Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

četvrtak, 08.06.2006.

Betsaida Julija

Karta Galileja
Hippos (1)
Krenuvši od Hipposa prema sjeveru, u blizini mjesta gdje se Jordan sa sjeverne strane ulijeva u Genezaretsko jezero, s istočne strane rijeke, naišli smo na ostatke grada Betsaide.
Ovaj se grad više puta spominje u Novom zavjetu. Isus je ondje izveo nekoliko čuda, a poznato je da su iz Betsaide bili apostol Petar, njegov brat Andrija, te Filip.
Na karti možete vidjeti koliko je Betsaida blizu Korozaina i Kafarnauma, u kojem je Isus boravio dok je poučavao narod. Sva tri ova grada Isus spominje u jednoj svojoj opomeni:
»Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili... I ti, Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u podzemlje ćeš se strovaliti! Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas.«
Vratimo se, međutim, onome što se u Betsaidi može vidjeti i krenimo upravo od prvog stoljeća, od doba kad je Isus ovuda prolazio.
Iz toga su razdoblja vidljivi ostaci naselja, koje je svakako bilo veće, kako od Korozaina, tako i od Kafarnauma.

Image Hosted by ImageShack.us

Na karti se vidi i da je Betsaida pripadala drugoj administrativnoj jedinici unutar Rimskog Carstva. Dok je Galilejom, s Kafarnaumom i Korozainom, upravljao Herod Antipa, ovim dijelom gdje je bila Betsaida, upravljao je Herod Filip, njegov brat. Stoga nije ni čudno da je u Kafarnaumu bio, recimo, jedan Levi ili Matej, carinik.
Ostaci kuća govore nam o načinu života u ovom gradu. Nije se on mogao mnogo razlikovati od Kafarnauma, o kojem sam već mnogo toga pisao. Kuće su i ovdje bile izgrađene od crnog, bazaltnog kamena, jer cijelo je područje vulkanskog porijekla. Bile su vjerojatno izgrađene na kat.
U nekima od njih nađeni su ostaci pribora za rad s vinovom lozom i dobijanje vina, a u drugima ribarski alati. Zato će rijetkim namjernicima i ovakve oznake pokušati reći nešto o mjestu gdje se nalaze.

Image Hosted by ImageShack.us

Mjesto, međutim, još nije do kraja arheološki istraženo, pa se i ne vidi mnogo toga. Usto, kad sam zadnji put nastojao nešto i fotografirati, bila je jesen i spustio se jedan od onih prvih jesenskih pljuskova. Ipak, uvjeravam vas, ne gubi se mnogo.
Iskapanja vodi ekipa s američkog Sveučilišta Nebraske iz Omahe. Dosad su uspjeli, uz ove ostatke kuća, naći i temelje veće građevine iz prvog stoljeća, tlocrta 20 x 6 metara. Vjeruju da je to hram što ga spominje židovski povjesničar iz 1. stoljeća, Josip Flavije. On kaže da je Herod Filip dao izgraditi hram posvećen Juliji Liviji, umrloj ženi cara Augusta. Herod je i promijenio ime grada u Betsaida Julija, upravo u njezinu čast.
Nađeni su i mnogo stariji ostaci, no o njima ću govoriti sljedeći put.
Sada još samo jedan pogled iz Betsaide prema istoku, gdje se vide bregovi Golanske visoravni, a u središtu se nazire brežuljak Gamla, mjesto borbe na život i smrt između Rimljana i Židova, za njihova prvog ustanka, krajem 60-ih godina prvog stoljeća.

Image Hosted by ImageShack.us

I sam Josip Flavije jedno je vrijeme boravio ondje i osobno nadgledao utvrđivanje grada. Židovi su u Gamli, kad je situacija postala bezizgledna, odlučili pobiti sebe i svoje obitelji, kako ne bi pali u ruke Rimljanima.
Nastavak: Betsaida, davna prošlost

- 08:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.