Force Ghosts

srijeda , 17.07.2013.



Da, naišao opet na ovaj problem na Facebooku: što je bolje, izvorna scena sa Sebastianom Shawom, ili naknadno izmijenjena s Haydenom Christensenom? Naravno, refleks me odmah udaljava od potonje opcije: napadno Special-Edition - iživljavanje po ko zna koji put, podsjećanje na groznu prequel-trilogiju, itd. Također, uvijek sam mislio da su duhovi koje vidi Luke Skywalker zapravo vizualizacija likova iz njegovog vlastitog sjećanja, nešto poput Hari u Solarisu, ili davno pokojnog Barona Harkonnena koji se pričinja Aliji kao "memory-self" u Djeci Dine, itd.

S druge strane, u prilog izmijenjenoj sceni bi bio argument da je trojac duhova onakav kakav je bio dok je služio Svijetloj strani - Yoda i Obi Wan cijeli život, a Anakin dok je bio mlad i imao kosu do ramena. Sebastian Shaw je glumio ostarjelog Vadera koji se na kraju tek iskupio. Naravno, ovo sve navodim čisto rasprave radi, naravno da bih najsretniji bio da scena nije mijenjana i kada bi se prequel-trilogija izbacila iz kanona i pridodala crtićima iz The Clone Wars-serijala, dok bi za Originalnu trilogiju najbolja bila jedna konačna preinaka, kao zadnji Special Edition, a ta je preimenovanje epizoda u I, II i III, i vraćanje svih spornih scena na staro. U tom slučaju, najavljena epizoda iz 2015. bi bila IV. Uostalom, zar i nije ona svima nama nova nada? :)

PS: Numeriranje epizoda ne bi trebali smatrati svetim pismom, zato što su i one jedan vid Special Editiona. Tek su 1981. godine umontirane, kada je Lucas, osokoljen uspjehom prva dva filma objavio svima da je njegovo remek djelo iz 1977. započelo negdje in medias res.

Oznake: Originalna trilogija

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>