uskoplje

18.07.2005., ponedjeljak

16 kandidata u Uskoplju obuklo redovnički habit

Među kandidatima primljenim u Novicijat jučer u Uskoplju, i dvojica Uskopljana: Ivan Perić i Ivica Matišić


foto:Svjetlo riječiProvincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene predvodio je jučer, 17. srpnja 2005. u župnoj crkvi u Uskoplju svečano misno slavlje pod kojim je obukao u redovnički habit i primio u Novicijat 16 kandidata franjevačke provincije Bosne Srebrene. S provincijalom Džolanom suslavili su odgojitelji iz Franjevačkog sjemeništa u Visokom i Novicijata iz Livna, te tridesetak drugih svećenika među kojima su bili i odgojitelji novaka Hercegovačke franjevačke provincije. Ovom svečanom slavlju nazočili su i novaci hercegovačke provincije, koji su obukli habit i započeli godinu Novicijata na Humcu, 15. srpnja 2005., roditelji, rodbina i prijatelji kandidat, te velik broj vjernika uskopaljske župe.
Nakon svečanog ulaska u crkvu nazočne je, posebno kandidate za oblačenje, pozdravio je uskopaljski župnik fra Dominko Batinić izrazivši radost da se ovaj svečani čin oblačenja događa u ovoj župi i zamolio provincijala da započne misno slavlje. Prije samog obreda oblačenja provincijal je kratko protumačio značenje redovničkog habita. Zatim je blagoslovio habite i uručio ih kandidatima koji su ih onda, uz pomoć starijih fratara, po prvi put obukli.
U prigodnoj propovijedi provincijal Džolan je izrazio radost što se i ove godine naša provincija pomlađuje oblačenjem šesnaestorice kandidata u redovnički habit. Broj kandidata koji se zadnjih godina odlučuju ući u Provinciju otprilike je jednak onome prije rata a broj vjernika u Bosni i Hercegovini je prepolovljen, kazao je provincijal i zapitao se što nam Bog želi poručiti darujući nam novu braću? Provincijal je usporedio današnje vrijeme s vremenom u kojemu je živio sv. Franjo.
I jedno i drugo vrijeme obilježeno je tranzicijom te pogrešnim odnosom čovjeka prema Bogu. Ovaj dar mlade braće našoj provinciji želi nas potaknuti da promijenimo odnos čovjeka prema Bogu,
zaključio je provincijal Džolan.
Prije oblačenje i stupanja u Novicijat dvanestorica kandidata završili su Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom a četvorica srednje škole u svojim mjestima i godinu postulature u Visokom.
Nakon misnog slavlja slijedilo je čestitanje i fotografiranje za uspomenu na ovaj dugo iščekivani dan za novake, veliki dan za njihove roditelje i provinciju Bosnu Srebrenu, te zajedničko slavlje uz obilan stol koji su pripremili vjernici uskopaljske župe sa svojim svećenicima.
Novaci Bosne Srebrene su: Željko Pendić iz Vareša, Tomislav Perić iz Podmilačja, Željko Nikolić iz Tuzle, Jurica Periša iz Livna, Ivan Perić iz Uskoplja, Nikica i Ivica Tomas iz Osove, Ivica Matišić iz Uskoplja, Marijan Oršolić iz Tolise, Hrvoje Vranješ iz Rostova, Ivan Jurić iz Busovače, Josip Drmić iz Viteza, Stjepan Pavličević iz Rame-Šćita, Robert Slišković iz Kreševa, Miroslav Jonjić iz Glamoča i Nikola Kozina iz Viteza.
Na kraju jedna zanimljivost: dvojica braće koji su danas obukli franjevački habit, Nikica i Ivica Tomas, imaju još jednog brata. To i ne bi bilo ništa posebno da i on nije fratar-svećenik. Dakle, trojica braće članovi su franjevačke provincije Bosne Srebrene: jedan svećenik a dvojica započinju svoj put prema svećeništvu. (kta/fia)

- 12:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira