Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

petak, 03.03.2006.

En Gedi i Masada (uvodno)

En Gedi Prije nego vam počnem u detalje opisivati jučerašnji izlet, danas ću vam pokazati još nekoliko slika s mjesta koja sam obišao. Nešto sam pokazao već jučer, no to je bilo nabrzinu, a bio sam i mrtav umoran. Naime, premda smo imali svoj autobus, bilo je i dosta pješačenja, pa i pravog planinarenja.
Cijelo putovanje organizirao je moj fakultet, a stručni nam je vodič bio jedan od arheologa. Takvi se izleti organiziraju gotovo svakog četvrtka, pa četvrtkom na fakultetu nema predavanja. Svrha je ovih putovanja da nas upoznaju s nekim općim pregledom arheoloških nalaza i sadašnjom arheološkom situacijom na području Izraela, dok se svake dvije godine naizmjenično organiziraju duže ekskurzije u Jordan i na Sinajski poluotok. Usto, u većim vremenskim razmacima ide se i u Egipat i Tursku, a sljedeće je godine u planu i Grčka.
Naravno, kao pripravu za ove izlete, profesori vode posebne seminare, a neki od izleta predstavljaju i građu za ispite.
Vratimo se međutim jučerašnjem izletu. Imali smo dva cilja: En Gedi i Masadu. Riječ je o mjestima uz zapadnu obalu Mrtvoga mora. Taj je kraj uglavnom pustinjski i suh, kao što se to vidi i na ovoj slici.

Image Hosted by ImageShack.us

No, na nekoliko mjesta postoje izvori pitke vode, pa se oko njih razvija bogata vegetacija, koju su kroz povijest kao svoje prebivalište birale i životinje i ljudi. U En Gediju, teče pravi mali potok, koji povremeno stvara i lijepe slapove.

Image Hosted by ImageShack.us

Prizor je doista idiličan, a ovaj je nacionalni park česta meta stranih i domaćih turista.
Kako je na ovim prostorima bilo dovoljno tek malo vode da bi uz nju izrasla civilizacija, ne treba čuditi da od pamtivijeka ovdje postoje naselja. Uz naselja ljudi su uvijek imali i svoja svetišta. U En Gediju, blizu jednoga od izvora, stoje ostaci najstarijeg poznatog bliskoistočnog hrama. Ne zna se kojim je božanstvima bio posvećen, no sigurni smo da potječe iz četvrtog tisućljeća pr. Kr., što ovdje predstavlja razdoblje kamenog doba.

Image Hosted by ImageShack.us

U pozadini hrama vidi se plavetnilo Mrtvog mora.
U podnožju ovog brijega nalazi se naselje u kojem je uvijek netko živio, a unutar naselja smještena je sinagoga iz mnogo kasnijeg, bizantskog doba. Sinagoga je građena, dograđivana i preuređivana od 4. do 6. st. po Kr. Krasi je lijepi mozaik.

Image Hosted by ImageShack.us

Iz En Gedija zaputili smo se još južnije, uz obalu Mrtvog mora, sve do Masade, velike palače i utvrde smještene na vrhu ovog brda.

Image Hosted by ImageShack.us

Palaču je dao izgraditi Herod Veliki u 1. st. pr. Kr. Budući da je Herod odrastao u Rimu, volio je rimski ugođaj i komfor prenijeti i u svoje palače, pa su tako ovdje sasvim očekivani i zidovi ukrašeni freskama.

Image Hosted by ImageShack.us

Zidine Masade iskoristili su u prvom stoljeću židovski ustanici protiv Rimljana. Tri godine Rimljani su ovdje opsjedali utvrdu i gradili nasip, kako bi mogli prići zidinama utvrde. Josip Flavije, židovski povjesničar i suvremenik tih događaja, kaže da su branitelji grada na koncu izvršili kolektivno samoubojstvo, kako ne bi živi pali u ruke neprijatelja.
I, dok su ove zidine nekad služile za borbu, danas njihovi ostaci imaju sasvim drugačiju namjenu.

Image Hosted by ImageShack.us

Naravno, i s Masade se pruža lijep pogled na Mrtvo more.

Image Hosted by ImageShack.us

Evo, to su stvari o kojima ću vam sljedećih dana pripovijedati.
Nastavak: En Gedi

- 08:45 - Nove komentare možeš upisati ispod (18)

  • Ovo brdo me malo podsjeća na neke naše kraške predjele, posebno ovaj kameniti teren ispred brda??? :))) (alkion 03.03.2006. 10:05)
  • @alkion: Mislim da je sastav tla ipak dosta drugačiji. Osim toga, Mrtvo more i jest slano, između ostalog, i zbog soli koje se nalaze u tlu. (Darko 03.03.2006. 10:15)
  • Djeluje dosta pusto. Postoji li u blizini neko naselje? (naturaliter 03.03.2006. 10:36)
  • Kažu znanstvenici da je cijeli svemir nastao u Velikom prasku - znači onda da je i žuti patuljak sastavni dio cjeline (nadam se da sam se malo izvukao)???:))) (alkion 03.03.2006. 10:46)
  • @naturaliter: Uz En Gedi postoji manje naselje. Mislim da je to zapravo kibuc. Slično i blizu Masade ima koje manje naselje, no nema ovdje gradova. @alkion: Ma ništa ja ne zamjeram. Samo sam se malo poigravao "svemirskim" idejama. Ako se ne varam, i naše Sunce je žuti patuljak. (Darko 03.03.2006. 10:50)
  • Konačno Masada! Taj tako važni simbol Izraela:Masada je postala simbol zbog dogadaja koji se je zbio 72. godine n.e. Rim je bio ugušio veliku židovsku pobunu, a posljednjih tisuću pobunjenika su se povukli na Masadu i tamo utvrdili. Odoljevali su 3 godine opsadi i napadima u kojima je sudjelovalo 17 tisuća rimskih vojnika. Kada su Rimljani konaćno, nasuli rampu do visine utvrdnih zidova na Masadi, pobunjenici su napravili kolektivno samoubojstvo. (Prije par godina bila je dobra serija na tv-u). U znak sjećanja na to zbivanje,. zakletva izraelskih vojnika završava riječima "Masada neće vise nikad pasti"! (a možda se to i promjenilo u novije vrijeme). (feby 03.03.2006. 11:15)
  • @feby: Mislim da se nije promijenilo. Još ću o Masadi govoriti. Ima toliko toga. (Darko 03.03.2006. 11:28)
  • Ovo su mi nekako posebno lijepe slike.Posebno ona sa slapom. (darkwolf 03.03.2006. 11:35)
  • Darko, ovo sam već više puta otvorila, čitala i naravno - spremila (da ne ispadne da dolazim spamati - to je postalo opasno:)) (evo one poslovice: da dvostruko dograbiš dan do devet digni d... :)) (imam dozvolu autora bloga:)) helix ( 03.03.2006. 11:44)
  • @darkwolf: Slap je i uživo lijep. @helix: haha, znao sam da će biti tako nešto. I ovu odmah dešifriram: Tko rano rani, dvije sreće grabi. :)) (Darko 03.03.2006. 12:08)
  • Stvarno je impresivan spoj pustinje i ovog zelenila. Impresivna mi je također sposobnost da u Izraelu i kap vode bude iskorištena i "pretvorena" u nekoliko novih kapi. (pegy 03.03.2006. 13:31)
  • @pegy: Ovdje su jako dobro naučili da je voda bogatstvo. (Darko 03.03.2006. 13:38)
  • mislila sam zapravo, jel' mozda u njegovo vrijeme bilo zelenije ili isto takva pustinja kakva je i danas? (i-tratincica 03.03.2006. 14:42)
  • @i-tratincica: Ništa zelenije od ovoga. (Darko 03.03.2006. 14:56)
  • Ne varaš se naravno i spada u relativno mlade zvijezde (tek koji miliončić godina). Da, sad mi nešto lupi u mozak - sve te godine u stvari mjerimo prema sebi. Ima li to naše sunce (napokon i svemir) neke svoje godine ili neki svoj drugačiji sistem mjerenja vremena i je li to stvarno vrijeme ili neka druga vrsta prolaznosti??? Napokon, je li svemir uopće prolazan??? Gle kud sam sad zabrazdio??? A samo sam došao da ti poželim ugodan vikend i malo odmora. :))) (alkion 03.03.2006. 20:30)
  • Mislim da sam u nekom dokumentarcu čul o tom; bili su jedini nepokoreni grad (ko selo Asterixa i Obelixa :)). Al mi se ćini da su zadnji preživjeli pokušali nekakav proboj. (dr.luka 03.03.2006. 20:51)
  • @alkion: I tebi ugodan vikend! :) @dr.luka: Ha, nepokoreni grad! To me podsjeća na onu seriju! Prema onom što se vidi okolo, nije nikakav proboj imao šanse. Rimaljani su bili svuda. (Darko 03.03.2006. 20:54)
  • Opet predivne fotke! (Depresivna Domaćica 03.03.2006. 22:46)

  • - 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

    << Arhiva >>

    < ožujak, 2006 >
    P U S Č P S N
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    


    Dnevnik.hr
    Gol.hr
    Zadovoljna.hr
    Novaplus.hr
    NovaTV.hr
    DomaTV.hr
    Mojamini.tv

    Opis bloga
    Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

    O meni:
    - rođen u Sisku 1970.
    - završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
    - studij u Zagrebu
    - živim u Jeruzalemu od 1996.
    - zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
    - ime: Darko
    - elektronička pošta
    Dosadašnje teme
    Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.