Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

nakon vježbanja zaslužili ste i nešto slatko

prošli tjedan prošao mi je u potpunoj strci, što na poslovnom, što na privatnom planu

posao ćemo ostaviti po strani

na privatnom planu spremalo se sina za višemjesečnu odsutnost iz doma svoga :D

zadnje kupovine, a inače je težak za kupovinu do bola, nikad mu ništa ne treba, ništa mu se ne sviđa jer je sve tako isto i dosadno, pa smo znali provesti par sati zadnjih tjedana po šoping centrima ne kupivši gotovo ništa...bilo je zabavno uglavnom :D

(da ukratko objasnim odsutnost, ove godine završio je faks, na drugoj godini došao do zaključka da ga to ustvari ne zanima, ali je uredno odstudirao pet godina, otišao na državnu maturu i na prijemni na drugi faks, na kraju otkazao upis jer je dobio stipendiju za koju se prijavio u italiji)

sad sam gotovo 100% sigurna da ću na proljeće skoknuti do rima :D

uz to, imao je još i rođendan u ponedjeljak pa je trebalo pripremiti i nekakvu tortu za nedjelju, narudžba je bila nešto čokoladno i kremasto, ali ne previše čokoladno i kremasto...pa daj sad ti mama nešto složi

torta napravljena, svi zadovoljni, da je bila za moj rođendan sigurno bi tu i alkohola upalo unutra :D

ne pretjerano čokoladna i kremasta torta

kao ideja poslužio recept iz nekog prastarog milinog dodatka uz dosta izmjena

sastojci:

biskvit:

140 g čokolade za kuhanje (uzmite tamniju ako ste čokoladni tip)
200 g šećera
140 g putra
160 g mljevenih lješnjaka
90 g mljevenih badema
6 jaja
2 žlice brašna

nadjev:

500 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
60 g čokolade za kuhanje
3 žlice šećera u prahu
po želji ekstrakta vanilije



Priprema

biskvit:
prvo izlupajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i stavite ga sa strane
na štednjaku otopite šećer s dvije žlice vode i u vrućoj smjesi otopite natrganu čokoladu, ostavite sa strane da se malo ohladi
u drugoj posudi dobro izradite putar pa mu dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro izmiksajte, sada dodajte brašno, mljevene lješnjake i bademe i čokoladnu smjesu, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka

smjesu izlijte u lim koji dođe s pećnicom obložen papirom za pečenje, pecite na 180°C 10 - 20 minuta, ovisno o pećnici



nadjev:

istucite šlag od slatkog vrhnja, ne mora biti pregust jer će se stisnuti od želatine
namočite želatinu u hladnu vodu prema uputama na vrećici
šećer i 2 žlice vode otopite u zdjeli na štednjaku i u smjesi otopite natrganu čokoladu, u vruću smjesu dodati namočenu želatinu
toplu čokoladu umiksati u šlag

kod pripreme kreme morate imati dobar tajming, ako prerano napravite čokoladnu smjesu sa želatinom, stisnut će se i nećete je moći umiješati u vrhnje

završnica

ohlađeni biskvit prerežite na četiri jednaka pravokutnika, premažite prvu koru kremom, stavite drugu koru pa opet kremu...dok ne potrošite, izvana tortu premažite ostatkom kreme, spremite u frižider da se prije stisne

prije konzumacije je ukusnije kad odstoji na sobnoj temperaturi, meni su sva hladna jela bezukusna, čekam i da mi se sladoled otopi kad ga jedem

kad jedete tortu, ni ne osjetite da sadrži šećer, uopće nije slatka :)




kako sam ovih dana dosta nervozna, a nije mi se dalo meditirati, meditirala sam heklanjem, posluži svrsi ;)



Post je objavljen 05.10.2014. u 15:12 sati.