uskoplje

10.12.2004., petak

Uskopaljski abecedarij(4): B kao Blek (Veliki Blek ili Blek Stena)

Dok su se osamdesetih godina uskopaljski dječaci oponašajući Bleka, Rodija i profesora Okultisa naganjali po livadama oko Uskoplja nisu ni slutili da nova epizoda dogodovština njihovih junaka nastaje tu, u njihovu gradu...

......
Veliki Blek ili Blek Stena naziv je jednog od najpopularnijih junaka stripova koji su izlazili u seriji Lunov Magnus Strip od 1968. do (navodno) 1992. godine (objavljeno je čak 990 brojeva) u izdanju novosadskog Dnevnika. Riječ je zapravo o još jednom borcu protiv Crvenih Mundira u ratu za američku nezavisnost (tako se mi, poistovjećujući se sa strip-junacima, od malih nogu borimo za – američke interese). Blekovi najbolji prijatelji i pomagači su profesor Okultis i mali traper Rodi (s onom popularnom traperskom kapom), s kojima živi u jednom traperskom logoru u šumi.
Uz Bleka, ali i uz druge junake «crtanih romana», Komandanta Marka (i Žalosnu Sovu i Blafa), Teksa Vilera, Zoroa, Zagora Te Neja, Malog Rendžera..., odrastale su generacije uskopaljskih dječaka. Strip junaci određivali su ne samo njihove igre, nego su u njihov rječnik unosile i one zavodljive riječi i uzvike: Karamba karambita, Haugh, Prokletstvo, Sto mu jelenskih rogova, Sto mu gromova... (ali i one: u međuvremenu..., docnije... koje su se nalazile u lijevom gornjem kutu i redovito su nagovještavale preokret u fabuli) koji su odjekivali šumama i livadama oko uskopaljskih naselja, a kojih su se nerijetko grozili njihovi nastavnici, pa i roditelji.
Danas su mnoge od tih šuma i livada zarasle, kretanje njima je zbog mina nesigurno, a Bleka i društvo zamijenili su ionako Digimoni, Pokemoni i Yu-Ghi-oh, za čije oponašanje nisu ni potrebne livade i šume, već sličice, karte i kompjutorske igrice, uz, dakako, neizostavne grickalice i gazirane sokove.
Postoji, međutim, još jedna veza između Uskoplja i Velikog Bleka, osim ove koju Uskopljani dijele s ljudima s prostora gotovo cijele bivše države. Naime, dok su se osamdesetih uskopaljski dječaci oponašajući Bleka, Rodija i profesora Okultisa naganjali po livadama oko Uskoplja nisu ni slutili da nova epizoda dogodovština njihovih junaka nastaje tu, u njihovu gradu. Braća Ivica i Željko Mitrović crtali su u osamdesetim godinama za novosadski Dnevnik upravo stripove iz serije Lunov Magnus Strip, pa ako i danas imate neki stari crtani roman o Velikom Bleku, pažljivo pogledajte u desni donji kut obično prve table. Možda upravo na tom primjerku piše: Crtaju Željko i Ivica Mitrović.
Ivica Mitrović, pored «uslužnog» crtanja za brojne strip kuće u bivšoj državi, imao je i svoj, autorski strip Antar, koji je izašao u nekoliko nastavaka. Ivica Mitrović, nažalost, poginuo je 4.8.1993. u borbama za Uskoplje.

Na kraju ovoga strip podsjećanja recimo i to da se po stripovima mjerilo i odrastanje uskopaljskih dječaka. Prelazak sa stripova Lunov Magnus Strip na Alan Forda značio je i sigurno napuštanje ranog dječaštva i ulazak u pubertetsko vrijeme. Sto mu jelenskih rogova!!!

- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2004 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira