Pogodite o kojoj ću sljedečoj biljci uskoro pisati!
Raste u mom vrtu (premda u literatiri piše da samonikla raste negdje oko južne Volge) a inaće dolazi iz Azije. Neki je svrstavaju u povrće premda bi se jednako mogla svrstati i u voće! Meni uglavnom služi za ukras i(ili) raspirivanje znatiželjnika!
Sad je još u fazi intenzivnog razvoja, što priznajem, izgleda malo zastrašujuće, a trenutno to izgleda upravo ovako:
Na slici nije plod već su to stabljike koje će za koji dan šibnuti u vis.
Ima li radoznalih i odvažnih da je mogu detektirati?
Razotkrivanje:
Nemam gušta držati vas (pre)dugo u neizvjesnosti a i vidim kako nije neka navala na biljnu kviz-tematiku. Naprosto moram reći kako ju je Bugenvilija detektirala točno već u startu, čak i na neviđeno (svaka čast!). Možda sam ipak pomogao sa svojim navodima, no dobro, radi se o Rabarbari - Rheum officinale koja je sastavni dio mnogih jela na zapadu (umaci, pite, voćni kolači, pa i kompoti, zbog čega možda prije pripada u voće nego u povrće?). Značajna je po visokom sadržaju kalcija (140 mg/100 g). Kod nas se malo ili gotovo nikako ne koristi. Svjež list sadrži do 1,2% oksalata, koji je toksičan osobito ljeti i to u sprezi s antrakinonom. Kuhano lišće rabarbare sadrži samo 0,4% oksalata pa se vjeruje da ta količina sama po sebi ne može izazvati fatalnu intoksikaciju.
Uglavnom ni ja je ne konzumiram premda nemam razloga ne isprobati je (lijenost). Na netu se može pronaći dosta recepata i drugih podataka. Meni je ona samo dekorativan detalj u vrtu jer je vrlo interesantna, od početka svog vegetativnog razvoja (kao na mojoj slici) pa sve do trenutka kad je u punom cvatu (vidi link na lat. nazivu).
Nastojim objavljivati sezonske priloge na ovom blogu, stoga i slike koje ovdje možete vidjeti poslikane su neposredno u vremenu oko objave posta.
Imate li i vi što reći o Rabarbari? Izvolite...ja već jurim dalje ;-)
|