uskoplje

17.11.2004., srijeda

Reforma školstva donijela ranjavanje

Još o incidentu u Uskoplju

Uskopaljska događanja od 9. studenog o.g., kada je došlo do sukoba učenika hrvatske nacionalnosti s učenicima (i mladićima koji nisu učenici) muslimanske nacionalnosti izbacila je temu školstva ponovo u žižu interesa uskopaljske, ali i bosanskohercegovačke javnosti. Privatne razgovore u stopu su pratili i novinski članci. Pored onih , prohićevskih, koji se pišu tek da se nešto napiše i koji niti ne pokušavaju zagrebsti dalje od površine problema, ima i onih, koji problem postavljaju malo drukčije i, ne nudeći odmah gotovo rješenje, ako ništa drugo, čitatelja tjeraju da razmisli o argumentima koji su u njemu izneseni. Jedan takav osvrt iz pera Darka Juke izišao je prekjučer u Večernjaku.
"Sad je već očito kako se, pod krinkom reforme prosvjete na koju su (slučajno ili planski) nasjeli i pojedini dužnosnici hrvatskoga naroda, krenulo u prvu fazu asimiliranja Hrvata u novotvorenu tzv. bosansku naciju. Tako prosvjetu prate medijski bošnjački monopol na federalnoj razini, napadi na vrhovne poglavare Katoličke crkve u BiH, degradiranje branitelja, itd.
Poslušnost dijela hrvatskih političara kupljena je ucjenama glede stvarnih ili izmišljernih kriminalnih radnji ili najobičnijom korupcijom. No, sve to nas vraća na momka koji leži u bolnici, proboden nožem u školi.
Reforma nije donijela bolje uvjete školovanja, kvalitetniji program i udžbenike (u kojima su jedino izmijenjene povijesne činjenice), niti je kompjuorizirala školstvo, osigurala grijanje svim školama ili smanjila broj učenika u razredima. Tzv. reforma je jedino zatvorila hrvatsku i bošnjačku djecu u iste zgrade, ostavivši njihove roditelje u iščekivanju tragičnog poziva iz škole."

- 18:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira