uskoplje

19.05.2005., četvrtak

Opstrukcija pregovora

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan 1994. godine u bazi britanskog bataljuna UNPROFOR-a u Uskoplju održan je sastanak Podkomiteta na kojemu su, uz predstavnike UNPROFOR-a i Promatračke misije Europske zajednice, sudjelovali i Ivan Šarić, kao predstavnik Hrvata, te Omer Ljubunčić i Abdulah Garača kao predstavnici muslimansko-bošnjačke strane. Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o otvaranju autobusnih linija Uskoplje – Voljice i Uskoplje – Privor, ali je zaključeno da ovaj Potkomitet nije nadležan za otvaranje istih, te je predmet upućen generalima Rosi i Deliću.
 Crkvu na Humcu uništili su i opljačkali pripadnici muslimanskih snaga; foto Vrhbosanska nadbiskupijaGlede obilaska hrvatskih naselja, stav muslimansko-bošnjačkih predstavnika je da se posjeta ne dopusti. Isti stav predstavnici muslimansko-bošnjačkog naroda imaju i prema zahtjevu mjesnog župnika da posjeti crkvu u Bistrici. Predstavnik Hrvata zatražio je i posjet crkvi na Humcu, te uređenje i blagoslov svih klatoličkih grobalja na području pod kontrolom Muslimana-Bošnjaka, Zvono crkve na Humcu; foto: vrhbosanska nadbiskupija što su njihovi predstavnici ponovo kategorički odbili.
Ljubunčić i Garača odbili su, također, i prijedlog UNPROFOR-a da se sastanu vjerski službenici, te prijedlog da se susretnu intelektualci dva naroda. Hrvatski predstavnik je prihvatio ove prijedloge.
Također, predstavnici Muslimana-Bošnjaka ne dopuštaju pristup gradskoj deponiji smeća, ali zato istovremeno traže da pregledaju tvornice pod kontrolom HVO-a. Pregled im je omogućen istoga dana u 14.00 sati, ali su zbog nespremnosti to odbili, pa će ovaj obilazak biti predmet budućih razgovora.
Od ostalih događaja koji su obilježili 19. svibnja 1994. godine jest stupanje u štrajk glađu jednog dijela prosvjednica iz Bugojna, koje već osmi dan zaprječavaju cestovne pravce Uskoplje – Prozor i Prozor – Tomislavgrad, želeći na taj način saznati istinu o 26 nestalih bugojanskih Hrvata.
Godinu dana ranije, 19. svibnja 1993. godine, Skopaljski vjesnik bilježi djelovanje muslimanskih snajperista iz pravca Rudnika gipsa po hrvatskom dijelu sela Bistrice, iz pravca Duratbegova Dolca po cesti Vilić Polje - Pavić Polje.
Pripadnici muslimanskih snaga na današnji dan ratne 1993. godine otvarali su vatru iz pješačkog naoružanja čak i po pripadnicima HVO-a koje se nalaze na prvoj crti obrane prema četnicima na planini Raduši, a navodi se i informacija da pripadnici muslimanskih snaga u Bistričkoj Rici i dalje presreću i pljačkaju sve nemuslimane.
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira