u ovom slučaju SDA. Takvi gosti naše općine razgovarali su s domaćinom o važnim pitanjima za gospodarstvo i ukupan život svih stanovnika G. Vakufa - Uskoplja, pa se nameće pitanje postoje li u ovoj državi nekakve druge institucije, paralelne s onim državnim, i postoji li nekakva druga, paralelna hijerarhijska struktura.
Ako je tomu tako, a sudeći po sastavu delegacije iz Sarajeva jest, Vladu je potrebno odmah raspustiti da ne guta novac poreznih obveznika, jer ionako Vlada i SDA - to je isto, rekao bi Tihić u ime Vlade, pardon SDA.
U suprotnom, ako je u našem gradu jučer bila delegacija SDA onda u njoj nisu bili predsjednik Vlade i ministri, nego dužnosnici SDA, a nije ih ni primio načelnik općine, nego lokalni pripadnik stranke, pa onda nije ni riječ o rješavanju problema naše općine, ma koliko to netko htio tako predstaviti, nego o zadovoljenju partitokratskih interesa na području naše općine.
Da skratim, riječ je pogađate o - proceduri.
A ona je, kako se kaže, majka demokracije.
A nje jučer u Uskoplju nije bilo ni za lijek.
- 17:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

18.12.2009., petak

I na P-luci, u Bistričkoj rici, pronađen leš

Još jedan leš - iz policijskog izvješća:


Dana 18.12.2009. godine, oko 01,30 sati, prijavio je Adilović S. uposlenik poduzeća „Ljubunčić“ koje vrši održavanje puteva, da su u mjestu Pavlovica točna lokacija P-luke, općina Novi Travnik pronašli bezživotno tijelo nepoznatog muškarca.
Uviđaj vrše ispektori Sektora kriminalistička policije MUP-a i dalja istraga je u toku.


- 14:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.12.2009., četvrtak

Mladi u akciji prevencije maloljetničke delinkvencije

Zamoljeni smo da objavimo sljedeće priopćenje:
Dana 14.12.09 u prostorijama jednog restorana održan je sastanak mladih volontera Omladinskog centra s ciljem ocjene dosadašnje provedbe projekta Angažman u zajednici – Mladi u akciji prevencije maloljetničke delinkvencije.
Tijekom sastanka mladi volonteri su zajednički ponovili stečena znanja iz tri edukacijske radionice na teme 1) ljudska prava i omladinsko liderstvo, 2) volonterizam i 3) omladinska politika. Također, rezimirane su posjete institucijama koje se staraju o maloljetničkom prijestupništvu kao i sastanci sa predstavnicima klubova stranaka koje participiraju u OV s ciljem adresiranja problema prijestupništva. Također, mladi su se mogli prisjetiti aktivnosti koje su bile usmjerene na informiranje građanstva o značaju prijetupništva kao i potrebi za konkretnim djelovanjem zajednice.
Sve navedene aktivnosti kulminirale su obraćanjem predstavnika mladih Općinskome vijeću koje je u konačnici donijelo obvezujući zaključak o uvođenju proračunske stavke za projekte iz zajednice sa naglaskom na one koji tretiraju prijestupništvo.
Zaključeno je da je projekt općenito imao pozitivne učinke po pitanju upoznavanja i interakcije mladih sa lokalnim institucijama. Također, polučeni su i konkretni rezultati te otvorena vrata za budući angažman u smislu apliciranja na sredstva općine kroz javni poziv koji se očekuje u 2010. godini.

- 20:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.12.2009., srijeda

Di si bio i šta si radio?

Foto ubod: Bandić od Uskoplja mislio da je Rama...


Bio predsjednički kandidat Milan Bandić u Uskoplju. Fotografirao se i fotografije postavio na svoju web stranicu.
No, na naslovnici njegove web stranice, na fotografiji na kojoj se nalazi s uskopaljskom djecom ispred spomenika palim braniteljima, piše: RAMA, 14.12.2009.!!!

Inače, sve fotografije M. Bandića iz Uskoplja možete vidjeti na www.milanbandic.com
- 08:15 - Komentari (16) - Isprintaj - #

15.12.2009., utorak

Leš u Ždrimcima

Na Slapu pronađeno raspadajuće tijelo...


U selu Ždrimci kod Uskoplja policiji je prijavljeno (prijavila osoba s inicijalima P.I.) da je na lokalitetu Slap pronađen leš muškarca u fazi raspadanja, prenosi Srna.
Policija i dežurni županijski tužitelj odmah po dojavi izašli su na lice mjesta.
Zanimljivo je da su gotovo istovremeno, mještani travničkog naselja Putićevo također prijavili da se u koritu rijeke Lašve nalazi leš muškaraca koji je u fazi raspadanja.

- 08:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Otežan promet

Mnogo je ugaženog snijega po kolovozu...


Ovog jutra otežano se prometuje na gotovo svim cestama prekrivenim snijegom koje Uskoplje povezuju s ostalim mjestima. Ugaženog snijega po kolovozu, kao i poledice ima osobito preko planinskih prijevoja, a izdvaja se kao i obično Makljen (pravac Uskoplje - Prozor), a bolje nije ni uputite li se pravcem koji od Bugojna vodi do Kupresa i dalje do Šujice i Livna (prijevji Koprivnica i Borova Glava).
Na svim planinskim prijevojima zbog zimskih uvjeta na cestama obvezna je uporaba lanaca za teretna vozila sa prikolicom, cisterne i tegljače.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2009., subota

Niko Budimir među najuspješnijim menadžerima u BiH

Kratka vijest


Nezavisna agencija iz Zenice proteklog tjedna proglasila je najuspješnije menadžere i kompanije u BiH.
U kategoriji „Veliki biznis“ između ostalih, dodjeljeno je priznanje vlasniku i direktoru Tvornice obrade metala „TOM“ d.d. iz Uskoplja Niki Budimiru.
Prema odluci nezavisnog žirija, ove godine prioritet kod nagrađivanja imale su proizvodne tvrtke iz Bosne i Hercegovine, koje su značajno povećale proizvodnju i izvoz, a nagrade odabranima dodijeljene su 10. o.m. u Banjoj Luci, na svečanoj 21. ceremoniji proglašenja najmenadžera BiH.

- 22:55 - Komentari (29) - Isprintaj - #

11.12.2009., petak

"Prvi mi je udarac uputio Anelka"

DELAČ U CHELSEAJU
Uskopljanin Matej Delač, mladi hrvatski nogometni vratar, jučer je upoznao Carla Ancelottija, trenera Chelseaja koji ga je predstavio u svlačionici uoči jučerašnjeg jutarnjeg treninga.
– Bio sam jako nervozan. Ancelotti mi je rekao da se samo opustim, kao da sam na treningu kod kuće. U svlačionici me predstavio kao novog vratara kluba koji je trenutačno na posudbi u Zaprešiću. Nakon njegova predstavljanja, svi su mi zapljeskali. Didier Drogba je ustao i rekao mi da se ukratko predstavim. Trnci su me prolazili kada mi se obratio igrač takve klase kojega sam donedavno mogao gledati samo na televiziji –
istaknuo je Matej.

Jučer ujutro prvi je put trenirao s prvom momčadi.

– Kada sam stao među vratnice, prvi mi je udarac uputio Anelka. Inače, mnogo mi pomaže Nemanja Matić, zbog jezika. On me vozi na treninge, a kada ne može, onda dolazi službeni vozač kluba
– kaže Delač.

Ranije na trening

– U kampu za trening do mobitela mogu samo navečer, kada sve završi. Jučer smo imali dva treninga. Onaj popodnevni bio je s podmlatkom. Na kraju treninga ti su mi klinci šutirali na vrata. Bio sam prilično uspješan
– rekao je Delač.

Kaže da vratari obvezno na trening dođu pola sata ranije.

– Mi odradimo svoj dio dok se igrači polako okupljaju. Inače, na treningu prve momčadi baš je dobra atmosfera. Radi se ležerno, nema svađa, nema povišenih tonova. Baš sam uživao.
(sportal.hr)

- 10:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Poticaji gospodarstvu

Iz Županije...


Stručna Komisija za izbor korisnika sredstava sa pozicije «Transfer-poticaji gospodarstvu» za 2009. godinu Ministarstva gospodarstva Županije Središnja Bosna objavila je jučer popis ponuđača čiji programi-projekti ispunjavaju uvjete javnog Natječaja Poticaji gospodarstvu za 2009. godinu objavljenog u Dnevnom avazu i Večernjem listu dana 30.10.2009. godine.
Od projekata, odnosno programa uskopaljskih pravnih osoba uvjete natječaja ispunjavaju SZR “Vrbas-opruge” Gornji Vakuf-Uskoplje ( LOT 2- Poticaj za obrt (Opstanak i razvoj tradicionalnih zanata)), STR “Centar “ Gornji Vakuf-Uskoplje (L O T 3b- Poticaj trgovini),
“Saraj komerc”d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, “Agrocentar”d.o.o. Gornji vakuf-Uskoplje
i “Džemat” d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje ( svi LO T 1/2- Opstanak i rast subjekata malog, srednjeg i velike gospodarstva). Tvrtka Saraj komerc d.o.o. konkurirala je i za poticaje za subvencioniranje troškove (LOT 2/2), ali poticajna sredstva, prema uvjetima natječaja može dobiti samo po jednom LOT-u.


- 08:55 - Komentari (19) - Isprintaj - #

10.12.2009., četvrtak

H1N1 pred vratima

U susjednim gradovima zabilježeni smrtni slučajevi...


Gripa H1N1 je došla i na vrata Uskoplja. Prema zadnjim informaicjama, u Jedinici internističke intezivne terapije (JIIT) jučer u 18.40 sati umro je pacijent iz Donjeg Vakufa (1971.), koji je na kliniku došao 5. prosinca. Jutros u 3.15 sati umro je još jedan pacijent (1970.) iz susjednog Bugojna, koji je na kliniku došao 30. studenog.
U oba slučaja s kliničke mikrobiologije KCUS-a potvrđeno je da je uzrok smrti gripa H1N1.

Oba pacijenta su imala izuzetno tešku kliničku sliku od samog dolaska. Njihovo stanje se i pored napora koje je osoblje JIIT-a ulagalo nije mijenjalo nabolje.


- 13:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.12.2009., srijeda

Uskopljanka u Rami

Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim, a ovaj put podsjećam na jednu glazbenicu...

Biljana Glibo (r. Bilić), rodjena 30. kolovoza 1973. godine u Ričici, općina Uskoplje. Osnovnu školu završila Pajić Polju, a srednju glazbenu školu u Sarajevu. Studirala je Glazbenu kulturu i etnomuzikologiju.
Radi u O.Š. Marka Marulića u Prozoru kao nastavnica glazbene kulture. Predsjednica je i koreografkinja HKUD-UZDOL i HKUD-RAMA. Voditeljica pjevačkih zborova – zbora fra Stjepan Barišić i zbora Djeca Rame. Udana je i majka je troje djece.
- 22:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

08.12.2009., utorak

HKDD darovao 30 knjiga gimnazijskoj knjižnici

Donacije...


HKDD (Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo) iz Sarajeva u deset srednjih škola u FBiH podjelio je po 30 knjiga koje su prikladne za školsku lektiru.
Jedna od tih škola bila je i Gimnazija u Uskoplju - Gornji Vakuf.
- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2009., ponedjeljak

Ile i Tade

Mostarski Dnevni list nedavno je donio reportažu o najpoznatijim uskopaljskim blizancima, Ili i Tadi...


Svećenici Biskupije Vrhbosanske braća blizanci Tadija i Ilija Ivoš iz Bistrice kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja već dulji niz godina su u središtu pozornosti.
Braća Ivoš su jednojajčani blizanci, istovjetni kao dvije polovice jedne jabuke. Crkva u Hrvata po njima i po još jednom paru svećenika blizanaca (Đuro i Josip Blumenstein, Biskupija Đakovačka) jedinstvena je u svijetu. Gdje god se pojave don Tade i don Ile, kako ih župljani zovu, izazivaju pažnju i simpatiju.
Osobe su koje svoje življenje temelje na darivanju dobra svome bližnjem. U Rostovu kod Novog Travnika, je don Ilija Ivoš imenovan za župnika, i tako su braća blizanci prvi put u životu razdvojeni (od mlade mise 2004. bili su skupa na župama).
“Prva služba odvela nas je u župu Solakova kula, Neretvica. Tako lijepa, a tako pusta i tužna. U Obrima i Kostajnici, malo našeg svijeta. Sve staro i nemoćno. Bili smo sve prije nego duhovni pastiri. Vozili ih u Konjic liječniku, pa onda u bolnicu u Mostar, pa se vratiš umoran i nemaš vremena ni razmišljati jesi li svećenik ili prijevoznik. Ali tu smo konačno i bezuvjetno zavoljeli čovjeka i spoznali što je temeljno svećeničko poslanje: Bezrezervno voljeti i služiti čovjeku”,
kaže don. Tadija Ivoš.. Poslije Solakove kule braća blizanci svećenici su otišli za župnika i vikara župe Skopaljska Gračanica između Bugojna i G.Vakufa-Uskoplja. I to je povratnička župa s tisuću župljana među kojima ima i mladih obitelji i djece svih uzrasta. Tu je također trebalo uložiti dosta truda, ali ovaj put u pastoral. Braći ništa nije teško. Tako dva puta tjedno i danas idu u rodnu Bistricu, dovoze č.s. Angeliku Bošnjak, koja uvježbava mali i veliki crkveni zbor u Skopaljskoj Gračanici, te je onda opet vrate u samostan Kćeri Božje ljubavi u Bistrici. Više...
- 21:10 - Komentari (42) - Isprintaj - #

06.12.2009., nedjelja

Darovnica kralja Matije Korvina

Dogodilo se na današnji dan...


Nakon osmanlijskog pokoravanja Bosne u proljeće 1463. (u drugoj polovici svibnja cijela Bosna bila je u njihovim rukama), u ljeto iste godine uslijedila je akcija za njeno oslobođenje, koju je vodio hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin.
Herceg Stjepan Vukčić Kosača sa svojim je sinovima Vladislavom i Vlatkom u vremenu od srpnja do listopada 1463. godine Osmanlije izbacio iz gotovo cijelog svog vojvodstva. Tom je prilikom njegov sin Vladislav protjerao Osmanlije iz Uskoplja i njegovih utvrda Vesele Straže i Biograda. U jesen 1463. veći dio Bosne bio je oslobođen, a po oslobađanju, posjedi bosanskoga kralja prešli su u ruke hrvatsko-ugarskog vladara. Tako je kralj Matija Korvin darovnicom od 6. prosinca 1463. sinu hercega Stjepana Vukčića Kosače Vladislavu i sinu mu Balši za zasluge pri protjerivanju Osmanlija, darovao, između ostaloga, i Uskoplje s Veselom Stražom ("Preterea castra Vesela Straza et castrum in comitatu de Usthopye et cum toto Usthopye...")(05)
- 18:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.12.2009., subota

Bandić u Uskoplju

Predizborna kampanja...


Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Milan Bandić 14. prosinca, u okviru svoje predizborne kampanje, posjetit će Uskoplje, objavljeno je na web stranicama ovoga predsjedničkog kandidata.
Istoga dana, Bandić će posjetiti i Bugojno, Busovaču, Vitez i Travnik.
- 23:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.12.2009., petak

Napokon! www.zupa-gv-uskoplje.com

Još jedna uskopaljska web stranica...


Uskopaljska župa Uznesenja B.D.M. dobila je svoju web stranicu, na kojoj, mada je riječ o početku, svi zainteresirani, a takvi smo vjerojatno svi mi koji se okupljamo na ovom blogu, već sada mogu pročitati niz korisnih i zanimljivih informacija iz života župe. Tako će nadamo se biti i u budućnosti. Zato svi na www.zupa-gv-uskoplje.com!
- 08:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

03.12.2009., četvrtak

Misionar

Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim, a ovaj put podsjećam na jednog misionara koji je u Africi proveo čak 17 godina...

Vlč Dominko Bilić, rođen je u Ričici kod Uskoplja. Nedugo nakon što je zaređen za svećenika, vlč Dominko odlazi u misije u Zambiju, gdje ostaje punih 17 godina (1979. - 1996.).
Nakon povratka u domovinu obnašao je dužnost dijacezanskog ravantelja Papinskih misijskih djela u BiH Vrhbosanske nadbiskupije (dužnost je 2003. godine predao vlč Šekeriji, također Uskopljaninu).
Od rujna 2003. godine župnik je župe Uzvišenja Svetog Križa u Bistrici kod Žepča.


- 22:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

02.12.2009., srijeda

Delač na Stamford Bridgeu

Sa Drogbom, Ballackom, Terryjem.....


Mladi i talentirani golman Intera, Uskopljanin Matej Delač 8. prosinca će odletjeti na Stamford Bridge, gdje će dva tjedna trenirati s Lampardom, Drogbom, Ballackom, Terryjem, Essienom... Zanat će učiti od sjajnoga Petra Cecha, ponajboljeg svjetskog golmana.
- Uh, on je najbolji golman svijeta. Jedva čekam da dođe 8. prosinac. Dosta me ljudi pita jesam li napet, nervozan... Nisam, stvarno nisam. Čvrsto stojim na zemlji -
rekao je Delač.
Dok je bio bolestan, dok ga je mučila mononukleoza, Chelsea je poslao na e-mail i potrebnu prehranu.
- Ujutro žitarice, zatim popodne riža, puretina, a navečer piletina, salate... To je uglavnom to
- zaključio je uvijek pristojni Delač.(24sata.hr)
- 22:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

01.12.2009., utorak

U Uskoplje iz proračuna RH 135.000 kn

...jer još deka nije spuzla
tamo di je sjela moja .....


Za obrazovne, kulturne, znanstvene i zdravstvene programe i projekte Hrvata u BiH iz proračuna Republike Hrvatske ove godine doći će 21 milijun i 150 tisuća kuna. Vlada je, naime, za deset posto smanjila prethodnu sumu od 23,5 milijuna kuna, koju je prije svog odlaska odobrio Ivo Sanader.
Za kulturne programe i projekte važne (po mišljenju očito nestručne komisije!) za hrvatski narod u BiH, iz državnog proračuna RH dolazi 11 milijuna i 664 tisuća kuna, obrazovanje i znanost dobiva sedam milijuna i 821 tisuću, a zdravstvo najmanje - milijun i 665 tisuća.
U Uskoplje će doći sljedeći iznosi:

- HKD Napredak, podružnica Uskoplje za nabavu opreme dobit će 18.000,00 kn;
- Župa Uznesenja BDM, Uskoplje, za obnovu crkve dobit će 45.000,00 kn;
- Župa Srca Marijina, Skopaljska Gračanica za obnovu župne crkve dobit će 72.000,00 kn.


Dakle, u Uskoplje će ukupno stići 135.000,00 kn, a cjelokupan iznos odnosi se na područje kulture (!?), dok za područje obrazovanja i znanosti, te za područje zdravstva nije odoboren nijedan projekt iz Uskoplja.
Usporedbe radi, ove godine naši susjedi iz općine Bugojno dobit će iz proračuna RH 385.000,00 kn, a susjedi iz općine Rama - Prozor dobit će 354.600,00 kn, dok će, primjerice, Tomislavgrad dobiti gotovo 900.000,00 kn.
Tek ovlašan uvid u popis odobrenih projekata pokazuje da je i ove godine posao oko dodjele sredstava iz proračuna RH Hrvatima u BiH odrađen površno, aljkavo i, mislim da nije preteška riječ, sramotno, te ga je potrebno iz korijena mijenjati i drukčije osmišljavati.
- 09:30 - Komentari (60) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Linkovi

Lektira