petak, 11.10.2013.

Završnica Aki-basho 2013

Posljednja tri dana rujanskog prvenstva ispunjena su mnogim pitanjima. Yokozuna Hakuho ima pobjedu prednosti pred prvim izazivačem ozekijem Kisenosatom, a za njima su yokozuna Harumafuji, ozeki Kakuryu, sekiwake Goeido, te vrlo dobri Aminishiki i iznenađujući Endo. Sve se može dogoditi u ova tri dana, ali Hakuho i dalje dominira situacijom. Morao bi u ova tri dana i moguće četiri borbe izgubiti čak tri puta ili barem dva puta od kojih je jedan protiv Kisenosata. Koliko je ovo moguće procijenite sami, s obzirom da je u zadnjih godinu dana izgubio ukupno šest puta, a trenutno ga ne mori nekakva znatnija ozljeda.

Završnice sumo prvenstava ne bave se samo pitanjem pobjednika. Polovina boraca nastoji ostvariti pozitivan omjer pobjeda i poraza, neki pokušavaju što više ublažiti negativan omjer i time izbjeći veliki pad u kategoriji, neki jednostavno nastoje uzvratiti protivniku za nedavne poraze. Kao da je ovih petnaest dana borbi jedan organizam ii svaki njegov dio se odražava na ostale, a ishodi turnira su odraz prethodnih koliko utječu na buduće. Priča je to koja se nastavlja, sazrijeva, vodi vrhuncu i zatim se gasi, proživljava baš kao i svako prvenstvo koje promatramo.


Tochiozan protiv Enda

Endo je učinio više od očekivanog. U prvoj polovici prvenstva se odmjerio sa donjim dijelom maegashira kategorija i odnio pet pobjeda uz tri poraza. Zatim su naišli pripadnici "sredine" maegashira kategorija Yoshikaze, Tenkaiho, Kyokutenho, a na kraju je tu bio i nezgodan Tokushoryu sa kojim je ušao u ponovnu borbu. Sa omjerom 9 naprema 3 Endo se našao čak i u situaciji da utječe na ishod ukupnog pobjednika, stoga je došla borba sa komusubi Tochiozanom i planirana protiv maegahira 1 Shohozanom!

Protiv Tochiozana jednostavno nije išlo. Problem koji muči Enda za sada su brze borbe - kada je Masunoyama nasrnuo na njega jedva se izvukao, Hamasho se drugo branio, pa zatim jurnuo na njega, Jokoryu i Gagamaru su jednostavno prošli kroz obranu. U ravnomjernijim borbama i kada Endo stigne do pojasa, tada njegovo superiorno umijeće dolazi do izražaja i vješto izbacuje protivnike iz ravnoteže. Međutim, Tochiozan je ovaj put jednostavno bio previše intenzivan: blokirao je Endove ruke, uhvatio pojas i odmah napao, a kada su stigli do ruba povukao protivnika na stranu. Sigurna Tochiozanova pobjeda!



Već sutradan je uslijedio šok! Endo se povlači iz prvenstva. Iako to nije vidljivo na snimci, istegnuo je lijevi zglob - 2 tjedna mirovanja. Već deset dana nakon prvenstva stigla je vijest - Endo je počeo sa vježbanjem!

Tochiozan je ostvario pozitivan omjer u posljednjoj borbi protiv Kyokutenha. S ovim će zaokružiti godinu dana među sanyaku borcima sa samo jednim posrtanjem, ali vrlo vjerojatni dolazak do sekiwake kategorije nakon godine i pol biti će lijep uspjeh.



Gagamaru protiv Homasha


Homasho je ovom borbom stigao do desete pobjede! Time je završen njegov povratak nakon ozljede. Prošle godine nakon Kyushu-basho je sa komusubi kategorije sa dva prvenstva izbivanja zbog ozlijede završio pri dnu juryo divizije. Ove godine će na Kyushu-basho zasigurno zaigrati oko maegashire 4 ili 5, ako ne i više. On je još 2006 ostvario prvi Jun-Yushio, drugo mjesto na prvenstvu, te je od onda stalan stanovnik sredine ili vrha maegashira, gdje ga ponovno toplo dočekujemo.

Gagamaru je ovaj put uzeo šest pobjeda. Vrh maegashire se puni novim i sposobnim imenima, nečemu biti lagano među njima. Prošle godine je u ožujku ostvario komusubi kategoriju i njeno ponavljanje bi bio vrlo dobar cilj. On pripada borcima koji računaju na svoju težinu, koja je sada blizu 200 kilograma, što ujedno predstavlja problem stoga što smanjuje pokretljivost i fleksibilnost u borbi.

Ovaj put sa Homashom nije išlo. Japanac se prvi put na rubu obranio, a drugi put krenuo u protunapad.






Kagamio protiv Terunofujia

Pobjednika Juryo divizije odlučio je trostruki ogled Terunofujia i Kagamia. Dva mongolska borca prvo su istovremeno iskoračila, zatim je u ponovljenoj borbi Terunofuji istovario van i stekao isti broj pobjeda na turniru kao i Kagamio - 12! Stoga su morali odraditi još jednu borbi, a Terunofuji je ostvario pobjedu! Terunofuji ima 22 godine i zasigurno će se uplesti u zbivanja na sredini prve divizije, dok je Kagamio sa 25 ulazi u period kada je tijelo sumo borca najzrelije za vrhunce! Kako će se oni snaći u makuuciju i koliko, ostaje za vidjeti.

Nadodajmo da je još jedan mongolac Kyokushuho bio treći sa 11 pobjeda, a da su Osunaarashi i Chiyootoriostvarili dobrih 10.





Kisenosato protiv Goeida

Priču o raspletu početi ćemo ovom borbom. Goeido je ostvario sjajan rezultat i definitivno postao prvi kandidat za dostizanje naslova ozekija. U borbi sa još jednim kandidatom, ovaj put za yokozunu - Kisenasatom - ostao je stabilan, uspio se izmaknuti i tako Kisensatu oteti inicijativu, te preći u napad. Ovime je turnir vrlo vjerojatno odlučen, a Goeido uz pobjede nad još dvojicom ozekija i yokozunom ostvaruje sjajan rezultat. Ostaje nam za vidjeti hoće li takvo što moći ponoviti u nadolazećem Kyushu-basho.





Hakuho protiv Kisenosata

Trenutak istine za Kisenosata. Pobjeda nad Yokozunom sve ostalo opravdava. Može li ozeki ponoviti uspjeh sa prošlog turnira. Može li ostati u turniru? Ovo je ogled dva najbolja borca u posljednja dva turnira? Može li Kisenosatov pokušaj za osvajanje naslova yokozune ovdje dobiti potvrdu?

Uvod u borbu započinje ratom pogledima. U dva pokušaja yokozuna čeka da se izazivač postavi. Nakon starta - izjednačeno. Kisenosato je krenuo jače, no nije prošlo. Zatim se Hakuho ugnijezdio za pojas i kako je Kisenosato nastavio navaljivati, Hakuho ga je pokušao prebaciti na stranu. Kisenosato gubi ravnotežu, a njome i inicijativu i kreće borba iz daljine. Odjednom Kisenosato biva povučen prema naprijed i borba je završena! Dok suci potvrđuju viđeno, na Hakuhovom licu je vidljiva posjekotina iznad oka - taj udarac je morao biti snažan!




Kakuryu protiv Harumafujia

Ovo je ogled drugog i trećeg mongolca, u kojem Harumafuji drži primat u omjeru 2:1. Obojica su niži i brži tip borca, stoga se koriste sličnim tehnikama borbe. Kakuryu je u ovih godinu dana postao standardni Ozeki - uglavnom sa dvoznamenkastim brojem pobjeda, ponajviše zato što je izbjegao ozljede koje su poharale sve ostale ozekije.

Ovaj put je sve bilo brzo gotovo. Oba borca su krenula, jedan se izmaknuo, drugi se stigao okrenuti ali ne i obraniti. Brzi ishod brzih boraca!





Hakuho protiv Harumafujia

Za kraj nam ostaje ogled yokozuna! Na prošlom Nagoya-basho Hakuho se nije pretjerano borio, no ovaj put nije bilo sumnje tko je ovdje glavni. Izdržao je početni napad, došao u stabilniji položaj, zaključao protivnikovu ruku i bacio ga na pod!



Yokozuna Harumafuji prolazi kroz teške dane. Nakon sjajnih uspjeha sa kraja prošle godine jednostavno ne uspijeva ostvariti dovoljno pobjeda. Rezultati, ali i kvaliteta u nastupima više liče na rezultate kvalitetnog ozekija. Hoće li i kako će se Harumafuji trgnuti ostaje nam za vidjeti, budući da je glavni kandidat za usporavanje Hakuhovog obaranja rekorda.

Ovo je Hakuhovo 27. osvojeno prvenstvo, a Taihov rekord od 32 iz šezdesetih godina prošlog stoljeća sve je bliži. Hoće li ga Hakuho dostići ili ne posve je svejedno - već sada ga smatraju najjačim yokozunom u povijesti. Na ovom prvenstvu je u 14 pobjeda koristio 11 različitih načina za pobijediti protivnika, a neki smatraju da je jedini poraz pretrpio samo zato jer je pokušavao dosegnuti dvanaesti način. Posebno je zabljesnuo kada je u pobjedi nad Taihom iskoristio rijetko korištenu tehniku yobimodoshi koju je usavršio Wakanohana još u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a koja je zadnji put korištena 1997 godine!



Aki-basho 2013 je odisao nekom novom atmosferom. Taj "novi val" boraca sve je bliži vrhu, sve više budi zanimanje i pažnju. Koliko će im trebati da dođu - Chiyotairyu, Endo, Jokoryu, Terunofuji - i hoće li oni koji su sada u vrhuncu snage i zrelosti, poput Goeida, uspjeti stati na put Hakuhu, ostaje nam za vidjeti. Sve je nekako postalo življe i drugačije, a slijedeći Kyushu-basho već bi mogao mnogo toga razotkriti!


Oznake: Hakuho, Aki basho 2013, Endo

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.09.2013.

Aki 2013 - Dan osmi

Osunaarashi ima 7 pobjeda! Nije bio podjednako brz u napredovanju kao Endo, malo je zaostao, no ovaj put ga zasigurno sustiže. Nije kod Osunaarashija stvar u superiornoj tehnici koliko u brzini i snazi. Ili protivnici bivaju odmah izgurani van ili u dužoj borbi brutalnom snagom natjera protivnika iz ravnoteže i baca ga na pod ili izgurava van. Sakupi li još tri pobjede plasirati će se u prvu diviziju gdje možemo očekivati njegove oglede sa drugim izazivačem. Ovo je njegova borba sa j6 Tokushinhom.



Endo je malo zastao i za sada ima tri pobjede. Jokoryu je nasrnuo na njega i nije mu se uspio suprotstaviti, dok je Gagamaruova masa bila novo do sada ne isprobano iskušenje. Sada je na pet pobjeda, i na dobrom je putu da ostvari pozitivan omjer. No iz borbe u borbu će nailaziti na čvršće i iskusnije borce... Ovo je njegov tek prvi turnir u makuuchiju. Nema žurbe.



Takanoyama je stigao tek do treće pobjede i biti će pod pritiskom od ispadanja u treću diviziju. 94 kilograma... Chiyonokuni se nekako othrvao i sada je također na 3 pobjede. Bilo je tu nesretnih neizvjesnih ogleda, no više je nekako u krivom ritmu. Očekuje da bi trebao dobiti, smatra se uspješnijim, ali nešto nedostaje. Možda će uspjeti to okrenuti u sebi, tada bi i pobjede trebale doći. Ovdje je jedna uzbudljiva borba sa Satoyamom, gdje je nakon dugotrajne inicijative morao pobjedu pronaći u vrlo spasonosnim potezima.




Uz Kyokutenha drugi najstariji borac Wakanosato posustaje. U trenucima kada se u Makuuchi probija mnoštvo mladih i intenzivnih boraca njegovih 37 godina mu ne pomaže. Sada maegashira 15 ima tek jednu pobjedu i ovo će biti njegovo prvo ispadanje iz prve divizije koje nije uzrokovano ozljedom. Njegov najsvjetliji period bio je početkom prošlog desetljeća, kada je od 2001 do 2003 bio stalan sanyaku, čak i prvi kandidat za novog ozekija, kada je dva puta ostvario Jun-Yusho. Hoće li ovo privesti kraju njegovu karijeru ili će se zadržati i u borbama u drugoj diviziji odluka je koju samo on može donijeti. Ovo je njegova pobjeda nad Fujiazumom.




Kotooshu je izletio van! Nakon četiri pobjede ga je u petom danu dočekao vrlo čvrsti Goeido, ozbiljan kandidat za novog ozekija. Posljednjih godinu i pol Goeido je pobjeđivao u dva ogleda iz tri i Kotooshu ni malo lagodno nije ušao u borbu. Izdržao je prvi nalet, ušao u borbu za pojas, no Goeido je jednostavno bio jači: oteo mu je ravnotežu, poveo ga prema rubu i tada se desilo nešto mnogo gore od poraza. Noga je proklizala, puni pritisak Goeida i težina Kotooshua je istegnula lijevu nogu u preponama. Kotooshu je pokušao i slijedeći dan protiv Shohozana, no nije išlo.

Ovo je samo još jedna kap u nizu ozljeda zapadnjaka - podsjetimo Baruto je otišao u mirovinu, Tochinoshin se ozbiljno ozlijedio i pred njim je nekoliko mjeseci oporavka. Iako je pred nama dolazak Osunaarashija, još od yushia Baruta na početku prošle godine stvari su ozbiljno krenule nizbrdo. Nadajmo se da će na slijedećem prvenstvu Kyushu-basho Kotooshu pronaći snagu za obraniti naslov ozekija.



Kisenasato je nakon poraza od Okinoumija suvereno krenuo dalje. U ovom primjeru je sekiwake Myogiryu krenuo u otvorenu borbu, no Kisenasato se obranio i time nadjačao protivnika! Kisenasato je ostao jedini na korak od yokozune Hakuha koji suvereno vlada. Pretvara li se i ovo prvenstvo u ogled Hakuha i Kisenasata, ostaje nam za vidjeti!



Uvijek nekako štedimo na onom kojeg je najljepše za gledati. Omjer sa m2 Aoyiamom iz petog i k1 Tochiozan iz šestog dana borbi. Dvije borbe samo zato jer nikada suparnici ne potraju dugo.






Polovina Aki-basha je za nama! Hakuho na Kisenasato, čini se. Sve će se odlučiti u posljednjim danima!

Oznake: Aki basho 2013, sumo, Hakuho, Wakanasato, Osunaarashi

- 18:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 20.09.2013.

Aki-basho 2013

..i uspio je protivnika potjerati prema rubu i hvata ga jednom rukom za pojas, ali tada protivnik hvata njegov sa dvije i Endo je vani! Slušajte publiku! Homasho je izdržao prvi nalet i vratio se u sredinu, izdržao je i drugi i zatim kaznio Endov neuspjeli pokušaj hvatanja pojasa. Homasho je sličan Endu - također je ušao u profesionalni sumo sa 23 godine i slijedeće godine već došao do Makuuchi divizije, te se ondje od 2006. zadržao. Ozljeda mišića i ligamenata ramena iz prosinca prošle godine ga je bacila unazad, ali sada se ponovno diže prema gornjem dijelu makuuchija gdje zasigurno i pripada.

Endo će dodirnuti zid u nekom trenutku i morati se priviknuti na sve veću kvalitetu suparnika. Sasvim je moguće da će se to dogoditi već na ovom prvenstvu.



Pogledajte kako je dobro Takanoyama ušao u turnir. Ali je zato pobjeda iz trećeg dana prava Takanoyama pobjeda - provocirao je protivnika dok se ovaj nije zaletio i... izletio. Akiseyama je također karijeru započeo nešto kasnije i stalno je na razmeđi između druge i treće divizije. Točno ondje gdje bi se Takanoyama moga smjestiti, pogotovo uz stalan pad tjelesne težine. 94 kilograma!



Pogledajte kako je samo Masunoyama uništio Jokoryua! Blitz-sumo u svojem najboljem izdanju!






... došao do prve pobjede u Makuuchiju! Endo je otvorio bolje, no Sadanofuji je tada preuzeo inicijativu i krenuo rastjerivati mladog izazivača po borilištu. Nakon kratkog odmora je Endo uspješno obranio novi napad, izmijenio poziciju i sam pogurao protivnika na rub! Sadanofujiev pokušaj da ga prebaci nije uspio i to je prva pobjeda za izazivača!



Cijela Chiyo obitelj smjestila u Juryo diviziju i ide im relativno u redu Chiyoo je drugi put u drugoj diviziji i drži se iznad 50% pobjeda, Chiyomaru i Chiyootori, jedino se Chiyonokuni stalno muči - posustaje u borbama baš kada bi ih trebao uzeti. Na prošlom se turniru ozlijedio, izostao iz nekoliko borbi, vratio se, no nije baš sve i dalje na mjestu. Morati će se jako boriti za pozitivan omjer.

Vršak Chiyo obitelji Chiyotairyu nije otvorio prvenstvo jednako genijalno kao prošli put. Ovaj put svi očekuju njegov hrabar ali često i nesmotren juriš. U četvrtom danu Takarafuji ga nije izdržao i stigla je prva pobjeda:



Daikiho zato naporno radi. Kao što je i vidljivo:



Drugi dan je trebao u završiti u miru kad se Shohozan zaletio na yokozunu Harumafujia! Prvo iznenađenje turnira. Jastuci su letjeli!





Kisenosato je pao! Je li prvenstvo već odlučeno? U trećem danu? I bi ravnoteža - on i Okinoumi su se zakvačili jedan o drugog i čekali tko će prvi posustati. Ovim se Kisenasato bavi zadnjih pola godine - čeka. I čeka. Grešku. Pa je zato Okinoumi krenuo u napad, bezuspješno. No kada je pokušao drugi put Kisenasato mu se nastojao izmaknuti i prebaciti ga - neuspješno - odjednom se Kisenasato našao u neravnoteži! Nije je uspio uspostaviti, našao se na rubu i preko njega! Dva glavna protukandidata su u zaostatku: je li prvenstvo već odlučeno?

Zato Kyokutenho mirno napreduje iz dana u dan. Još od njegove prošlogodišnje senzacionalne pobjede i osvojenog Natsu-basho 2012 njegobva forma je stalna - u miru stanuje po sredini maegashira, popne se prema vrhu i vrate ga gdje mu je mjesto. Pogledajte njegovu treću pobjedu u trećem danu, a zatim i Kakuryovu protiv mnogo većeg Aoyiame - samo ga je izbacio i držao van prirodnog položaja tijela.






Toliko je događaja na vrhu da u četvrtom danu jednostavno nemamo čime drugim se za baviti:

Kotoshogiku i Goeido! Goeido je vjerojatno prvi kandidat za novog ozekija, što bi ga činilo trećim najjačim japancem trenutno. Goeido je sekiwake bio još 2009 godine, dok od sredine prošle godine stalni sekiwake. U najboljim je godinama, bez bijelih poveza po sebi, vrlo opasan za sve, te gladan. Odmah u otvaranju nije dozvolio Kotoshogiku da ga uhvati, držao ga podalje, time mu izmaknuo ravnotežu i pokaza mu put prema van. Inače vrlo dobar Kotoshogiku je bio bespomoćan! Goeido ima bolji omjer sa 10-14!



Tochiozan i Kakuryu. Ovo je savršen primjer u kojem trenutku su svi sportovi i sve ljudske aktivnosti ujedno i duhovne aktivnosti. Mirniji pobjeđuje. Jasniji pobjeđuje. Pripreme Tochiozan... uzdah prije svega - to je taj trenutak. Traženje ravnoteže... Kakuryu je nervozniji, ne može to više dočekati. Tochiozan je jedna misao, jedan trenutak, jedna ideja, a Kakuryu je vani.



I na kraju Harumafuji. Opet. Aoyiama. Ista priča: Aoyiama nije niti prišao tlu, a Harumafuji je već starta. Stanovit je pritisak na Harumafujiu. Mnogo poraza, više nego bi Yokozuna trebao i smio imati. Bude li stalno ispod nužnog broja pobjeda (na ovom turniru mu je određeno 12) postoje mogućnosti... rane mirovine... pitajte Asashoryua. Drugi start. Aoyiama je Zenoyiama, Harumafuji u nedostatku. Harumafuji se zalijeće i pokušava odmah završiti borbu, no njegovo nestrpljenje mu se osvećuje - Aoyiama se uspio odbiti od ruba i tom silom izokrenuti yokozunu koji izlijeće van i u publiku i ima već sada dva poraza!





... i dolazi do klasične Endoovske pobjede - nizak gotovo obrambeni položaj, pritisak na stup ravnoteže protivnika, usmjerenost projekcije cijelog tijela gore i naprijed i Tamawashi je vani. A pogledajte još i borbu između dva miljenika publike - Masunoyamin juriš i Endova obrana - to su 3 pobjede za izazivača - zar je moguće da će doći do dvoznamenkastog broja pobjeda odmah na prvom prvenstvu!!!

Oznake: Aki basho 2013, Endo, Harumafuji, sumo

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.