uskoplje

21.05.2005., subota

Župnik u Frankfurtu...

Gdje su i što rade


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog fratra...

Fra Anto Batinić, rođen u Poniru kod Uskoplja, redovnik je franjevačke provincije Bosna Srebrena. Frankfurt Odmah nakon ređenja intenzivno se počinje baviti novinarstvom, pa veoma brzo postaje jedan od najistaknutijih novinara i urednika Svjetla riječi. Njegove zasluge za kontinuirano izlaženje i ugled ovoga lista veoma su velike upravo u ratnom vremenu. Ponajviše njegovom zaslugom u kolovozu 1992. godine u Splitu je izašao peterobroj Svjetla riječi, što je osiguralo kontinuitet, ali i daljnji rast i prihvaćenost ovoga lista od strane čitalačke publike.
Nakon rata, fra Anto odlazi u Frankfurt, gdje uređuje Živu zajednicu, mjesečnik hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj. List na hrvatskom i njemackom jeziku informira o zivotu u hrvatskim katolickim zajednicama u Njemackoj i donosi zanimljive članke s temama o vjeri, kulturi, nacionalnoj povijesti i hrvatskom jeziku. U to vrijeme, kao i u vrijeme rata, fra Ante surađuje i u drugim novinama i časopisima, a osobito su zanimljivi članci koje je ispisivao za Dom i svijet, informativni tjedni prilog za iseljenike HIC-a.
Danas Živu zajednicu uređuje Adolf Polegubić, a fra Ante je od tog vremena župnik na dvjema njemačkim katoličkim župama u Frankfurtu.
- 08:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira