srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off By: Royal animals dizajn

Linkovi

moj životinjski blog

Dark Angel

Animacije


AvatarMagic.com

Zečevi nisu cheeseburgeri! Lol


Glitter Photos

Glitter Graphics

Glitter Graphics

Glitter Graphics

Animal Glitter GraphicsOpis bloga

Glitter Graphics


Ovo je moj drugi blog. Ovo je blog o mačkama, ako trebate neki savjet, pitajte mene. Ja cu ovdje pisat sve i svasta o tim slatkim stvorenjima :)

Na svijetu ne postoji ljepši zvuk od predenja mačke.


chatbox

Get your own Chat Box! Go Large!


Slike mačaka

Mačka je u Egiptu štovana kao božanstvo:
Image Hosted by ImageShack.us


U Kini se vjeruje da ovakav kipić mačke donosi sreću i bogatstvo:
Image Hosted by ImageShack.us


Neke vrste mačaka -
Birmanska mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Bombay mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Maine Coon mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Sijamska mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Perzijska mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Ruska plava mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


American Curl mačka:
Image Hosted by ImageShack.us


Ostale slike:AvatarMagic.comAvatarMagic.comAvatarMagic.comAvatarMagic.comAvatarMagic.com


Mjau:

AvatarMagic.com

četvrtak, 31.07.2008.

... mačke i vještice

Pretpostavljena veza između mačke i vračanja bila je uzrok nevjerojatnim nepravdama prema ovoj životinji. Papa Innocenzio VIII. je 1400. godine objavio zakon po kojem je, uz svako spaljivanje vještice, na lomaču morala biti donesena i njezina mačka lud. Uvjerenje da se iza svake mačke krije demon doprlo je i u Ameriku, gdje su se procesi vješticama i njihovim "pratiocima" odvijali svakodnevno namcor . Na sreću, ovakva vjerovanja nisu pogodila cijelu Europu. Tako se u južnoj Francuskoj vjerovalo u postojanje Matagod, fatalne mačke koja nosi napredak, dobrobit i sreću svakome tko je primi u kuću sretan.

... mačka u razdoblju prosvjetiteljstva

Mački je vraćen ugled u prvoj polovici 1700. kada je Europu napao smeđi štakor, snažni prijenosnik kuge, čija je invazija po Europi izazvala paniku. U prilikama kada se kućno smeće bacalo na ulicu, a kanalizacije zapravo nije bilo, mačke su bile jako važne ukoliko čovjek nije želio biti preplavljen štakorima.

... mačka u romantizmu

Kada je 1800. g. jedno znanstveno istraživanje iz medicine o životinjama koje su smatrane "prenosiocima bolesti" iskazalo stanovište da se mačke mogu isključiti iz te kategorije, naša je prijateljica ponovno prihvaćena s poštovanjem, čak i u najekskluzivnijim salonima.

Mačke i kiša
Kada mačka prođe šapom iza uha,
to znači najavu nadolazeće kiše:
zbog pada atmosferskog tlaka do
mačjeg uha stižu neki magnetski
valovi koji izazivaju neugodan šum,
te je nagone da ga nastoji odagnati
prelazeći šapom točno iza uha.

|Komentiraj 23| Printaj| #|

utorak, 29.07.2008.

... u Rimu

Mačku su u Italiju vjerojatno donijeli trgovci ili je bila ugrabljena s nekog trgovačkog broda. Tako su stanovnici drevnog Rima prihvatili mačku; rimske legije su je nosile u ratnim pohodima kako bi zaštitile namirnice, a rimske obitelji uključile među domaće životinje.

... na Istoku

Sijamska pasmina spominje se prvi puta u Sijamu (današnji Tajland) u rukopisu pod naslovom Knjiga pjesama o mački. U Kini su, vrlo vjerojatno, pripitomljene mačke postojale još u Kristovo vrijeme, ali kada su postale brojne, započele su i priče o njihovoj zlokobnoj moći, posebno o nesreći koju nosi crna mačka. Priča o nesreći koju nosi crna mačka tužno je praznovjerje koje, nažalost, postoji na cijelom svijetu (osim Engleske, gdje se, upravo suprotno, crna mačka smatra srećonošom). Slično je bilo i u Kini, gdje je kružio glas da male mačke nose siromaštvo, jer se vjerovalo da kuća ili imanje kojem je potrebna mačka, radi uništavanja štetnih životinja, ne može napredovati niti biti dobro uređeno.
Porculanska figurica u obliku mačke koja sjedi u pooložaju stražara, postavljena na odgovarajuće, dobro vidljivo mjesto, smatrala se sredstvom za izbjegavanjem siromaštva.
Vjerojatno je taj motiv inspirirao mnoge slikare mačaka, jer je ukrašavao zidove mnogih kineskih kuća. Kada su tvornice svile u Japanu bile ugrožene miševima, pomoć mačaka bila je presudna.

... u srednjem vijeku

Bilo je to mračno razdoblje za jadne mačke, osim kratkotrajnog ugleda koje su stekle kada se 1348. g. po sjevernoj Europi proširila "crna smrt" - kuga, prenesena buhom koja je živjela na dlaci crnog štakora. Ova bolest istrijebila je oko četvrtine stanovništva i donijela cijelu seriju nevolja, kako ljudima tako i ekonomiji.
Mačke su vrlo brzo, ali i na kratko, došle na glas kao borci protiv prenositelja ove bolesti, iako u stvarnosti mačka rijetko napada štakora ili miša velikih dimenzija jer, uglavnom, biva poražena.

|Komentiraj 12| Printaj| #|

ponedjeljak, 28.07.2008.

Mačka kroz povijest...

Mačka je oduvijek bila prisutna u blizini čovjeka, imajući povremeno ulogu božanstva, povremeno moćnog pomagača u lovu na miševe, ali i groznog neprijatelja povezanog s vješticama i vragom. Prateći povijest, umjetnost i književnost, uočavaju se razdoblja odnosa između čovjeka i ove izuzetne životne pratilice.

... u Egiptu

Štovanje božanstva u obličju životinja, posebno mačke, razvilo se uglavnom u drevnom Egiptu. Svaka obitelj morala je udomiti ili barem hraniti jednu mačku, a kada su uginule i one su bivale balzamirane te položene u drvene ili brončane urne u obliku mačke na posebno izgrađena groblja.

Image Hosted by ImageShack.us

Mumija mačke

... u Indiji


Preko božice Sasti mačka je u Indiji bila vezana uz materinstvo. Indijci su brigu o mački smatrali svetom dužnosti. Istočne religije oponašale su Egipat preuzimajući shvaćanje mačke kao mističnog simbola. Tako je, prema budističkom vjerovanju, tijelo mačke mjesto u kojem se duša privremeno odmara.

|Komentiraj 21| Printaj| #|

petak, 25.07.2008.

Evolucija vrste i pripitomljenje

Evolucija vrste
Prije otprilike 10 milijuna godina postojale su dvije osnovne grupe Miacisa:
Hoplophoneus i Dinictis, manji od prvih, a duže su živjeli zahvaljujući boljoj mogućnosti prilagodbe uvjetima okoline.
Od tih životinja potječe današnji rod mačaka s ukupno oko 40 različitih vrsta, formiranih u tri glavne grupe koje čine zoološku porodicu mačaka. Mačka je sisavac iz roda Felis i porodice mačaka. Domaća mačka potječe vrlo vjerojatno od Maculat, podvrste Felis ocreate.

Pripitomljenje

Teško je utvrditi kada je mačka bila "pripitomljena", kao što nije
utvrđeno na kojim je područjima, po prvi puta, bila prisiljena na
ropstvo (iako je teško govoriti o ropstvu za tu slobodnu i nezavisnu
životinju). No, zato je vrlo vjerojatna pretpostavka da je njezina
uloga u davnini bila vezana uz zaštitu spremišta sa žitom ili drugim
žitaricama od glodavaca.

Idući put pišem o mačkama kroz povijest...

|Komentiraj 20| Printaj| #|

četvrtak, 24.07.2008.

Preci

Preci današnjih kućnih mačaka pojavili su se otprilike 40 milijuna godina. Kada su dinosauri definitivno nestali s lica zemlje, evolucija sisavaca na planetu je nastavljena: jedan od tih primitivnih sisavaca bio je Miacis. Živio je na stablu, hitro se kretao među granama u potrazi za hranom i imao zube prilagođene trganju mesa; zbog svoje izuzetne okretnosti bio je odličan lovac. Smilodon, njegov potomak iz roda mačaka bio je poznat po svojim, poput sablje ubojitim zubima, sposobnim ubiti i velike životinje. Članovi porodice Miacis brzo su se raširili po cijelome svijetu, osim Australije, prilagođavajući se uvjetima okoline koje su zatekli te hrani koja im je bila na raspolaganju na novim područjima.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovako je izgledao smilodon. Sve mačke s ovim tipom zubala imale su relativno slabe čeljusti, no zato su imale vrlo jaku muskulaturu glave i vrata kako bi mogle ubijati svoje žrtve.

|Komentiraj 9| Printaj| #|

utorak, 22.07.2008.

Blog o mačkama

Ja obožavam mačke! Imam 5 mačaka a zovu se Šapica, Maza, Mimi, Pero i Miško. Ovo mi je prvi post na blogu pa ne znam baš o čemu da pišem...
Evo slika od mojih mačaka:

Šapica
Image Hosted by ImageShack.us


Maza
Image Hosted by ImageShack.us


Mimi
Image Hosted by ImageShack.us


Miško
Image Hosted by ImageShack.us


Pero
Image Hosted by ImageShack.us


To su moje mačke...
U idućem postu ću pisati o porijeklu mačaka i tako to...
Imam i prvi blog koji se zove "moj životinjski blog". Ovo je stranica tog bloga:
http://mojzivotinjskiblog.blog.hr/
Pozdravljam sve svoje čitatelje... wave mah

|Komentiraj 11| Printaj| #|

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.