center>


CRTICE IZ GLAVE I ŽIVOTA


Moja Ljubav

Najnježnija, najtoplija, najiskrenija

Teuta


Moja mala Sukiyaki

Zajednički blog

Teuta i Morski


Shin Imamiya Sta, Osaka

Uvijek zajedno


Osaka, May 25, 2017

Krasna misao moje Drage

Ljubav je najsnažnija svemirska energija čije titraje osjećamo u svom srcu, zato treba vjerovati samo njemu!



Blog je namijenjen onima koji žele zaboraviti svakodnevne brige i prepustiti se svijetu mašte

Kako slika vrijedi više od tisuću riječi moje ilustracije su uklopljene u postove. Nitko ne može moje misli bolje oslikati od mene samoga


NE VJERUJEM POPOVSKIM LAPRDANJIMA

Blog je otvoren 2. svibnja 2006.

U komentarima na svom blogu ne dozvoljavam blačenje i vrijeđanje drugih blogera

Moja galeria
Fotoklub Rijeka

Kako smo zavolili Japan 2016


Smoking Area, Kyoto, Fushimi Inare

1. Priprema putovanja
2. Smještaj
3. Među prijateljima
4. O pušenju
5. Ozbiljno i šaljivo
6. Predvečerje u Tokyu
7. Hrana
8. Ples meduza
9. Chozuya
10. Aqua fantasy
11. Riječ za kraj
12. Fushimi Inari Taisha
13.Večera u Kyotu
14.Moje prvo kupanje u Japanu

Kako smo zavolili Japan 2017



Osaka Castle

Pripreme

1. Dojmovi s putovanja
2. Subaru
6. Pjevamo Subaru
3. Čekamo nočni pogled
4. Mislima u Japanu
5. I tablet je tu

Torii on Miyajima, Hiroshima

1. Osaka Castle
2. Treba imati sreće
3. Sanja Matsuri
4. Vizure modernog Japana
5. Najviša zgrada Japana
6. Sayonara
7. U karaoke baru
8. Udon za ručak
9. Podzemlja velegrada
10. Vesela pjesmica
11. Beskućnik
12. Mikoshi
13. Ljepota kimona
14. Život je igra
15. Žice, žice, žice ...
16. Slobodno kao ptica
17. Ugodan restorančić
18. Kitayama cedar
19. U prvom redu partera
20. Shinjuku, Tokyo
21. Miyajima

,
Zaglavlje bloga3

05.09.2020., subota



Čišćenje ljuštura školjki

Moja mala zbirka školjki polako se popunjava. Uglavnom se sastoji od ljuštura koje izvučemo na vršama.


Moja mala zbirka


Krasna školjka s lijeve strane zove se jadranski šljem. Jednu takvu sam imao sve do nedavno kada je došao sin s mojom unučicom. Malenu sam doveo da joj pokažem moje školjke. Isti tren se zaljubila u šljem i bila je presretna kada joj je dida poklonio školjku. Čitavo ju veće držala na uhu i slušala more. Nije ju ispuštala iz ruke ni kada su odlazili, iz auta mi je pokazivala kako sluša more ...

Želeći malo popuniti zbirku, zaronio sam u potrazi za volcima, očekujući da ću imati krasne primjerke. Umjesto toga puževi su bili debelo obrasli koraljima. Imao sam sreću naći i još jedan šljem, isto tako ružno obrastao.


Volak, before shell cleaning


Jadranski šljem prije čišćenja


Nije bilo druge nego dati se na čišćenje. Školjke sam najprije tri dana namakao u Sodi caustici (3 žlice u 1,5l vrele vode). Svaki sam dan radio novu otopinu. Svaki sam puta prilikom promjene otopine školjke čistio četkicom. Na taj sam se način riješio organske tvari s ljuštura, algi, spužva i još koječega.


Cleaning in Soda caustica and water


Nakon toga školjke sam stavio u mješavinu octa i tople vode 1:1, nadajući se da ću tako uspjeti otopiti kalcitne naslage koje grade kojekakvi morski organizmi. Kako je na šljemu ostalo malo tih naslaga, uspjeo sam ga očistiti nakon 2 sata namakanja.
S volcima stvar je bila daleko teža i nisam uspjeo postići željeno. Problem je u tome što su i školjke i naslage građene od kalcita, pa je nemoguće otapati samo naslage. Nakon 8 sati namakanja, kiselina je progrizla ljušturu školjke a naslage su i dalje ostale ružne, iako sam dio ipak uspjeo odstraniti.
Na školjke sam na kraju stavio bezbojni mat lak a ovo je konačan rezultat:


After cleaning in vinegar and water


Na gornjoj slici je puž kvrgavi volak i u pozadini bodljikavi volak. Zanimljivo je spomenuti da je volak grabežljivac a ne samo strvinar. Napasti će sve što može stiči, a međudobno napadaju jedan drugoga bušeči oklop sumpornom kiselinom koju ispuštaju kroz posebni organ.


Jadranski šljem


Nekako mi se čini da će se i ova školjka zalijepiti unučici za uho ...


NAPOMENA : Soda kaustika je lužina pa ne otapa školjku i kalcitne nakupine, otapa samo organsku tvar. Zbog toga je prvo namakanje u kaustici. Potreban je oprez, rad u plastičnom posuđu i s gumenim rukavicama!
Ovo je moje iskustvo za prvi puta. Sada znam da je najbolje dužinu namakanja odrediti već prema tome kakve su školjke kada ih povemeno čistimo.


DODATAK 1: Ovu mi je školjku donesao prijatelj, uhvaćenu u mrežu. Dio mrtvog tkiva sam uspjeo izvući a nakon toga sam ju potopio 3 sata u kaustici. Soda je otopila ostatak tkiva u školjci i sada imam lijepi primjerak. Na netu sam vidjeo česte upite kako se riješiti smrada školjki. Smrad dolazi od mrtvog tkiva i ovo je način da se toga riješite


IMG_20200906_224047


DODATAK 2: Poučen iskustvom ovog volaka nisam potopio u otopinu ocat/voda. Umjesto toga umotao sam ga u tkaninu koju sam zalio octom. Na taj sam način izbjegao da školjka bude izjedana iznutra. Nakon 2 sata površinu volka čistio sam malim izvijačem. Pipkav i dugotrajan posao ali sam barem dobio željeni rezultat.


Volak


Volak



Oznake: čišćenje ljuštura školjki, jadranski šljem, volak


- 22:30 - Pusti vodu (10) - Isprintaj - #



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



Videa iz Japana

Sukiyaki uz more
Najviša zgrada Japana
We'll be back
Hiroshima, Zvono mira
Shinto vjenčanje
Tokyo, Sanja Matsuri

8 Kolovoz, August



Vodič Japanom, sve što vas zanima i što je dobro znati


Kako smo zavolili Japan 2018


Asahi Beer Tower, Golden Flam and Tokyo Skytree

Pripreme

1. Opet među prijatelje
2.Javili su se iz hotela
3. Karte su kupljene
4. Hotel rezerviran
5. Sve je spremno
6. Još jedan dan



Japan 2018

1. Vratismo se u Hrvatsku
2.Shukkeien Garden, Hiroshima
3. Shinkansen Hikari
4. Japan, zemlja vulkana
5. Dječji spomenik mira, Hiroshima
6. Priroda je sveta
7. Osjećati se ugodno
8. Japan, second hand
9. Kako priječi cestu
10. Žuti i kosooki
11. Hiroshima 6. kolovoza 1945.
12. Music festival
13. Pjesma rađa prijatelje
14. Himeji Castle
15. Par kapi Japana
16. Tamo visoko
17. Mount Shosha
18. Marble beach, Rinku, Osaka
19. Japanska drvena arhitektura
20. Ima toga i u Japanu
21. Ručak u Kobe-u
22. Kobe Nunobiki Herb Gardens

Kako smo zavolili Japan 2019,

Planiranje putovanja

1. Odluka je pala, putujemo
2. Mi letimo, lala la
3. Kako do Japana
4. Počinje odbrojavanje
5. Yokohama

Mi kao Japanci

1. Ne izgubiti se
2. Gejša i samuraj
3. Sitnice koje to nisu
4. Hachiko, vjernost psa
5. Shinto vjenčanje
6. Vidjeti da bi vjerovali
7. Japanom 220/sat
8. Draga uspomena
9. Shibamata
10. Kišno jutro u Yokohami
11. HIKAWA MARU
12. Povjerljivi japanski razgovori
13. Najveći pauk na svijetu

JAPAN


1. Amaterasu, Boginja Sunca
2. Obnova hrama Boginje Amaterasu
3. Glicinija, najljepša na svijetu
4. Presađivanje najveće glicinije
5. Trešnjin cvijet u Japanu
6.Podzemni bicikl parking
7. Festival azaleja, Tokyo
8. ZOO Osaka
9. Japanom 220/sat
10. Ginko
11. Spavanje u kapsulama
12. Shinkansen i Maglev
13. Akvarij Osaka
14. Opet malo o Japanu
15. O japanskoj hrani
16. Staro-novo, japan
17. Setsubun festival
18. Hiroshima, Ptica na dlanu
19. Negdje nad Sibirom
20. Poplave u Japanu
21. Mostići u parkovima
22. Veliki val Kanagave
23. Uspomena na Osaku
24. Higashi Hoganji Temple







Design by More ljubavi

Uz rivu