uskoplje

26.11.2004., petak

Uskopaljski grafiti

O jednom uskopaljskom grafitu koji se ponavlja

Prije ovoga zadnjeg rata na zidu sportske dvorane tadašnjeg SŠC-a Jure Mikulića u Uskoplju, slovima velikim jedan metar, bile su ispisane dvije riječi: MUSLIMANI – USTAŠE. Poruka ovih riječi umnogome je odudarala od poruka koje su odašiljali drugi grafiti ispisani najčešće za vrijeme odmora ili markiranja sa sata, koje bi se vrijeme, opet, najčešće provodilo iza škole, uz cigaretu, a našla bi se tu, dakako, i kakva skrivena boca alkohola.
Ovaj grafit mogao bi se protumačiti i kao očajnički poziv na oprez i kao iskaz otpora, zna li se da je on ispisan u vrijeme kada je Milošević izgledao nezaustavljiv.
Učenici, koliko znam, nisu obraćali previše pozornosti na ovaj, kao, uostalom, ni na druge grafite po, inače išaranom zidu sportske dvorane. Tek tu i tamo, u kakvom povjerljivom društvu, znali bi učenici iz Vrsa i Ždrimaca (inače Muslimani) prepričati tobože istinitu zgodu iz vremena kada se je na prostoru Uskoplja snimala Bulajićeva Sutjeska.
Za potrebe filma bilo je, naime, potrebno angažirati veliki broj statista, pa su ljudi iz filmske ekipe pozvali mještane Vrsa i Ždrimaca da se pridruže snimanju gdje će, kako im je rečeno, glumiti domaće izdajnike tj. ustaše.
– Hoćete li nam vi dati uniforme ili da mi ponesemo svoje? - pitali su, navodno, tada stariji Muslimani s Vrsa.
Dakako, ne smatram ovu zgodicu niti duhovitom, niti isuviše zanimljivom. Zanimljiva mi je činjenica da su naše kolege s Vrsa i Ždrimaca, inače Muslimani, skrivećki voljeli prepričavati ovu priču, što znači da su je ipak rado pamtili.
Nešto kasnije, i mi smo saznavali da su brojni uskopaljski muslimani bili u ustašama, pa čak i oni koji su poznati kao partizani, poput Avde Filipovića (Uskopljani ga po zlu pamte), Atifa Abazovića, Bešića iz već spominjanog Vrsa i brojnih drugih. No, došao je rat i grafit je zaboravljen, a umnogome i fizički uništen.
Prošao je rat. Hrvati, uz opće postratne i povratničke brige, nastoje sa svojih pleća skinuti i teški teret i hipoteku ustaštva koja ih najčešće neopravdano prati, a Muslimani (sada već Bošnjaci), uz slične brige, upiranjem prsta u tuđe, nastoje zataškati svoje ustaštvo umjesto da se, kao i svi narodi, s njim jednostavno suoče.
Deset godina nakon okončanja međusobnih sukoba na zgradi iste škole o kojoj je ovdje bilo riječi, ali koja se sada ne zove isto, ponovo je osvanuo grafit:MI BALIJE SMO USTAŠE.

Svi će ga u Uskoplju zamijetiti, ali nitko vjerojatno o njemu neće razgovarati. Nitko neće pokušati odgonetnuti njegovu poruku, nitko se neće upitati zašto je on upravo u ovom vremenu i upravo na ovom mjestu ispisan... Ne! Bit će, vjerojatno, prefarban. I gurnut u zaborav. Sve dok masna slova ispod bijeloga kreča opet jednom ne izbiju...

- 21:51 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira