How to....kuhati kao profesionalac - Odabir namirnica

ponedjeljak , 01.06.2015.

Svježe, mirisno, ukusno.

Namirnice kupujem svakodnevno. Ne sviđa mi se koncept kupovine mnoštva namirnica, ni gomilanja zaliha u kuhinji. Preferiram svježu hranu i male kupnje.
Usprkos tomu što je moj dnevni raspored ispunjen svakodnevnim obvezama, nastojim uvijek pronaći vremena i za druženje, odmaranje u vrtu, male stvari koje me vesele poput pisanja, dekoracije doma, šetnje i odabira namirnica.
Važno je uzeti vremena i opušteno otići u kupovinu.
To činim na način da napravim plan kuhanja za tri dana, odnosno odlučim koja jela želim kuhati i zatim odem po namirnice koje su mi potrebne. Svježe meso obvezno stavljam u marinadu, na način da izrezano meso stavim u staklenu posudu, posolim, dodam začine, te zalijem uljem i spremim u hladnjak gdje na taj način ostane svježe naredna tri dana. Postupak omogućuje mekoću, začini prožmu meso i daju mu odličan okus. No uvijek imam i zamrznutog mesa, jer je život nepredvidiv

Nastojim miješati boje na tanjuru, pa tako često za prilog pravim zeleno povrće, a za salatu se poigram kombinacijama crvenog i zelenog kupusa ili zelene salate i radiča. Trenutno dozrijevaju rajčice i krastavci, te se od njih može napraviti jako lijepa salata uz dodatak mladog luka i feta sira.

Koristim razne vrste ulja, najčešće maslinovo ulje jer mi ima najbolje izbalansiran okus i moguće ga je kombinirati sa puno drugih namirnica, uz koje rabim još i svinjsku mast, suncokretovo ulje, kokosovo i bučino ulje.

Posljednjih godina u vrtu uzgajamo vlastiti krumpir, te vrste povrća koje su jednostavne za uzgoj, tikvice, rajčice, crvene paprike, mahune, grašak, te blitvu i špinat. Posadili smo trešnje, šljive, marelice, masline, višnje, smokve, šipak, limun i naranču. Hrana napravljena od namirnica koje su doista svježe, tek ubrane, te od plodova koji su dozreli na suncu, a ne u hladnjači, ima posve drugačiji, profinjeniji okus.
Pojedinci će vjerojatno reći da nemaju svi vrt, a niti vremena za uzgoj biljaka, no moram reći kako imam prijatelje koji žive u centru grada, u stanu, no odlaze kilometrima daleko, gdje su uzeli u najam mali komad zemlje, te im je rad u vrtu svojevrsni odmor i opuštanje, te prilika odvesti djecu na svježi zrak, pokazati im da su biljke žive, te da ne rastu u dućanu. Priroda i društvo iz prve ruke.
Osim toga, prilika je to i za uštedu. Puno je financijski povoljnije proizvesti svoje voće i povrće, nego ga isključivo kupovati u trgovini.
Drugi pak, koji doista ne mogu pronaći vremena za rad u vrtu, odlaze izvan grada, kod profesionalnih uzgajivača, osobito eko proizvoda, te nabavljaju potrebne namirnice, svježe ubrane, od "prve ruke", također vrlo povoljno.
Većinu povrća moguće je na jednostavan način spremiti u ledenicu, pri čemu se neće izgubiti hranjive tvari. Dovoljno je povrće blanširati u kipućoj vodi, te naglo ohladiti u hladnoj vodi, i odmah zamrznuti. Tako pripremljeno povrće može se koristiti do tri mjeseca, a plus je što zadržava punoću okusa. Tako sam spremala karfiol, brokulu, grašak, mahune, tikvice.
Od rajčica, kada su zapravo jako zrele, napravim salsu i također je zamrznem.
Rog crvene paprike ispečem u rerni na plehu i ohlađene također zamrznem.

Uglavnom povrće i voće biram po sljedećem redoslijedu, iz vlastitog vrta i voćnjaka, iz vrta i voćnjaka uzgajivača za koje znam na koji način tretiraju svoje proizvode, na način da kupim malo veće količine, zamrznem svježe ubrano, te koristim po potrebi, a tek kao posljednju opciju ostavljam kupovinu na tržnici ili u nekom od cantara.

Izgled voća i povrća mi je jako važan, te se u trgovini nikada ne odlučujem za savršeno lijepe primjerke, bježim od onih plodova koji su savršeno okrugli, svi iste veličine i boje. Nije zlato sve što sja, kažu.
Radije izaberem one plodove koje najviše liče na ono što smo jeli u djetinjstvu.

Gotovo nikada ne kupujem konzerve. Ne mislim da je konzervirana hrana nužno loša, no ja je osobno ne volim.
Gotovo nikada ne kupujem ni hranu koja je prerađena, pa čak ni kada je označena kao zdrava. Osim čokolade. Njoj ne mogu odoljeti. No kekse ne kupujem, moj izbor je napraviti kolač. Neprocjenjivo je kad cijela kuća zamiriše na recimo vaniliju i cimet, te koricu od limuna. Ni jedan keks se s time ne može mjeriti.

Moja je filozofija: svježe, mirisno, ukusno.

I za kraj, dva brza recepta.

SALATA "FETA"

Rajčice i krastavce izrezati , dodati kockice feta sira, masline iz ulja, kapare, kuhani i ohlađeni krumpir, skuhana jaja i mladi luk. Sve zaliti maslinovim uljem, te dodati vinski ocat i aceto balsamico. Posuti sitno sjeckanim peršinom i suhim mravincem. Salata je cjeloviti obrok, odličan i za ponijeti na posao. Količine sastojaka određuju se prema želji.


LIGNJE "CRVENO I ZELENO"

Pirjati crveni luk i manje cijele očišćene lignje. Dodati meso rajčica i pržiti ih dok se ne pretvore u gusti umak. Posoliti, popapriti, te dodati malo češnjaka i bijelog vina. Dok se umak s lignjama kuha, a za to je dovoljno desetak minuta, prokuhati blitvu, te je isjeckati na sitno. Kuhanu blitvu dodati u umak s lignjama i poslužiti.
Mjera: pola kilograma lignje, 1,5 kg rajčica, pola kilograma blitve, tri režnja češnjaka i jedan decilitar bijelog vina.

Okus ovog jela je mediteranski, pomalo egzotičan, mene je na prvo kušanje oduševio i redovito ga pripremam u ovo doba godine.

Do sljedećeg puta uz svježe, mirisne i ukusne specijalitete.

Oznake: svježe, mirisno, ukusno

<< Arhiva >>