Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

petak, 06.01.2006.

Brdo Blaženstava (1)

Hattinski rogovi U petnaest do deset napustili smo Nazaret. I ovaj smo se puta poslužili linijskim autobusom koji nas je trebao odvesti do Tiberijade (Tiberije) na Galilejskom ili Genezaretskom jezeru. Usput sam svojemu gostu mogao pokazati i Hattinske rogove. To je ovaj dvostruki brežuljak na putu između Nazareta i Tiberijade, koji je postao poznat po posljednjoj velikoj bitci u kojoj su križari, predvođeni od kralja Gvida, izgubili od Arapa, predvođenih jednim slavnim Kurdom, imenom Salah ed-Din, kod nas poznatim pod imenom Saladin. Kralj Gvido htio je osloboditi jednu križarsku princezu koja je bila u okruženju u Tiberijadi, a mislio je da će njegova vojska naći vode (bio je srpanj) kod Hattinskih rogova. Saladin je znao da je izvor presušio i da će križarska vojska ovdje biti iscrpljena, te ih je dočekao i potukao. Križari će od tada ostati još samo u gradu Akko ili Sv. Ivan Akri na obali Sredozemnog mora.
Kad smo se već približili Tiberijadi, iz autobusa smo imali lijep pogled na Galilejsko jezero, a u daljini se naziru i bijeli vrhunci Hermona, koji u biblijskim tekstovima označuje krajnji sjever Obećane zemlje.

Image Hosted by ImageShack.us

Stigli smo do grada Tiberijade, koja se smjestila na južnoj obali Galilejskog jezera, koje se nalazi 200 m ispod razine Sredozemnog mora.
Ovdje smo trebali pričekati sljedeći autobus prema sjeveru, a to je značilo nekih pola sata čekanja na autobusnom kolodvoru.

Image Hosted by ImageShack.us

Budući da nismo imali pametnijeg posla, vrijeme smo trošili na fotografiranje.

Image Hosted by ImageShack.us

Na kraju je stigao i naš autobus za grad Cefat ili Safet. Vidite da često puta mjesta ovdje imaju dva ili više imena, hebrejsko i arapsko, a često i jedno zapadnjačko uvjetovano kršćanskom tradicijom. Ovaj puta, nažalost, nismo imali vremena za putovanje do Safeta, važnog središta u židovskoj vjerskoj tradiciji. Zaustavili smo se kod brda Blaženstava i, nakon desetak minuta hoda kroz prirodu, stigli do crkve izgrađene u prvoj polovici 20. st.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje se čuva uspomena na onaj slavni Isusov Govor na gori, iako se ne može tvrditi da se dogodio baš ovdje. Vjerojatnije je da je Isus poučavao na padinama brda, bliže jezeru. Ipak, ovo mjesto vrijedi posjetiti radi lijepoga pogleda na jezero.

Image Hosted by ImageShack.us

Gledajući odavde, sa sjevera, lijepo se vidi Tiberijada, koja se od obale jezera penje brežuljkom, sve do njegova vrha.
Na donjoj se slici, u izmaglici, gubi krajnji jug Galilejskog jezera i mjesto odakle se rijeka Jordan izlijeva i kreće prema Mrtvom moru.

Image Hosted by ImageShack.us

Prema jugozapadu na obzorju se vide ponovno Hattinski rogovi, onaj dvostruki brežuljak nad kojim se zaustavio oblačić. Tek se ovako vidi kako je Galilejsko jezero nisko, duboko ispod površine Sredozemnog mora.

Image Hosted by ImageShack.us

A nama je sići dolje, do obale jezera. Ondje ćemo obići i staro svetište Blaženstava i crkvu Umnažanja kruhova i crkvu Petrova prvenstva.
Nastavak: Brdo Blaženstava (2)

- 10:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.