uskoplje

07.12.2009., ponedjeljak

Ile i Tade

Mostarski Dnevni list nedavno je donio reportažu o najpoznatijim uskopaljskim blizancima, Ili i Tadi...


Svećenici Biskupije Vrhbosanske braća blizanci Tadija i Ilija Ivoš iz Bistrice kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja već dulji niz godina su u središtu pozornosti.
Braća Ivoš su jednojajčani blizanci, istovjetni kao dvije polovice jedne jabuke. Crkva u Hrvata po njima i po još jednom paru svećenika blizanaca (Đuro i Josip Blumenstein, Biskupija Đakovačka) jedinstvena je u svijetu. Gdje god se pojave don Tade i don Ile, kako ih župljani zovu, izazivaju pažnju i simpatiju.
Osobe su koje svoje življenje temelje na darivanju dobra svome bližnjem. U Rostovu kod Novog Travnika, je don Ilija Ivoš imenovan za župnika, i tako su braća blizanci prvi put u životu razdvojeni (od mlade mise 2004. bili su skupa na župama).
“Prva služba odvela nas je u župu Solakova kula, Neretvica. Tako lijepa, a tako pusta i tužna. U Obrima i Kostajnici, malo našeg svijeta. Sve staro i nemoćno. Bili smo sve prije nego duhovni pastiri. Vozili ih u Konjic liječniku, pa onda u bolnicu u Mostar, pa se vratiš umoran i nemaš vremena ni razmišljati jesi li svećenik ili prijevoznik. Ali tu smo konačno i bezuvjetno zavoljeli čovjeka i spoznali što je temeljno svećeničko poslanje: Bezrezervno voljeti i služiti čovjeku”,
kaže don. Tadija Ivoš.. Poslije Solakove kule braća blizanci svećenici su otišli za župnika i vikara župe Skopaljska Gračanica između Bugojna i G.Vakufa-Uskoplja. I to je povratnička župa s tisuću župljana među kojima ima i mladih obitelji i djece svih uzrasta. Tu je također trebalo uložiti dosta truda, ali ovaj put u pastoral. Braći ništa nije teško. Tako dva puta tjedno i danas idu u rodnu Bistricu, dovoze č.s. Angeliku Bošnjak, koja uvježbava mali i veliki crkveni zbor u Skopaljskoj Gračanici, te je onda opet vrate u samostan Kćeri Božje ljubavi u Bistrici. Više...
- 21:10 - Komentari (42) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Linkovi

Lektira