Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Aki-basho 2013

..i uspio je protivnika potjerati prema rubu i hvata ga jednom rukom za pojas, ali tada protivnik hvata njegov sa dvije i Endo je vani! Slušajte publiku! Homasho je izdržao prvi nalet i vratio se u sredinu, izdržao je i drugi i zatim kaznio Endov neuspjeli pokušaj hvatanja pojasa. Homasho je sličan Endu - također je ušao u profesionalni sumo sa 23 godine i slijedeće godine već došao do Makuuchi divizije, te se ondje od 2006. zadržao. Ozljeda mišića i ligamenata ramena iz prosinca prošle godine ga je bacila unazad, ali sada se ponovno diže prema gornjem dijelu makuuchija gdje zasigurno i pripada.

Endo će dodirnuti zid u nekom trenutku i morati se priviknuti na sve veću kvalitetu suparnika. Sasvim je moguće da će se to dogoditi već na ovom prvenstvu.



Pogledajte kako je dobro Takanoyama ušao u turnir. Ali je zato pobjeda iz trećeg dana prava Takanoyama pobjeda - provocirao je protivnika dok se ovaj nije zaletio i... izletio. Akiseyama je također karijeru započeo nešto kasnije i stalno je na razmeđi između druge i treće divizije. Točno ondje gdje bi se Takanoyama moga smjestiti, pogotovo uz stalan pad tjelesne težine. 94 kilograma!



Pogledajte kako je samo Masunoyama uništio Jokoryua! Blitz-sumo u svojem najboljem izdanju!






... došao do prve pobjede u Makuuchiju! Endo je otvorio bolje, no Sadanofuji je tada preuzeo inicijativu i krenuo rastjerivati mladog izazivača po borilištu. Nakon kratkog odmora je Endo uspješno obranio novi napad, izmijenio poziciju i sam pogurao protivnika na rub! Sadanofujiev pokušaj da ga prebaci nije uspio i to je prva pobjeda za izazivača!



Cijela Chiyo obitelj smjestila u Juryo diviziju i ide im relativno u redu Chiyoo je drugi put u drugoj diviziji i drži se iznad 50% pobjeda, Chiyomaru i Chiyootori, jedino se Chiyonokuni stalno muči - posustaje u borbama baš kada bi ih trebao uzeti. Na prošlom se turniru ozlijedio, izostao iz nekoliko borbi, vratio se, no nije baš sve i dalje na mjestu. Morati će se jako boriti za pozitivan omjer.

Vršak Chiyo obitelji Chiyotairyu nije otvorio prvenstvo jednako genijalno kao prošli put. Ovaj put svi očekuju njegov hrabar ali često i nesmotren juriš. U četvrtom danu Takarafuji ga nije izdržao i stigla je prva pobjeda:



Daikiho zato naporno radi. Kao što je i vidljivo:



Drugi dan je trebao u završiti u miru kad se Shohozan zaletio na yokozunu Harumafujia! Prvo iznenađenje turnira. Jastuci su letjeli!





Kisenosato je pao! Je li prvenstvo već odlučeno? U trećem danu? I bi ravnoteža - on i Okinoumi su se zakvačili jedan o drugog i čekali tko će prvi posustati. Ovim se Kisenasato bavi zadnjih pola godine - čeka. I čeka. Grešku. Pa je zato Okinoumi krenuo u napad, bezuspješno. No kada je pokušao drugi put Kisenasato mu se nastojao izmaknuti i prebaciti ga - neuspješno - odjednom se Kisenasato našao u neravnoteži! Nije je uspio uspostaviti, našao se na rubu i preko njega! Dva glavna protukandidata su u zaostatku: je li prvenstvo već odlučeno?

Zato Kyokutenho mirno napreduje iz dana u dan. Još od njegove prošlogodišnje senzacionalne pobjede i osvojenog Natsu-basho 2012 njegobva forma je stalna - u miru stanuje po sredini maegashira, popne se prema vrhu i vrate ga gdje mu je mjesto. Pogledajte njegovu treću pobjedu u trećem danu, a zatim i Kakuryovu protiv mnogo većeg Aoyiame - samo ga je izbacio i držao van prirodnog položaja tijela.






Toliko je događaja na vrhu da u četvrtom danu jednostavno nemamo čime drugim se za baviti:

Kotoshogiku i Goeido! Goeido je vjerojatno prvi kandidat za novog ozekija, što bi ga činilo trećim najjačim japancem trenutno. Goeido je sekiwake bio još 2009 godine, dok od sredine prošle godine stalni sekiwake. U najboljim je godinama, bez bijelih poveza po sebi, vrlo opasan za sve, te gladan. Odmah u otvaranju nije dozvolio Kotoshogiku da ga uhvati, držao ga podalje, time mu izmaknuo ravnotežu i pokaza mu put prema van. Inače vrlo dobar Kotoshogiku je bio bespomoćan! Goeido ima bolji omjer sa 10-14!



Tochiozan i Kakuryu. Ovo je savršen primjer u kojem trenutku su svi sportovi i sve ljudske aktivnosti ujedno i duhovne aktivnosti. Mirniji pobjeđuje. Jasniji pobjeđuje. Pripreme Tochiozan... uzdah prije svega - to je taj trenutak. Traženje ravnoteže... Kakuryu je nervozniji, ne može to više dočekati. Tochiozan je jedna misao, jedan trenutak, jedna ideja, a Kakuryu je vani.



I na kraju Harumafuji. Opet. Aoyiama. Ista priča: Aoyiama nije niti prišao tlu, a Harumafuji je već starta. Stanovit je pritisak na Harumafujiu. Mnogo poraza, više nego bi Yokozuna trebao i smio imati. Bude li stalno ispod nužnog broja pobjeda (na ovom turniru mu je određeno 12) postoje mogućnosti... rane mirovine... pitajte Asashoryua. Drugi start. Aoyiama je Zenoyiama, Harumafuji u nedostatku. Harumafuji se zalijeće i pokušava odmah završiti borbu, no njegovo nestrpljenje mu se osvećuje - Aoyiama se uspio odbiti od ruba i tom silom izokrenuti yokozunu koji izlijeće van i u publiku i ima već sada dva poraza!





... i dolazi do klasične Endoovske pobjede - nizak gotovo obrambeni položaj, pritisak na stup ravnoteže protivnika, usmjerenost projekcije cijelog tijela gore i naprijed i Tamawashi je vani. A pogledajte još i borbu između dva miljenika publike - Masunoyamin juriš i Endova obrana - to su 3 pobjede za izazivača - zar je moguće da će doći do dvoznamenkastog broja pobjeda odmah na prvom prvenstvu!!!



Post je objavljen 20.09.2013. u 16:00 sati.