How to....napraviti tortu koja će oduševiti i najzahtjevnije goste

ponedjeljak , 15.06.2015.

Pravljenje kolača je zahtjevan i dugotrajan proces. Neke je kolače napraviti lakše, neke teže, no svima im je zajedničko to što ih se mora pripremati pažljivo i precizno, osobito je značajno mjerenje sastojaka.
No, postoji torta koju je moguće napraviti brzo, bez pečenja, a koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pravila sam tu tortu za dječje rođendane, za svadbe, kao dar za razne prigode primjerice kad sam pozvana na večeru a ne želim ponijeti vino nego se odlučim za nešto slatko i divno. Najčešće je pravim ljeti jer je hladna i osvježavajuća. Bliske su mi varijacije na temu pa je ta torta svaki puta malo drugačija ovisno koje sastojke odaberem.

Tortu sam nazvala Coolcake.

Podloga:

Sastojke biram ovisno o raspoloženju. Ako sam vesela uzmem 100 grama badema, no ako mi je energija na niskim granama biram orahe. Lješnjake volim u jesen, ali ih obavezno prije mljevenja lagano tostiram na suhoj tavi. Meljem ih sa 250 grama keksa po izboru, najčešće uzmem Grandcereale, no probala sam i sa Pettit Beureom, kao i sa Speculasom. Sve varijante su divne, svaka na svoj način.
Samljevenu smjesu stavim u kalup za torte i prelijem sa 150 grama otopljenog maslaca, te smjesu dobro promiješam i utisnem u kalup kao podlogu za tortu.
Kako vidite, samo mjena stalna jest. Moja je torta svaki put drugačija.

Krema od voća:

Mmmmm...voće...slatko i mirisno, okusi koji oduševljavaju svojom raznolikošću. Kada želim blago kiselu varijantu odlučim se za višnje, kad sam prpošna biram jagode, a kada želim mix okusa uzmem mješano šumsko voće. Katkad samo kupine ili maline. Imam želju pokušati napraviti ovu tortu sa ananasom ili sa breskvama.
U nedostatku svježeg voća, moguće je koristiti kompote u teglama, no naprosto to nije isti gastronosmki užitak, ali nije ni kardinalna greška, torta će biti jednako dobra.
Voće se kuha kratko sa šećerom i vodom dok se ne dobije lijep kompot ili se tegla kompota kojem ste dodali šećer zagrije do vrenja u posudi na štednjaku. Količina? Za kalup za tortu dovoljno je jedna tegla od 1 kg kompota. Svježeg voća možete staviti koliko želite, pod uvjetom da pri kuhanju kompota pazite na količinu tekuće, nje bi naime optimalno trebalo biti oko pola litra, ne više. Kada kompot zagrijete do vrenja u njemu skuhate jedan puding od maline ili jagode. (Moram biti iskrena i reći da ne znam koju bih vrstu pudniga koristila za ananas, osim ako negdje postoji puding od ananasa.???) Čim smjesa postane teksturom poput gustog želea, izlijete je u kalup i poravnate žlicom. Potrebno je ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi da se voćni žele ohladi.

Krema:

U litar slatkog vrhnja za šlag pjenjačom umješate dvije vrećice instant želatine. Po želji može se dodati i 250 grama mascarponea. Potrebno je mješati nježno i kružnim pokretima, nikako energično. Ostaviti u hladnjaku dok se tekućina pod utjecajem želatine ne počne zgušnjavati. Zatim smjesu izliti u kalup preko voćnog želea. Sve vratiti u hladnjak barem dva sata. Poslužiti jako rashlađeno.

Torta se može ukrasiti nakon vađenja iz kalupa, primjerice mljevenim keksom ili sa nekoliko komada voća.

Voila!

I torta je gotova.

Vrijeme pripreme je kratko, potrebno je ne više od pola sata za cijeli proces, naravo ne uključujući hlađenje.

Oduševite nekoga koga volite, pomislit će da ste kuhar ili kuharica od formata. Torta je profinjena, hrskava korica mami, dok voće osvježava, a krema a la panacotta daje jednu kremastu notu. Idealna je recimo za muškarce kuhare - početnike koji žele zadiviti svoju partnericu ili za zaposlene žene kojima kronično nedostaje slobodnog vremena za zahtjevnije eksperimente.

I tako, mislila sam danas pisati o jednom slanom predjelu koje ovisno o sastojcima može biti i kompletan ručak ili samo doručak, pa čak i večera, no jučer sam pravila tortu i nisam mogla odoljeti da to ne podijelim s vama.

Svježe, mirisno, ukusno.

<< Arhiva >>