Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

srijeda, 22.03.2006.

Jafska vrata

Jafska vrata Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata
Nova vrata
Nakon što smo obišli Nova vrata na sjeverozapadnom uglu jeruzalemskih gradskih zidina, skrećemo, uz zidine, prema jugu i hodamo uz zapadne zidine grada. Vodim vas prema jedinim vratima koja se nalaze sa zapadne strane, a zovu se Jafska vrata. Poput većine ostalih vrata Jeruzalema, i ova imaju više imena, no o tome ću drugom prilikom.
Uz Damaščanska vrata u sjevernom gradskom zidu, od kojih je cesta vodila prema Nablusu ili Šekemu, i dalje prema Siriji i njezinom glavnom gradu, Damasku, i Jafska su vrata imala posebnu prometnu važnost. Od njih je kretala cesta prema zapadu, prema gradu i luci Jafi, na obali Sredozemnog mora, to jest, prema današnjem Tel Avivu. Cesta koja danas prolazi kraj ovih gradskih vrata još uvijek se zove Jafska. Nastavite li njome u ovom pravcu, stići ćete do središta novog Jeruzalema, a moći ćete nastaviti i sve do Tel Aviva.

Image Hosted by ImageShack.us

Uz Jafska vrata našao sam i ovu ploču sa zgodnim planom grada. Na njoj možete vidjeti što smo sve već obišli i koliko nam je još ostalo. Krenuli smo do Zlatnih vrata, koja su zazidana u istočnom dijelu zidina, pa nisu označena na ovom planu. Nastavili smo prema sjeveru do Stjepanovih ili Lavljih vrata (na planu desno), pa uz sjeverni dio zidina, do Herodovih, Damaščanskih i Novih vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Sada smo kod Jafskih vrata, a ostaju nam još Sionska vrata, te posljednja, Smetlišna vrata.
Vratimo se, međutim, Jafskim vratima. Izgrađena su kad i najveći dio današnjih gradskih zidina, u doba turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, nakon što su Turci osvojili grad. Točna godina izgradnje upisana je u kamenom natpisu iznad vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje piše: »U ime Allaha, milosrdnog i milostivog, naš gospodar, veliki sultan, vladar Bizantinaca, Arapa i Perzijanaca, Sulejman, sin Selima Kana, neka Allah uzdrži njegovo kraljevstvo, zapovijedio je da se izgradi ovaj zid. Godine 945.« Ova je godina prema muslimanskom kalendaru, odnosno »po Hidžri.« Prema gregorijanskom kalendaru, bila je to godina 1538. Zidine je projektirao glavni Sulejmanov arhitekt, poznati Sinan Paša.
Uz razdoblje izgradnje gradskih zidina vezana je i legenda o dvojici graditelja koji su zabunom izvan zidina grada ostavili brdo Sion, gdje je bila Dvorana posljednje večere i spomen na Davidov grob, u blizini današnjih Sionskih vrata. Prema toj legendi, mali prostor sa zelenilom, s nutarnje strane Jafskih vrata, koji se na donjoj slici vidi zdesna, ima posebno značenje.

Image Hosted by ImageShack.us

Ondje se nalaze dva groba. Legenda kaže da je Sulejman, ljut zbog graditeljskog propusta, dao pogubiti oba ova graditelja, te ih je sahranio upravo uz Jafska vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Veliki su vladari uvijek imali svoje mušice, koje su nesretne podanike mogle koštati glave.
Nastavak: Jafska vrata, povijest

- 08:54 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.