Linkovi
Blog.hr
Maraton lađa
Google
Pivac d.o.o
Mojmobitel.hr
Metković
Mesnica kod Joze
Dnevnik.hr
Net.hr
Njuškalo
Index
Vrgorac
Splitska banka
TZ Gradac
Matijevići


Generalni sponzor udruge lađara STAŠEVICA

Povijest udruge

-Slike

Maraton lađa 2008
Maraton lađa 2009
Maraton lađa 2010
Noć prvaka 31.08.2008.
Lađarski kup Zagreb 2009
Lađom preko Jadrana
Lađarski kup Bagalovići 2010


-Video


Staševica prvaci NovaTV
Staševica prvaci HRT
Maraton lađa 2008

Ostali sponzori:

Caffe bar “MGS”-Staševica
Poljopromet-Metković
Jambo d.o.o
Jamatva Vrgorac
Top-in nekretnine-Zagreb
Tiv-Vrgorac
Gradina-Vrgorac
Caffe bar “Karaka”Gradac
Dr.Mirjana Kušurin Staševica
Poliklinika Petrović-Vrgorac
Splitska banka
Turistička zajednica Gradac
King-Ploče
Mesnica “Kod Joze”Staševica
Konoba “Luca”Staševica
Mirko Musulin-Čambro
STAŠEVICA

Staševica je ime dobila po solinskom mučeniku Anastaziju, koga su Splićani prozvali Stašem. O Sv. Stašu svjedoče vrlo vrijedni arheološki nalazi i povijesna svjedočanstva, na temelju kojih je nastala bogata literatura i raznovrsna umjetnička djela, a osobito živo štovanje vjernika, uz ostalo, popraćeno molitvenim tekstovima i glazbom.
Sv. Anastazij živio je u gradu Akvileji u III. Stoljeću poslije Krista. Po zanimanju bio je tkalac. U to vrijeme car Dioklecijan je počeo progoniti kršćane, a progon je bio najžešći u gradu Saloni, najvećem gradu u pokrajini Dalmaciji. Kad je Anastazij čuo te te vijesti odlučio je napustiti Akvileju i preseliti se u Salonu, jer je želio javno ispovjediti svoju vjeru u Isusa Krista i, ako bude trebalo, svojom krvlju i svojom mučeničkom smrću posvjedočiti svoju ljubav prema Bogu.
Kad je sudac vidio da je Anastazij čvrst u svojoj vjeri i da je spreman položiti život u svoje uvjerenje, osudio ga je na smrt. Smrtna je kazna izvršena tako da mu je oko vrata obješen mlinski kamen i bačen je u more. Njegovo tijelo nalazi se u grobnici u Marusincu.
Blagdan: 26. kolovoza


STANOVNIŠTVO

Sasvim je vjerojatno da su i na području današnje župe Staševice živjeli stanovnici, kao i u drugim dijelovima Ilirika, odnosno rimske pokrajine Dalmacije. Ruševine starokršćanske crkve svjedoče da je u doba ranoga kršćanstva na tom terenu živjelo ne samo ilirsko romanizirano stanovništvo, nego da su i kršćani bili brojni, pa su podigli i crkvu. Prvi sigurni popis obitelji na ovom prostoru je bio u Pasičini potječe iz 1736. godine. To je zapravo popis obitelji koje daju redovnu župniku, odnosno Samostanu u Zaostrogu. Iz popisa obitelji 2006. godine utvrđeno je da postoje 29 različitih prezimena. Najbrojnija prezimena su Musulin, Marević, Mateljak i Gnječ. Najviše članova, njih 99, pripada prezimenu Musulin.

UDRUGA LAĐARA STAŠEVICA

16.07.2011., subota

7. Lađarski kup župe BagalovićiUoči blagdana Gospe Karmelske u Krvavcu je održan sedmi lađarski kup Župe Bagalovići. Nastupilo je 18 lađarskih posada među kojima su bili: Krvavac II, Krvavac-Gospa Karmelska, Škrapa Momići, Zvonimir Kaleb, Komin, Rogotin, Donjani Donji, Veterani 4.gbr, Jerkovac, Crni put, Crni put juniori, Plina-Stablina, Staševica, Domagojevi gusari Vid, Opuzen, Župa Desne, Čeljevo i Gusari Komin-juniori.Po završetku mimohoda od kuće pok.Marija Nikolića Kiša do rive pristupilo se izvlačenju startnih brojeva, kratkom zagrijavanju i naposljetku samom startu utrke koja se vozi od Krvavca do mosta u Metkoviću gdje je okret te ponovo do Krvavca gdje je ujedno i cilj utrke duge 15 km.Odmah nakon samog starta polako se izdvajala ekipa Čeljeva te ekipa iz župe Dusina. Veslajući dalje prema Kuli Norinskoj trajala je "borba" između Čeljeva i Staševice u kojoj je ekipa Čeljeva uspjela preteći Staševicu. U Metkoviću prije okreta ispod mosta situacija se nije mijenjala na prva dva mjesta, treća je u Metković stigla ekipa Gusara Komin iza kojih slijede Domagojevi gusari Vid i Opuzen. Kako se bližimo Krvavcu i kraju utrke situacija se na vodećoj poziciji mijenja te kroz cilj prva prolazi ekipa STAŠEVICE, nakon njih kao drugoplasirana stiže ekipa Čeljeva,trećeplasirani su Gusari Komin dok su Domagojevi gusari iz Vida zauzeli četvrto mjesto. Iznenađenje kupa svakako je debitantska ekipa iz župe Dusina koja je osvojila peto mjesto potom slijede: Škrapa Momići, Opuzen, Donjani Donji, Crni put, Jerkovac, Rogotin, Crni put juniori, Krvavac II, Veterani IV gardijske brigade, Zvonimir Kaleb-Momići, Gusar Komin Juniori, Gospa Karmelska-Krvavac koji su diskvalificirani jer nisu odvozili cijelu utrku. Prvoplasiranoj ekipi Štaševice medalje i pokal uručila je dožupanica DNŽ Marija Vučković. Ekipi Čeljeva kao drugoplasiranoj medalje i pokal dodjelio je predsjednik ULN Marko Marušić, trećeplasiranoj ekipi Gusari Komin medalje i pokal uručili su tajnik ULN Davor Petković i član upravog odbora Izvor Škubonja. Nakon dodjele medalja i pokala lađari su nastavili druženje uz jelo i piće.


- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2014 (1)
Veljača 2014 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Studeni 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (4)
Opis bloga
Ovo je blog udruge lađara Staševica na kojem će bit opisana udruga i naše mjesto i ako netko ima nešto protiv ovog bloga nek se obrati čelnim ljudima udruge lađara Staševica.Hvala!Autor bloga:Karlo Mateljak

Uprava udruge lađara STAŠEVICE:

Predsjednik:
Darko Marević

Podpredsjednik:
Andrej Rakić

Tajnik:
Jakov Marević


KONTAKT:

Službeni telefon udruge:

095-906-43-85

E-mail udruge:
udrugaladarastasevica@gmail.com