uskoplje

13.11.2004., subota

... a Šljivo je na slobodi

Vlada Srednjobosanske županije o uskopaljskim događanjima

Vlada Srednjobosanske županije na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici raspravljala je, uz ostalo, i o nedavnim događajima u Uskoplju (vlada to naziva “ISPADOM”).
Ministar unutarnjih poslova te županije Sedžad Milanović izvjestio je članove Vlade kako je istraga o tom događaju još u tijeku, te će policija poduzeti sve što je u njezinoj moći. Milanović je potvrdio da je Jasmin Šljivo, koji je bio na čelu skupine učenika bošnjačke nacionalnosti, pušten na slobodu nakon što ga je policija držala Zakonom dozvoljena 24 sata u pritvoru.

Srednjobosanski ministar policije odbio je dati svoje mišljenje o tomu tko je na osnovi dosadašnjih policijskih saznanja počeo tuču i koji su njezini motivi. Potvrdio je jednino da je riječ o osobama koje su zbog ranijih slučajeva kršenja javnog reda i mira poznate policiji.
- U ovom ispadu i s jedne i s druge strane sudjelovale su osobe koji su već poznate policiji i čije će ponašanje policija nastaviti pratiti. U dogovoru sa Srednjom školom u Gornjem Vakufu-Uskoplju, policajci će u idućim danima organizirati pojačane kontrole te školske ustanove kako se nešto slično ne bi ponovilo - kaže Milanović.

Na pitanje je li motiv nedavnog ispada bio nacionalni i jesu li za njega krivi kreatori "dvije škole pod istim krovom", kakva je uskopaljska Srednja škola, srednjobosanski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Nikola Lovrinović kaže:
- Ne želim komentirati takve tvrdnje do završetka policijske istrage. No, konotacije o nacionalnom sukobu me ne čude jer jedna je skupina djece bila hrvatske, a druga bošnjačke nacionalnosti, što na ovim prostorima i u ovakvom vremenu može cijelom slučaju dati takve konotacije. Ipak, smatram da prvo treba sačekati da policija završi svoj posao.

Lovrinović je u četvrtak razgovarao s ravnateljima obje škole, roditeljima djece koja su ozlijeđena te posjetio Danijela Topića koji se još nalazi na liječenju u novobiljanskoj bolnici (s ubodnim ranama u predjelu bubrega Topić je najteže ozlijeđen).
Prema riječima sb ministra obrazovanja, nastava u uskopaljskoj Srednjoj školi koja radi prema hrvatskom nastavnom planu i programu počet će u ponedjeljak, a u bošnjačkoj, zbog Bajrama, dan kasnije. Inače, u zadnja tri dana nastave u školi nije bilo.


- 11:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira