Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

petak, 28.04.2006.

Sionska vrata, još o imenu

Sionska vrata Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata
Nova vrata
Jafska vrata
Sionska vrata
Sionska vrata, povijest i legenda
Već sam jučer objasnio zašto se u židovskoj i kršćanskoj tradiciji ova vrata nazivaju Sionska. Arapi za ova vrata imaju sasvim drugačije ime, a cijela priča u sebi nosi i jedan zanimljiv apsurd. Naime, arapsko ime ovih vrata temelji se na prvenstveno kršćanskim i židovskim tradicijama. Evo najprije natpisa s nazivom trga s nutarnje strane vrata koji svoje ime zahvaljuje upravo ovim vratima.

Image Hosted by ImageShack.us

Na hebrejskom stoji naziv Kikhar Ša‘ar Cion, »Trg Sionskih vrata«, dok je na arapskom, kao i u engleskom prijevodu naziv trga En-nabi Daud, »Trg proroka Davida.« Isti naslov nose i vrata. Odakle sad prorok David? Ponajprije, muslimani će radije Davida nazivati prorokom nego kraljem, iako u Bibliji nosi oba naslova. Kako se ova vrata povezuju s Davidom kad je njegov grad, njegov Jeruzalem bio nešto dalje od ovog mjesta?
Upravo to ima veze s kršćanskom i židovskom tradicijom. Naime, kad su križari osvojili Jeruzalem 1099. godine, obnovili su svetište uz Dvoranu posljednje večere, koja se nalazila na ovom brežuljku koji se danas naziva Sion. U Novom zavjetu zapisan je jedan Petrov govor, nakon Isusova uskrsnuća, u kojem on prepričava povijest Božje brige za svoj izabrani naroda, pa među ostalima spominje i kralja Davida. I u tom trenutku, kaže Petar: »Praotac je David umro, pokopan je i eno mu među nama groba sve do današnjeg dana.« Križari su to shvatili doslovno i zaključili da Davidov grob mora biti negdje uz Dvoranu posljednje večere. A budući da su još mislili i da je ovo starozavjetni Sion, razlog za takvo tumačenje bio je još jači.
Istu su tradiciju ubrzo prihvatili i Židovi, te već od srednjeg vijeka štuju ovo mjesto kao Davidov grob. Stoga, dođete li na brdo Sion, naći ćete na tom mjestu malu sinagogu.

Image Hosted by ImageShack.us

Unutar nje je i spomenik koji se naziva Davidovim grobom.

Image Hosted by ImageShack.us

Kažem spomenik, jer nema govora da bi se ovdje moglo nalaziti i Davidovo tijelo. Tradicija je srednjovjekovna, a slični se spomenici nalaze i uz neke druge »grobove« važnih starozavjetnih likova, kao što su Samuel i Mojsije, o čemu sam već bio pisao.

Image Hosted by ImageShack.us

Postoji, međutim, nešto starije u ovoj građevini. Iza spomenika Davidova groba nalazi se goli kameni zid s malim zaobljenjem, poput nekakve male apside.

Image Hosted by ImageShack.us

Iako to nije moglo biti arheološki istraženo, prema načinu obrade kamena, čini se da je zid ovdje postojao u prvom stoljeću, a apsida je nešto kasnije ugrađena. O starosti ovoga zida svjedoči i ono što se može vidjeti s njegove vanjske strane.

Image Hosted by ImageShack.us

Veliki kameni blokovi desno od prozora nesumnjivo potječu iz prvog stoljeća. Budući da je već prije bizantskog doba, znači prije 4. stoljeća, s ovim mjestom povezana tradicija Dvorane posljednje večere, velika je vjerojatnost da je ovaj zid dio građevine u kojoj je Isus sa svojim učenicima proslavio svoju posljednju Pashu.
Evanđelja kažu da je to bila »gornja prostorija«, a ovdje, iznad sinagoge u kojoj je Davidov grob, iza ona dva prozora na katu, nalazi se prostorija koju kršćani obilaze kao mjesto Posljednje večere i silaska Duha svetoga.

Image Hosted by ImageShack.us

Iz ove, dakle, kršćanske, pa potom i židovske tradicije, izvedeno je arapsko ime Sionskih vrata. Zovu ih Davidovim vratima, jer vode prema svetištu Davidova groba.

Image Hosted by ImageShack.us

Začudo, ova vrata nose samo ta dva imena. Ništa u odnosu na neka druga jeruzalemska vrata.
Nastavak: Sionska vrata, o svetom Sionu

- 08:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.