Linkovi
tempeh&miso
Dom's site
Jedini relevantni site na internetu koji pokriva azijske fermentacije
Kontakt
kezele@irb.hr

tempeh & miso

14.11.2009., subota

Recepti - osnovni

Za one koji tek ulaze u kuhanje s tempehom evo nekih osnovnih ideja za pripremu tempeha u zapadnjačkom stilu:

- Prženi tempeh (duboko ili plitko ulje)
narezati na šnite 3 do 6 mm debljine i pržiti dok ne dobije zlatno smeđu boju. Najbolje poslužiti odmah.
Važno: da ulje ne bi prštalo u dodiru s vlažnim tempehom može se pržiti i nemariniran tempeh koji se naknadno poškropi (premaže) marinadom. Ukoliko se prži već mariniran tempeh, marinadu dobro ocijediti na papiru prije prženja da ulje ne pršti.

- Ražnjići od tempeha (shish kebab)

marinirane kockice tempeha, seitana i povrća nabodu se na štapiće i peku na žaru



Ovime smo se častili ovog ljeta na moru.


- Pirjani tempeh (nije toliko hrskav kao prženi)
5 žlica ulja, 1 komad (250g) narezanog tempeha (4 mm), 6 žlica slane vode
Postupak: u tavu staviti ˝ količine ulja, zagrijati i pržiti tempeh na jednoj strani dok ne porumeni, dodati ˝ količine vode, poklopiti tavu i pirjati 1 do 2 minute (dok ima vode). Zatim dodati preostalo ulje, okrenuti tempeh i ponoviti postupak na drugoj strani tempeha.

- Pohani tempeh

- Tempeh u sendvičima
tempeh (250g) prerezati na dva dijela i zatim svaku polovicu po debljini opet na dva dijela. Pripremiti na neki od gore navedenih načina i koristiti u sendvičima i burgerima.

- Tempeh u varivima, tjestenini
izrezati na kockice, ispržiti i marinirati i dodati u variva, tjesteninu, kiseli kupus itd...

- Tempeh paprikaš
ispržiti 250 g narezanog tempeha na plitkom ulju (po dvije žlice ulja za svaku stranu tempeha je dovoljno, on će dobiti boju iako će upiti svo ulje) i premazati sa shoyu sosom.
Pirjati na malo ulja luk, češnjak, gljive. Dodati dvije žlice brašna, 1 m.ž. mljevene paprike, pirjati lagano i uliti 3 šalice vode (temeljca) i 3 v.ž. pasirane ralčice, soli prema potrebi.
Zakuhati, umješati prženi tempeh i upotrijebiti kao preljev za tjesteninu ili žitaricu.

- Vruća krumpir-tempeh salata
1) ispržiti 250 g tempeha narezanog na male kockice u tavi s 3 žlice ulja dok ne porumeni i poškropiti sa shoju sosom.
2) pirjati 1 veći usitnjeni luk na 2 žlice ulja, dodati 1 šalicu kockica celera, 1 žlicu brašna, miješati i dodati ˝ čaše vode (temeljca), 1 m.ž. ili po želji soli, zakuhati i isključiti. (može se dodati još i ocat, slad i limunov sok po želji. Umjesto brašna može se na kraju dodati kuzu.
narezati na šnite 6 srednjih kuhanih krumpira i pomješati sve zajedno s tempehom i poslužiti toplo.






- Tempeh u sezam-đumbir sosu
pomiješati 2 žlice tahina, 2 žlice misa (crvenog, ječmenog ili hatcho), 2 žlice meda (slada) 1 ˝ m.ž. đumbira i ˝ čaše vode u tavi ili voku i zagrijati do vrenja. Dodati prethodno prženi tempeh i kuhati još 2 minute.

- Tempeh pizza (bez tijesta)
Marinirani tempeh može se stavljati na pizzu ili se čak može raditi varijanta bez tijesta: posložiti lagano mariniran tempeh narezan na 5 mm debljine na dno nauljenog lima za pečenje, preliti s omiljenim pizza sosom i posložiti na vrh gljive, luk, sir... i zapeči u vrućoj pečnici

- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2010 (1)
Veljača 2010 (6)
Siječanj 2010 (2)
Studeni 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Sve o tempehu, misu, fermentiranoj hrani i tradicionalnoj proizvodnji vlastite domaće hrane.