David Strossmayer

subota, 15.12.2007.

Moj osvrt na knjizevnost

Sto se tice knjizevnosti moram priznati da sam jako puno citao u svojoj mladosti,naprosto gutao knjige koje sam donosio iz Gradske knjiznice i to takvom brzinom da su se zene koje rade u Knjiznici i same cudili ne vjerujuci da se takva "teska" stiva poput Freuda,Junga te razlicitih filozofskih pravaca mogu procitati tako brzo.
Zaljubljen sam u Ruske klasike a posebno u Tolstoja, Dostojevskog i Jesenjina,volim filozofske pisce ali mi je jedan ostao posebno na pameti i to Franjo Petric-hrvatski teolog koji je u svojoj knjizi "NOVA DE UNIVERSIS PHILOSOPHIA" ili Nova sveopca filozofija iznio opus svih poznatih filozofija do njegovog doba te napisao i svoja razmisljanja o najdubljim pitanjima ljudske existencije.
Nadalje tu i neizbjezni Singer sa svojim "Robom" po kojem me je cak i najveca ljubav mog zivota Alemka P. prozvala Yakov.
Pa onda malo poznati Danski pisac Soren Kierkegard sa svojim "Dnevnikom jedne ljubavi"i "Ili-Ili"!
Sto se tice poezije i proze tu bih naglasio Marquesa,pa Pablu Neruda sa svojim "Sto soneta o ljubavi" i naravno neizbjeznog Halila Dzubrana i njegovog "Prorokom".
Ako razgovaramo o cisto filozofskim djelima jedno od najdrazih su mi Platonovi"Dijalozi".
Nadalje citao sam i jako puno povijesnih djela jer sam u povijest naprosto zaljubljen a djelo koje me je navise dodirnulo je "Otisci Bogova"od Grahama Henckoka.
Za djela religiozne prirode bih preporucio za sve koji su zainteresirani za Kabalu djela Gershoma Sholema.

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

O glazbi

Glazba koju sam slusao u svom pubertetskom periodu je bila uglavnom folk blues i West Coast sixties tj. bendovi kao sto su Doors,Jefferson Airplane,Jefferson Starship,Jimmi Hendrix,Janis Joplin,Bob Dylan a od Evropske sam slusao Led Zeppelin,Rolling Stones,Queen,Pink Floyd,Beatles itd.
Za posebne pjesme bih odabrao "Angie" od Stonesa,"Hey Joe" od Hendrixa,
"LA woman" od Doorsa,"Don't you cry" and "Mercedes Benz" od Janisice te "Sarah" od Dylana pa onda "Blind man" od Zeppelina,"We will rock you" od Queena,"Money" i "Time" od Floyda te na kraju neizbjezni "Yesterday" od Beatlesa.
Sto se domace muzike tice tu sam bio i ostao zestoki fan Bijelog Dugmeta,Buldozera,Leba i Soli,Balasevica,Bajage i jos ponekih koji su mi na vrh jezika ali trenutno ih se ne mogu sjetiti-vjerojatno zato sto nisu na meni ostavili tako trajan pecat.
Po dolasku u Israel sam se zaljubio u Hebrejsku glazbu i dnevno slusam non-stop radio Gal-Galac,vojni radio sa najboljim hitovima i Engleskom top-listom takodjer.
Eto malo o mom ukusu o glazbi sa malom retrospektivom na nasu ex-YU burnu proslost.

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2009 (2)
Svibanj 2009 (7)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (26)
Prosinac 2008 (18)
Kolovoz 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Listopad 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • hrvatskaO meni, mojoj ravnoj Slavoniji, o Dravi,
    mojim friendovima, golubovima, mjuzi,
    književnosti, umjetnosti, prirodi, Netu, naučnoj Kabali...etc...

Linkovi

Najbolji blogovi-po mom ukusu naravno!!!

Najbolji video snimci-MORA BITI GLEDANO AKO STE LJUBITELJI MOG BLOGA!!!

Free counter and web stats