Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

četvrtak, 11.05.2006.

Dolinska ulica, početak

Krenimo, dakle, Dolinskom ulicom. Već sam bio spomenuo njezin latinski naziv iz rimskoga doba, Cardo Valensis, te grčki naziv, što ga koristi još u 1. stoljeću Josip Flavije, Tiropeon, to jest »Sirarska.« Današnje, kako arapsko, tako i hebrejsko ime ulice možemo prevesti imenom »Dolinska ulica.« Ona kreće od Damaščanskih vrata (na planu grada označena slovom A), a završavala je u blizini Smetlišnih vrata (B).

Image Hosted by ImageShack.us

I mi ćemo ovu ulicu početi obilaziti od Damaščanskih vrata i danas prijeći ovaj dio označen crvenom bojom. S nutarnje strane vrata nalazi se malo proširenje, na kojem je u rimsko doba, sigurno u 2. stoljeću, a možda već i u 1. stoljeću, za Heroda Velikoga, postojao trg. Od njega se put dijelio na dvije glavne gradske ulice: Cardo Maximus, označen žuto, koji je završavao negdje kod današnjih Sionskih vrata (C), i naš Cardo Valensis.
I danas ćete biti prisiljeni izabrati jednu od dvije ulice.

Image Hosted by ImageShack.us

Desno od ove zgrade pred nama započinje Suk, što na arapskom znači tržnica, a prolazi iznad nekadašnjeg Cardo Maximusa. S slijeve strane odvaja se Dolinska ulica.
Teško se danas može dobiti dojam prostranosti i veličine što ga je ova ulica imala u rimsko, pa onda i u bizantsko doba. Kroz kasnija razdoblja, križarsko, arapsko i tursko, dakle od 11. stoljeća, ulica je sužena i nadsvođena lukovima, te okružena trgovinama. Tako se unutar grada dobilo više stambenog prostora, ali na štetu prostranosti i prohodnosti. Trgovine su i u ovom dijelu ono što će vam prvo upasti u oči. Tko je malo viši, prolazeći ulicom, zapinjat će za razne odjevne predmete.

Image Hosted by ImageShack.us

Stižemo tako i do prvog većeg križanja i nešto šireg prostora na ovoj ulici. S lijeve se strane uspinje slavna Via Dolorosa, Ulica boli. To je ulica kojom prolazi križni put.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje počinjemo shvaćati zašto se ova naša ulica i naziva Dolinskom. Sve druge, poprečne ulice, od nje se penju prema brežuljcima slijeva i zdesna. Ovdje u Via Dolorosi nalaze se prve dvije postaje Križnoga puta, a dijelom se on nastavlja i u Dolinskoj ulici. Upravo na ovom križanju nalazi se treća postaja.

Image Hosted by ImageShack.us

Isus prvi put pada pod križem.
Kapelica, kao i većina kapela križnoga puta, pripada franjevcima, a ovu su dali urediti Poljaci.
Ispred treće postaje Križnoga puta možete na zemlji vidjeti da put nije sasvim ravan i gladak. Ima tu i nekog većeg i grbavijeg kamenja.

Image Hosted by ImageShack.us

Već su me koji puta posjetitelji Jeruzalema pitali kako to da gradske vlasti nisu ovdje napravile malo bolji put.
I, razumijem ih, jer zasigurno bi i ovaj motorist više volio proći nekim glatkim kamenom, možda čak i asfaltom.

Image Hosted by ImageShack.us

A i gospodi sa štapom vjerojatno nije pretjerano lako izbjegavati ove kvrge.

Image Hosted by ImageShack.us

No taj je kamen ovdje namjerno. Zapravo je put i bio puno bolji i ravniji dok arheolozi nisu ispod njega našli ostatke stare Dolinske ulice. Teško je danas reći je li ovdje riječ o rimskoj ili o bizantskoj ulici. No, kako bilo, odlučeno je da je nalaz vrijedan pažnje, pa je kamen podignut za nekoliko metara, kako bi i danas bio vidljiv i omogućio turistima i hodočasnicima uživati bar malo u ostacima drevne ulice.
Nastavak: Dolinska ulica, priče iz davnine

- 08:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.