sumo hrvat s kauča

subota, 18.11.2017.

Tuđmanova POŠALJITE MI TO FAKSOM !

Tako je pokojni dr. Franjo Tuđman odgovorio starijem Jastrebu, glavnom zapovjedniku obrane Vukovara u jesen 1991. god. kad ga je ovaj potonji tražio izvlačenje bar djece iz opkoljenog Vukovara. Ta izjava je vrlo dobar prikaz odnosa tadašnjeg hrvatskog vodstva prema obrani tog napaćenog grada. Sumnjati u autentičnost te snimke, kao što to mnogi s hrvatske desnice rade, u najmanju ruku je vrlo smiješna. Ovaj post pišem prigodno u vrijeme obljetnice pada Vukovara jer je ta snimka bacila potpuno novo svjetlo na pad Vukovara, te se time postavlja glavno pitanje: je li se moglo učiniti više s "naše" hrvatske strane? Ovim postom ni ne pokušavam dovoditi u pitanje tko je bio agresor, a tko žrtva. Agresor su bili JNA i paravojne četničke jedinice, a žrtva je bila RH. No, osobno nikad se nisam zamarao s onom "drugom" stranom jer kao prvo tu je sve jasno; zapovjednici i kreatori srpske politike koji su provodili etnička čišćenja i zlodjela trebaju odgovarati pred sudom. Drugo, ta "druga" strana je taako daleko, na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara i običan građanin s ove strane granice ne može utjecati na "tu" stranu, dok je "naša" strana ovdje, gotovo pa nadohvat ruke. Je li "naša" strana učinila sve u svojoj moći da rat traje kraće, bude manje krvav i sa što manje žrtava? Nekako se ne mogu oteti dojmu da nije! Vukovar je samo jedan dobar primjer toga.
E sad, što predstavlja ta izjava iz naslova? Je li Tuđmana jednostavno bolilo briga za cijeli rat, pa tako i za vukovarsku bojišnicu ili je baš želio da Vukovar padne? I ako je u pitanju ovo drugo, zašto je to htio? Je li kao u neka srednjevjekovna vremena, od Vukovara htio namjerno učinit žrtvu koja bi potom ostatak puka motivirala na još veću borbu i otpor ratnoj agresiji? Ili ustvari nikad nije bio iskreno privržen obrani Vukovara? Neki neposredni svjedoci tog vremena govore da je Tuđman išao toliko daleko u svojim izjavama da je izjavljivao da "Vukovar neka padne jer nikad nije bio hrvatski". Takva vrsta izjave čak i nije toliko nemoguća poznavajući našeg prvog predsjednika s obzirom da je bio izraziti ksenofob i nacionalist. Također, demografski gledajući, u tim ranima devedesetima omjer hrvatskog i srpskog pučanstva na širem području Vukovara je bio gotovo 50:50. No, čak sve te demografske povijesne činjenice ne daju za pravo nikome da propusti spriječiti genocid i patnju masovnog pučanstva kao što je to izgleda učinio Tuđman. Čak je i sam heroj Siniša Glavašević u jednom od posljednjih javljanja iz Vukovara optužio tadašnji vrh RH za izdaju i pad grada. Što se generalno tiče rata, je li Vukovar pao jer je Tuđman htio što dulji rat zbog BiH? Općepoznato je da je Tuđman cijepao BiH u dogovoru s Miloševićem. Je li oružje potrebno za obranu Vukovara preusmjeravano za borbe u BiH kako mnogi tvrde? Da se Tuđman nije išao igrati velikog warlorda po BiH, je li rat u Hrvatskoj mogao završiti već početkom 92.'-e?
Najfascinantnije su mi izjave branitelja iz razno raznih dokumentaraca o Vukovaru (a što su ustvari kratki propagandni filmovi) kojima nas šopaju s HRT-a zadnjih godina. Njihove izjave idu u smjeru da je pokušano više proboja no da jedan nije uspio te da je bilo nemoguće probiti obruč oko Vukovara i doći do ranjenika i civila. Ja si postavljam pitanje: a što drugo mogu reći ti branitelji na prilogu koji će vidjeti cijela RH i šire? Nekako bi mi bilo vrlo teško za očekivati da kažu: "ma mogli smo to probiti bez problema ili probili smo, ali onda je došla naredba odozgo da se moramo povući i da ne smijemo nikoga izvući?!" To je vrlo smiješno za očekivati. Dapače, kada bi to rekli možda bi im se sudilo za izdaju, a tko zna, možda bi ih i "progutao mrak".
Možda i je taj nepoznati srpski vojnik na Ovčari okinuo okidač i ispalio metak na ranjenika iz vukovarske bolnice, ali ne mogu se oteti dojmu da je figurativno rečeno, sam tadašnji vrh hrvatske politike na čelu s Tuđmanom i Šuškom (glavnim kreatorima te politike), postavio kundak puške na rame tog srpskog vojnika...


net.hr: Fino mi to pošaljite na faks

Index: Siniša Glavašević 1991: Optužujem Sabor RH za zločin




Oznake: Vukovar, Vukovar Grad Heroj, devedesete, Tuđman, šušak, rat, domovinski rat, jna

18.11.2017. u 18:29 • 10 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

što je ovo?

blog političkih kolumni o aktualnim događajima

brojač posjeta: