Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

... mačke i vještice

Pretpostavljena veza između mačke i vračanja bila je uzrok nevjerojatnim nepravdama prema ovoj životinji. Papa Innocenzio VIII. je 1400. godine objavio zakon po kojem je, uz svako spaljivanje vještice, na lomaču morala biti donesena i njezina mačka lud. Uvjerenje da se iza svake mačke krije demon doprlo je i u Ameriku, gdje su se procesi vješticama i njihovim "pratiocima" odvijali svakodnevno namcor . Na sreću, ovakva vjerovanja nisu pogodila cijelu Europu. Tako se u južnoj Francuskoj vjerovalo u postojanje Matagod, fatalne mačke koja nosi napredak, dobrobit i sreću svakome tko je primi u kuću sretan.

... mačka u razdoblju prosvjetiteljstva

Mački je vraćen ugled u prvoj polovici 1700. kada je Europu napao smeđi štakor, snažni prijenosnik kuge, čija je invazija po Europi izazvala paniku. U prilikama kada se kućno smeće bacalo na ulicu, a kanalizacije zapravo nije bilo, mačke su bile jako važne ukoliko čovjek nije želio biti preplavljen štakorima.

... mačka u romantizmu

Kada je 1800. g. jedno znanstveno istraživanje iz medicine o životinjama koje su smatrane "prenosiocima bolesti" iskazalo stanovište da se mačke mogu isključiti iz te kategorije, naša je prijateljica ponovno prihvaćena s poštovanjem, čak i u najekskluzivnijim salonima.

Mačke i kiša
Kada mačka prođe šapom iza uha,
to znači najavu nadolazeće kiše:
zbog pada atmosferskog tlaka do
mačjeg uha stižu neki magnetski
valovi koji izazivaju neugodan šum,
te je nagone da ga nastoji odagnati
prelazeći šapom točno iza uha.Post je objavljen 31.07.2008. u 09:16 sati.