05
nedjelja
listopad
2014
nakon vježbanja zaslužili ste i nešto slatko
prošli tjedan prošao mi je u potpunoj strci, što na poslovnom, što na privatnom planu
posao ćemo ostaviti po strani
na privatnom planu spremalo se sina za višemjesečnu odsutnost iz doma svoga :D
zadnje kupovine, a inače je težak za kupovinu do bola, nikad mu ništa ne treba, ništa mu se ne sviđa jer je sve tako isto i dosadno, pa smo znali provesti par sati zadnjih tjedana po šoping centrima ne kupivši gotovo ništa...bilo je zabavno uglavnom :D
(da ukratko objasnim odsutnost, ove godine završio je faks, na drugoj godini došao do zaključka da ga to ustvari ne zanima, ali je uredno odstudirao pet godina, otišao na državnu maturu i na prijemni na drugi faks, na kraju otkazao upis jer je dobio stipendiju za koju se prijavio u italiji)
sad sam gotovo 100% sigurna da ću na proljeće skoknuti do rima :D
uz to, imao je još i rođendan u ponedjeljak pa je trebalo pripremiti i nekakvu tortu za nedjelju, narudžba je bila nešto čokoladno i kremasto, ali ne previše čokoladno i kremasto...pa daj sad ti mama nešto složi
torta napravljena, svi zadovoljni, da je bila za moj rođendan sigurno bi tu i alkohola upalo unutra :D
ne pretjerano čokoladna i kremasta torta
kao ideja poslužio recept iz nekog prastarog milinog dodatka uz dosta izmjena
sastojci:
biskvit:
140 g čokolade za kuhanje (uzmite tamniju ako ste čokoladni tip)
200 g šećera
140 g putra
160 g mljevenih lješnjaka
90 g mljevenih badema
6 jaja
2 žlice brašna
nadjev:
500 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
60 g čokolade za kuhanje
3 žlice šećera u prahu
po želji ekstrakta vanilije
Priprema
biskvit:
prvo izlupajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i stavite ga sa strane
na štednjaku otopite šećer s dvije žlice vode i u vrućoj smjesi otopite natrganu čokoladu, ostavite sa strane da se malo ohladi
u drugoj posudi dobro izradite putar pa mu dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro izmiksajte, sada dodajte brašno, mljevene lješnjake i bademe i čokoladnu smjesu, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
smjesu izlijte u lim koji dođe s pećnicom obložen papirom za pečenje, pecite na 180°C 10 - 20 minuta, ovisno o pećnici
nadjev:
istucite šlag od slatkog vrhnja, ne mora biti pregust jer će se stisnuti od želatine
namočite želatinu u hladnu vodu prema uputama na vrećici
šećer i 2 žlice vode otopite u zdjeli na štednjaku i u smjesi otopite natrganu čokoladu, u vruću smjesu dodati namočenu želatinu
toplu čokoladu umiksati u šlag
kod pripreme kreme morate imati dobar tajming, ako prerano napravite čokoladnu smjesu sa želatinom, stisnut će se i nećete je moći umiješati u vrhnje
završnica
ohlađeni biskvit prerežite na četiri jednaka pravokutnika, premažite prvu koru kremom, stavite drugu koru pa opet kremu...dok ne potrošite, izvana tortu premažite ostatkom kreme, spremite u frižider da se prije stisne
prije konzumacije je ukusnije kad odstoji na sobnoj temperaturi, meni su sva hladna jela bezukusna, čekam i da mi se sladoled otopi kad ga jedem
kad jedete tortu, ni ne osjetite da sadrži šećer, uopće nije slatka :)
kako sam ovih dana dosta nervozna, a nije mi se dalo meditirati, meditirala sam heklanjem, posluži svrsi ;)
Oznake: torta, lješnjaci, bademi, čokolada, slatko vrhnje
komentiraj (4) * ispiši * #