Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Čišćenje ljuštura školjki

Moja mala zbirka školjki polako se popunjava. Uglavnom se sastoji od ljuštura koje izvučemo na vršama.


Moja mala zbirka


Krasna školjka s lijeve strane zove se jadranski šljem. Jednu takvu sam imao sve do nedavno kada je došao sin s mojom unučicom. Malenu sam doveo da joj pokažem moje školjke. Isti tren se zaljubila u šljem i bila je presretna kada joj je dida poklonio školjku. Čitavo ju veće držala na uhu i slušala more. Nije ju ispuštala iz ruke ni kada su odlazili, iz auta mi je pokazivala kako sluša more ...

Želeći malo popuniti zbirku, zaronio sam u potrazi za volcima, očekujući da ću imati krasne primjerke. Umjesto toga puževi su bili debelo obrasli koraljima. Imao sam sreću naći i još jedan šljem, isto tako ružno obrastao.


Volak, before shell cleaning


Jadranski šljem prije čišćenja


Nije bilo druge nego dati se na čišćenje. Školjke sam najprije tri dana namakao u Sodi caustici (3 žlice u 1,5l vrele vode). Svaki sam dan radio novu otopinu. Svaki sam puta prilikom promjene otopine školjke čistio četkicom. Na taj sam se način riješio organske tvari s ljuštura, algi, spužva i još koječega.


Cleaning in Soda caustica and water


Nakon toga školjke sam stavio u mješavinu octa i tople vode 1:1, nadajući se da ću tako uspjeti otopiti kalcitne naslage koje grade kojekakvi morski organizmi. Kako je na šljemu ostalo malo tih naslaga, uspjeo sam ga očistiti nakon 2 sata namakanja.
S volcima stvar je bila daleko teža i nisam uspjeo postići željeno. Problem je u tome što su i školjke i naslage građene od kalcita, pa je nemoguće otapati samo naslage. Nakon 8 sati namakanja, kiselina je progrizla ljušturu školjke a naslage su i dalje ostale ružne, iako sam dio ipak uspjeo odstraniti.
Na školjke sam na kraju stavio bezbojni mat lak a ovo je konačan rezultat:


After cleaning in vinegar and water


Na gornjoj slici je puž kvrgavi volak i u pozadini bodljikavi volak. Zanimljivo je spomenuti da je volak grabežljivac a ne samo strvinar. Napasti će sve što može stiči, a međudobno napadaju jedan drugoga bušeči oklop sumpornom kiselinom koju ispuštaju kroz posebni organ.


Jadranski šljem


Nekako mi se čini da će se i ova školjka zalijepiti unučici za uho ...


NAPOMENA : Soda kaustika je lužina pa ne otapa školjku i kalcitne nakupine, otapa samo organsku tvar. Zbog toga je prvo namakanje u kaustici. Potreban je oprez, rad u plastičnom posuđu i s gumenim rukavicama!
Ovo je moje iskustvo za prvi puta. Sada znam da je najbolje dužinu namakanja odrediti već prema tome kakve su školjke kada ih povemeno čistimo.


DODATAK 1: Ovu mi je školjku donesao prijatelj, uhvaćenu u mrežu. Dio mrtvog tkiva sam uspjeo izvući a nakon toga sam ju potopio 3 sata u kaustici. Soda je otopila ostatak tkiva u školjci i sada imam lijepi primjerak. Na netu sam vidjeo česte upite kako se riješiti smrada školjki. Smrad dolazi od mrtvog tkiva i ovo je način da se toga riješite


IMG_20200906_224047


DODATAK 2: Poučen iskustvom ovog volaka nisam potopio u otopinu ocat/voda. Umjesto toga umotao sam ga u tkaninu koju sam zalio octom. Na taj sam način izbjegao da školjka bude izjedana iznutra. Nakon 2 sata površinu volka čistio sam malim izvijačem. Pipkav i dugotrajan posao ali sam barem dobio željeni rezultat.


Volak


Volak





Post je objavljen 05.09.2020. u 22:30 sati.