utorak, 24.09.2013.

Aki 2013 - Dan osmi

Osunaarashi ima 7 pobjeda! Nije bio podjednako brz u napredovanju kao Endo, malo je zaostao, no ovaj put ga zasigurno sustiže. Nije kod Osunaarashija stvar u superiornoj tehnici koliko u brzini i snazi. Ili protivnici bivaju odmah izgurani van ili u dužoj borbi brutalnom snagom natjera protivnika iz ravnoteže i baca ga na pod ili izgurava van. Sakupi li još tri pobjede plasirati će se u prvu diviziju gdje možemo očekivati njegove oglede sa drugim izazivačem. Ovo je njegova borba sa j6 Tokushinhom.



Endo je malo zastao i za sada ima tri pobjede. Jokoryu je nasrnuo na njega i nije mu se uspio suprotstaviti, dok je Gagamaruova masa bila novo do sada ne isprobano iskušenje. Sada je na pet pobjeda, i na dobrom je putu da ostvari pozitivan omjer. No iz borbe u borbu će nailaziti na čvršće i iskusnije borce... Ovo je njegov tek prvi turnir u makuuchiju. Nema žurbe.



Takanoyama je stigao tek do treće pobjede i biti će pod pritiskom od ispadanja u treću diviziju. 94 kilograma... Chiyonokuni se nekako othrvao i sada je također na 3 pobjede. Bilo je tu nesretnih neizvjesnih ogleda, no više je nekako u krivom ritmu. Očekuje da bi trebao dobiti, smatra se uspješnijim, ali nešto nedostaje. Možda će uspjeti to okrenuti u sebi, tada bi i pobjede trebale doći. Ovdje je jedna uzbudljiva borba sa Satoyamom, gdje je nakon dugotrajne inicijative morao pobjedu pronaći u vrlo spasonosnim potezima.




Uz Kyokutenha drugi najstariji borac Wakanosato posustaje. U trenucima kada se u Makuuchi probija mnoštvo mladih i intenzivnih boraca njegovih 37 godina mu ne pomaže. Sada maegashira 15 ima tek jednu pobjedu i ovo će biti njegovo prvo ispadanje iz prve divizije koje nije uzrokovano ozljedom. Njegov najsvjetliji period bio je početkom prošlog desetljeća, kada je od 2001 do 2003 bio stalan sanyaku, čak i prvi kandidat za novog ozekija, kada je dva puta ostvario Jun-Yusho. Hoće li ovo privesti kraju njegovu karijeru ili će se zadržati i u borbama u drugoj diviziji odluka je koju samo on može donijeti. Ovo je njegova pobjeda nad Fujiazumom.




Kotooshu je izletio van! Nakon četiri pobjede ga je u petom danu dočekao vrlo čvrsti Goeido, ozbiljan kandidat za novog ozekija. Posljednjih godinu i pol Goeido je pobjeđivao u dva ogleda iz tri i Kotooshu ni malo lagodno nije ušao u borbu. Izdržao je prvi nalet, ušao u borbu za pojas, no Goeido je jednostavno bio jači: oteo mu je ravnotežu, poveo ga prema rubu i tada se desilo nešto mnogo gore od poraza. Noga je proklizala, puni pritisak Goeida i težina Kotooshua je istegnula lijevu nogu u preponama. Kotooshu je pokušao i slijedeći dan protiv Shohozana, no nije išlo.

Ovo je samo još jedna kap u nizu ozljeda zapadnjaka - podsjetimo Baruto je otišao u mirovinu, Tochinoshin se ozbiljno ozlijedio i pred njim je nekoliko mjeseci oporavka. Iako je pred nama dolazak Osunaarashija, još od yushia Baruta na početku prošle godine stvari su ozbiljno krenule nizbrdo. Nadajmo se da će na slijedećem prvenstvu Kyushu-basho Kotooshu pronaći snagu za obraniti naslov ozekija.



Kisenasato je nakon poraza od Okinoumija suvereno krenuo dalje. U ovom primjeru je sekiwake Myogiryu krenuo u otvorenu borbu, no Kisenasato se obranio i time nadjačao protivnika! Kisenasato je ostao jedini na korak od yokozune Hakuha koji suvereno vlada. Pretvara li se i ovo prvenstvo u ogled Hakuha i Kisenasata, ostaje nam za vidjeti!



Uvijek nekako štedimo na onom kojeg je najljepše za gledati. Omjer sa m2 Aoyiamom iz petog i k1 Tochiozan iz šestog dana borbi. Dvije borbe samo zato jer nikada suparnici ne potraju dugo.






Polovina Aki-basha je za nama! Hakuho na Kisenasato, čini se. Sve će se odlučiti u posljednjim danima!

Oznake: Aki basho 2013, sumo, Hakuho, Wakanasato, Osunaarashi

- 18:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.