uskoplje

17.10.2006., utorak

Kad svjedoči obavještajac

Na suđenju šestorici bivših dužnosnika HZ Herceg - Bosne ponovo skandal: za potrebe optužbe incident iz listopada premješten u siječanj, te tako postao "neposredan povod"...


U nastavku suđenja šestorici bivših čelnika HZ Herceg Bosne, o događajima u Uskoplju krajem 1992. i početkom 1993. godine svjedoči britanski obavještajac Andrew David Wiliams.
Kao pripadnik britanskog bataljuna UNPROFOR-a, svjedok tužiteljstva je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zadužen za prikupljanje operativnih podataka za siguran prolazak konvoja kroz to područje, a prisustvovao je i brojnim sastancima zapovjednika HVO-a i Armije BiH organiziranih radi smirivanja situacije i postizanja sporazuma o prekidu vatre nakon izbijanja sukoba. Prema Wiliamsu, glavni krivac za početak sukoba u Uskoplju bili su pripadnici HVO-a, a kao neposredan povod naveo je "incident iz siječnja 1993. godine, kada je pripadnik HVO-a po imenu Vlatko Rajić mučki ubio mentalno retardiranu osobu muslimanske nacionalnosti, odsjekavši joj glavu koju je potom šutirao poput lopte, što je izazvalo reakcije stanovništva i pripadnika Armije BiH".
S druge strane, prema Wiliamsovim riječima, napetost je rasla s objavljivanjem detalja tada aktualnog Vance-Owenova plana koji je predviđao kantonizaciju BiH, a prema kojemu je Uskoplje pripalo Hrvatima. No, budući da su Hrvati, prema Wiliamsovim riječima, "željeli svoju državu - Herceg Bosnu, a ne tek hrvatski kanton u nekoj drugoj državi - oni su se počeli grupirati u Uskoplju i oko njega".
Wiliams je naveo da je zapovjednik Operativne zone Sjeverozapad HVO-a u čiji sastav je ulazilo i Uskoplje bio Željko Šiljeg, kojemu je prvi pretpostavljeni u zapovjednom lancu bio optuženi Milivoj Petković.
Kratki je to sažetak prvog dana svjedočenja britanskog obavještajca. Za unakrsno ispitivanje ovog svjedoka obrani Milivoja Petkovića dodijeljen je jedan sat, dok su timovi obrane ostalih optuženika dobili po pola sata.
Dakako, ne znamo na koji će način obrana optužene šestorke iskoristiti dodijeljeno im vrijeme da bi pobila navode svjedoka - obavještajca, ali ovom prilikom navodimo tek činjenicu da se Wiliamsov "incident iz siječnja 1993. godine", to jest ubojstvo S. Grižića od strane V. Rajića dogodilo u listopadu 1992. godine, dakle gotovo tri mjeseca prije izbijanja sukoba o kojemu govori. Priznat ćete, prerano da bi se tretiralo kao "neposredan povod", kako ga tretira Wiliams.
Napomenimo da je ovo ubojstvo odmah osuđeno i od strane Hrvata i hrvatskih vojnih i političkih struktura, upućene su isprike obitelji i, obzirom na napeto stanje koje je u Uskoplju vladalo još od lipnja 1992., a osobito uoči drugog sukoba u listopadu 1992. godine, i muslimanskoj strani, tj. predstavnicima muslimanskih vojnih i političkih struktura, a počinitelj ovoga ubojstva odmah je uhićen i upućen u pritvor, a potom i na izdržavanje dosuđene mu kazne.
Wiliams u svom svjedočenju uopće ne spominje incidente koji su se događali s muslimanske strane i od strane muslimanskih vojnika, kojih je u rečeno vrijeme bio pun grad - bilo ih je svuda, samo ne na prvim crtama prema srpskim snagama.
Također, britanski obavještajac ne spominje ni koncentraciju muslimanskih snaga u i oko Uskoplja - o povlačenju muslimanske brigade iz Jajca, kao i nekih postrojbi iz Zenice čak su, štoviše, vođeni i posebni pregovori između predstavnika HVO-a i Armije BiH (pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a!!!), pa o tome postoje i pisani dokumenti.
Hoće li ih spomenuti drugog dana svoga svjedočenja, ostaje nam vidjeti.


Ilustracija: Slika Davida Rowlandsa posuđena sa stranice www.djrowlands.supanet.com: pripadnici Britanskog bataljuna UNPROFOR-a u svojoj bazi u Tvornici kugličnih ležajeva na Krušćici.
- 22:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira