U ova moderna vremena, kada se sve više pažnje pridaje ljepoti, zdravlju i pravilnoj prehrani, rijetko se tko od vas sjeti namirnice koja u sebi objedinjuje sve čemu moderan čovjek i životna mu družica svojim prehrambenim navikama streme – minerale, vitamine, kalorije, fantastičan okus, te pristupačnu cijenu.Riječ je, naravno, o parizeru ( franc. parisieur, tal. parizzero, kin. par-i-zer).Vjerojatno niste znali da se ova delikatesa konzumirala još na dvorovima staroegipatskih faraona. U sarkofagu Ramzesa III ( u narodu poznatijeg kao Ramo) pronađeni su ostaci crijevca u kakva se i dan danas pakira parizer. Prema nekim izvorima, izvorno Isus nije gomilu svijeta nahranio ribom, već pogađate – parizerom. Do krivog tumačenja došlo je prilikom prijevoda Evanđelja na grčki. U tom jeziku, naime nije postojala riječ za parizer, tako da si je prevoditelj dopustio slobodu upotrijebiti riječ drugog značenja u istom kontekstu. Smatra se da je to ionako bio simbolički čin, te da vrst namirnice nije presudna za teološka shvaćanja.Parizer je kroz stoljeća bio i ostao hrana kraljeva, carica, plemenitog, ali i običnog puka (ako ništa a ono o državnim i vjerskim blagdanima većina si je mogla priušti pokoju krišku parizera). Tako je zabilježeno da se na dvorcu Essenskog vojvode Ferdinanda XIX. parizer prilikom večere služio čak tri puta – kao predjelo, uz glavno jelo i naposlijetku uz voće, kao desert.Malo je poznato da francuska prijestolnica, jedan od najljepših gradova svijeta, ime duguje upravo parizeru. Ta činjenica i ne čudi toliko, jer su mnogi europski gradovi nazvani upravo prema pojedinim jelima. Sjetimo se samo Hamburga ( od hamburger, hambić), Debrecena (od debrecinke), ili pak Beča, prozvanog prema još jednoj delikatesi – bečkom odresku ( njem. nepravilno Wiener Schnitzel, pa otuda i Wien ili Vienna).Stručnjaci priznatog američkog Instituta za proučavanje prehrane i pravilnog hranjenja (IFaG), u nedavnoj su studiji došli do iznenađujućih otkrića o ovoj namirnici. Tako ona ima, osim nedvojbenih pozitivnih učinaka na zdravlje konzumenta, poznatih još od prije, i vrlo jaka afrodizijačka svojstva. Prilikom ispitivanja, zečevi hranjeni samo parizerom u prosjeku su 7,4 puta više naskakivali na svoje ljepše polovice od onih kojima je davana samo zelena salata, a 4,5 puta višeod svojih kolega hranjenih kombinacijom salate i parizera.Nakon svega navedenog, nameće se zaključak da je u današnje doba parizer i njegova hranjiva te zdravstvena vrijednost uvelike podcjenjena, što je greška naših medija i svekolike od-usta-do-usta anti-propagande kojom smo svakodnevno (posebice ja)obasuti. I na kraju, ukoliko Vas je moj tekst ponukao na razmišljanje, donosim Vam jednostavan recept, kako bi Vaši okusni pupoljci uživali u čarima parizera:Namirnice: pola vekne polubijelog kruha30 dag parizera, narezanog na osrednje debele kriškepivo (pollitarsko iz boce) – opcionalnoPriprava: u pola vekne, prethodno horizontalno razrezane po sredini ubaciti navedenu količinu parizera, te prilikom konzumacije obilno zaljevati pivom. Dobar tek!!!
Hreno
- 11:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #
· Samo piši Heno, čitamo te svaki dan. danas si nešto lošiji nego prošlih dana al brijem da je to zbog niskih pobuda- "...na tečnom francuskom, kojega bih ja naravno razumio, prozborila: ..." (katastrofa prijatelju) i "...sjetimo se samo Hamburga ( od hamburger, hambić), Debrecena (od debrecinke)..." (vrijeđanje, katastrofalno prijatelju- želiš li možda dodati i Svinjarevo koje je dobilo ime po Debelom prasetu koje će za koju godinu izrasti u pravu svinju? Srami se, blog nije za omalovažavanje i ruganje pa makar mu i tata bio notorni pijanac. A nije, dabome da nije.... zanima me samo šta će moj prijatelj Hure reći na sve ovo... (Hile 15.09.2005. 14:50)
· Svako zlo za neko dobro, kaže naš narod. Tako i očajno loš komentar na znanstveno utemeljen tekst o nutricionističko-penetrativnoj vrijednosti parizera ima i jednu dobru posljedicu – naime, brat Dele, iliti Hile, se napokon pridružio tvorcima ovog obimom malog, ali neznanjem velikog bloga. No, zanemarimo Deleta i vratimo se istinskim vrijednostima. A istinska vrijednost je, dabome, veličanstveni Bucko. Buco je čovjek koji, kao i ostali 21-godišnjaci, ima 21 godinu. I tu otprilike prestaju sve sličnosti s njegovom generacijom. Niti je zapjenjeni lokal-patriot, niti je neuspješan, niti se od njega očekuje nešto nerealno, a očekuje se da bude najbolji, niti je uobražen, a nije ni Ronaldinho, iako je bolji od Kake. A priče o Svinjarevu ostavimo ćelavcima koji vole roktati. (hure 15.09.2005. 15:07)
· jebote, tj. jebovas, ak ja išta kontam od ovoga kaj vi pišete. mislio sam ak mi date pasvord da sam ondak innnn,a ono - kurac od ovce..sve neke interne šale, a ti, Beno - fakofiraj...doćete vi u peštu, al vam je neće imat ko pokazivat... (Empatik 15.09.2005. 16:17)
Post je objavljen 15.09.2005. u 11:24 sati.