Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Poneki pogodak u moru promašaja

Prvi, programatski, tekst.
Ideju su autori, dabome, izdali.
Kao i štošta drugo.

Predivan tekst.
Empatični Hreno objašnjava kako i zašto je počeo pisati na jedinom nam blogu.

Hrenin vikend svakidašnji.
Priča o prijateljstvu, mamurluku i majčinskoj brizi. Dirljivo.

Kritički osvrt brata Hileta.

Hure govori o sebi i svojim putovanjima.
Jedan skromni osvrt na vlastiti doživljaj stranoga svijeta. Neprocjenjivo.

Hmudek izjavljuje ljubav jednoj ženi.
Samo na tisuć-blogu!

Hija je žedan.
Žeđ je gora i od gladi - uvjerite se.

Hure se oprašta, ali i ne.
Vrlo karakteristična priča.

Hiletova priča o ljubavi koja se u punini realizira tek s prostitukom.
Veselo, poučno i nipošto simbolično.

Birtija naše prošle mladosti.

Obljetnički tekst, tu imade još linkovlja.
To je to za sada.
Nemamo vremena.
Free Web Counter
Free Hit CounterFree Web Counter
Free Hit Counter

Što nudimo, to i tražimo.

hitna.pomoc@gmail.com

Tisuću zašto - tisuću ne znam

15.09.2005., četvrtak

Parizer naš svagdašnji

U ova moderna vremena, kada se sve više pažnje pridaje ljepoti, zdravlju i pravilnoj prehrani, rijetko se tko od vas sjeti namirnice koja u sebi objedinjuje sve čemu moderan čovjek i životna mu družica svojim prehrambenim navikama streme – minerale, vitamine, kalorije, fantastičan okus, te pristupačnu cijenu.Riječ je, naravno, o parizeru ( franc. parisieur, tal. parizzero, kin. par-i-zer).Vjerojatno niste znali da se ova delikatesa konzumirala još na dvorovima staroegipatskih faraona. U sarkofagu Ramzesa III ( u narodu poznatijeg kao Ramo) pronađeni su ostaci crijevca u kakva se i dan danas pakira parizer. Prema nekim izvorima, izvorno Isus nije gomilu svijeta nahranio ribom, već pogađate – parizerom. Do krivog tumačenja došlo je prilikom prijevoda Evanđelja na grčki. U tom jeziku, naime nije postojala riječ za parizer, tako da si je prevoditelj dopustio slobodu upotrijebiti riječ drugog značenja u istom kontekstu. Smatra se da je to ionako bio simbolički čin, te da vrst namirnice nije presudna za teološka shvaćanja.Parizer je kroz stoljeća bio i ostao hrana kraljeva, carica, plemenitog, ali i običnog puka (ako ništa a ono o državnim i vjerskim blagdanima većina si je mogla priušti pokoju krišku parizera). Tako je zabilježeno da se na dvorcu Essenskog vojvode Ferdinanda XIX. parizer prilikom večere služio čak tri puta – kao predjelo, uz glavno jelo i naposlijetku uz voće, kao desert.Malo je poznato da francuska prijestolnica, jedan od najljepših gradova svijeta, ime duguje upravo parizeru. Ta činjenica i ne čudi toliko, jer su mnogi europski gradovi nazvani upravo prema pojedinim jelima. Sjetimo se samo Hamburga ( od hamburger, hambić), Debrecena (od debrecinke), ili pak Beča, prozvanog prema još jednoj delikatesi – bečkom odresku ( njem. nepravilno Wiener Schnitzel, pa otuda i Wien ili Vienna).Stručnjaci priznatog američkog Instituta za proučavanje prehrane i pravilnog hranjenja (IFaG), u nedavnoj su studiji došli do iznenađujućih otkrića o ovoj namirnici. Tako ona ima, osim nedvojbenih pozitivnih učinaka na zdravlje konzumenta, poznatih još od prije, i vrlo jaka afrodizijačka svojstva. Prilikom ispitivanja, zečevi hranjeni samo parizerom u prosjeku su 7,4 puta više naskakivali na svoje ljepše polovice od onih kojima je davana samo zelena salata, a 4,5 puta višeod svojih kolega hranjenih kombinacijom salate i parizera.Nakon svega navedenog, nameće se zaključak da je u današnje doba parizer i njegova hranjiva te zdravstvena vrijednost uvelike podcjenjena, što je greška naših medija i svekolike od-usta-do-usta anti-propagande kojom smo svakodnevno (posebice ja)obasuti. I na kraju, ukoliko Vas je moj tekst ponukao na razmišljanje, donosim Vam jednostavan recept, kako bi Vaši okusni pupoljci uživali u čarima parizera:Namirnice: pola vekne polubijelog kruha30 dag parizera, narezanog na osrednje debele kriškepivo (pollitarsko iz boce) – opcionalnoPriprava: u pola vekne, prethodno horizontalno razrezane po sredini ubaciti navedenu količinu parizera, te prilikom konzumacije obilno zaljevati pivom. Dobar tek!!!

Hreno

- 11:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

· Samo piši Heno, čitamo te svaki dan. danas si nešto lošiji nego prošlih dana al brijem da je to zbog niskih pobuda- "...na tečnom francuskom, kojega bih ja naravno razumio, prozborila: ..." (katastrofa prijatelju) i "...sjetimo se samo Hamburga ( od hamburger, hambić), Debrecena (od debrecinke)..." (vrijeđanje, katastrofalno prijatelju- želiš li možda dodati i Svinjarevo koje je dobilo ime po Debelom prasetu koje će za koju godinu izrasti u pravu svinju? Srami se, blog nije za omalovažavanje i ruganje pa makar mu i tata bio notorni pijanac. A nije, dabome da nije.... zanima me samo šta će moj prijatelj Hure reći na sve ovo... (Hile 15.09.2005. 14:50)
· Svako zlo za neko dobro, kaže naš narod. Tako i očajno loš komentar na znanstveno utemeljen tekst o nutricionističko-penetrativnoj vrijednosti parizera ima i jednu dobru posljedicu – naime, brat Dele, iliti Hile, se napokon pridružio tvorcima ovog obimom malog, ali neznanjem velikog bloga. No, zanemarimo Deleta i vratimo se istinskim vrijednostima. A istinska vrijednost je, dabome, veličanstveni Bucko. Buco je čovjek koji, kao i ostali 21-godišnjaci, ima 21 godinu. I tu otprilike prestaju sve sličnosti s njegovom generacijom. Niti je zapjenjeni lokal-patriot, niti je neuspješan, niti se od njega očekuje nešto nerealno, a očekuje se da bude najbolji, niti je uobražen, a nije ni Ronaldinho, iako je bolji od Kake. A priče o Svinjarevu ostavimo ćelavcima koji vole roktati. (hure 15.09.2005. 15:07)
· jebote, tj. jebovas, ak ja išta kontam od ovoga kaj vi pišete. mislio sam ak mi date pasvord da sam ondak innnn,a ono - kurac od ovce..sve neke interne šale, a ti, Beno - fakofiraj...doćete vi u peštu, al vam je neće imat ko pokazivat... (Empatik 15.09.2005. 16:17)

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ovaj blog je započeo kao dio velikog projekta pisanja knjige koja bi trebala dati sustavan pregled sveukupnog ljudskog neznanja. No sve više postaje mjesto gdje prijatelji pišu priče s nadom da će privući neke cure, koje će pasti na šarmantne tekstove. U uspjeh ovih nastojanja ne vjeruju im ni rođene majke.

Ovaj blog je djelo petoro autora i svi su duševno zdravi.
U početku je bilo petoro autora, a tako je i ostalo! Njihova imena su vrlo lijepa. Uvjerite se i sami: Empatik (Hreno), Veličanstveni Mudek (Hmudek),
brat Leja (Hija), brat Dele (Hile), te Hure. Opći doprinos blogu ove petorice je izrazit, a Hmudekov najizrazitiji pošto se zna i dobro odgurivat kišobranom o stijenje.