uskoplje

27.02.2005., nedjelja

Uskopaljski abecedarij (20): L kao lipa u Odžaku

Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici Lipa (Tilia platyphyllos) stablo je bujne krošnje iz porodice lipa (Tiliaceae) koje je, osim što cvjeta žutim cvijetom koji se često rabi u pučkoj medicini, i simbol slavenstva u književnosti i ikonografiji, pa je tako veoma često susrećemo u hrvatskoj baštini, ali i u svakodnevnom životu. Po lipi i lipama brojna mjesta dobila su svoje nazive, brojne obitelji svoja prezimena, šesti mjesec svoje ime, a i kuna ime za svoj stoti dio... Lipa je, kako rekoh, vjerojatno kao nijedno drugo drvo, prisutna i u hrvatskoj predaji, brojne legende vežu se uz ovo stablo, a najpoznatija je ona o lipi u Gornjoj Stubici staroj preko 400 godina, pod kojom je, prema predaji, Matija Gubec okupljao svoje puntare. Ovu lipu načeo je zub vremena, no, ona se pokazala izuzetno vitalnom i žilavom, tako da i danas, kažu, čovjek, ako sjedi u hladu njene široke krošnje, može osjetiti nešto od puntarstva, želje za slobodom i istjerivanjem pravice seljačkih buntovnika, koje je nekada davno ta krošnja skrivala.
Jedna stara lipa, poput ove Gupčeve, rasla je i u Skopaljskoj dolini, točnije u selu Odžaku, između Uskoplja i Bugojna, u kojemu je nekada, kako kaže legenda koju još pogdjekoji stariji Uskopljanin zna ispričati, stolovao beg, koji je bio gospodar cijele Skopaljske doline. U Odžaku još strše ruševine kule u kojoj je boravila turska posada, a u blizini te kule rasla je i odžačka lipa.
Legenda kaže da je svaki kršćanin koji bi prolazio poljem morao sjašiti s konja, skinuti kapu i, gledajući u zemlju, pokorno proći, kako bi na taj način odao počast kuli i njenom gospodaru. Ako to ne bi učinio, bio bi doveden u selo pred lipu u kojoj su bile pričvršćene alke za koje bi ga vezivali i, potom, batinali.
Prva je lipa, dakle, skrivala buntovnike i suučesnički ih zaklanjala, a druga je slušala njihove krikove i upijala pršteću krv.
Treba li u svemu ovome tražiti i neko preneseno značenje?
Nakon što navedemo podatak da se, za razliku od Gupčeve, odžačka lipa nekoliko godina pred zadnji rat osušila, mislimo da i ne treba.
- 08:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga

Linkovi

Lektira