Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

... u Rimu

Mačku su u Italiju vjerojatno donijeli trgovci ili je bila ugrabljena s nekog trgovačkog broda. Tako su stanovnici drevnog Rima prihvatili mačku; rimske legije su je nosile u ratnim pohodima kako bi zaštitile namirnice, a rimske obitelji uključile među domaće životinje.

... na Istoku

Sijamska pasmina spominje se prvi puta u Sijamu (današnji Tajland) u rukopisu pod naslovom Knjiga pjesama o mački. U Kini su, vrlo vjerojatno, pripitomljene mačke postojale još u Kristovo vrijeme, ali kada su postale brojne, započele su i priče o njihovoj zlokobnoj moći, posebno o nesreći koju nosi crna mačka. Priča o nesreći koju nosi crna mačka tužno je praznovjerje koje, nažalost, postoji na cijelom svijetu (osim Engleske, gdje se, upravo suprotno, crna mačka smatra srećonošom). Slično je bilo i u Kini, gdje je kružio glas da male mačke nose siromaštvo, jer se vjerovalo da kuća ili imanje kojem je potrebna mačka, radi uništavanja štetnih životinja, ne može napredovati niti biti dobro uređeno.
Porculanska figurica u obliku mačke koja sjedi u pooložaju stražara, postavljena na odgovarajuće, dobro vidljivo mjesto, smatrala se sredstvom za izbjegavanjem siromaštva.
Vjerojatno je taj motiv inspirirao mnoge slikare mačaka, jer je ukrašavao zidove mnogih kineskih kuća. Kada su tvornice svile u Japanu bile ugrožene miševima, pomoć mačaka bila je presudna.

... u srednjem vijeku

Bilo je to mračno razdoblje za jadne mačke, osim kratkotrajnog ugleda koje su stekle kada se 1348. g. po sjevernoj Europi proširila "crna smrt" - kuga, prenesena buhom koja je živjela na dlaci crnog štakora. Ova bolest istrijebila je oko četvrtine stanovništva i donijela cijelu seriju nevolja, kako ljudima tako i ekonomiji.
Mačke su vrlo brzo, ali i na kratko, došle na glas kao borci protiv prenositelja ove bolesti, iako u stvarnosti mačka rijetko napada štakora ili miša velikih dimenzija jer, uglavnom, biva poražena.


Post je objavljen 29.07.2008. u 08:57 sati.