Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

... mačke i vještice

Pretpostavljena veza između mačke i vračanja bila je uzrok nevjerojatnim nepravdama prema ovoj životinji. Papa Innocenzio VIII. je 1400. godine objavio zakon po kojem je, uz svako spaljivanje vještice, na lomaču morala biti donesena i njezina mačka lud. Uvjerenje da se iza svake mačke krije demon doprlo je i u Ameriku, gdje su se procesi vješticama i njihovim "pratiocima" odvijali svakodnevno namcor . Na sreću, ovakva vjerovanja nisu pogodila cijelu Europu. Tako se u južnoj Francuskoj vjerovalo u postojanje Matagod, fatalne mačke koja nosi napredak, dobrobit i sreću svakome tko je primi u kuću sretan.

... mačka u razdoblju prosvjetiteljstva

Mački je vraćen ugled u prvoj polovici 1700. kada je Europu napao smeđi štakor, snažni prijenosnik kuge, čija je invazija po Europi izazvala paniku. U prilikama kada se kućno smeće bacalo na ulicu, a kanalizacije zapravo nije bilo, mačke su bile jako važne ukoliko čovjek nije želio biti preplavljen štakorima.

... mačka u romantizmu

Kada je 1800. g. jedno znanstveno istraživanje iz medicine o životinjama koje su smatrane "prenosiocima bolesti" iskazalo stanovište da se mačke mogu isključiti iz te kategorije, naša je prijateljica ponovno prihvaćena s poštovanjem, čak i u najekskluzivnijim salonima.

Mačke i kiša
Kada mačka prođe šapom iza uha,
to znači najavu nadolazeće kiše:
zbog pada atmosferskog tlaka do
mačjeg uha stižu neki magnetski
valovi koji izazivaju neugodan šum,
te je nagone da ga nastoji odagnati
prelazeći šapom točno iza uha.



Post je objavljen 31.07.2008. u 09:16 sati.