Francusko-međimurski krumpir
Dobar dan svima, evo i mene, Starije... Ne, nisam još dobila novi PC nego sam na produženom boravku u roditeljskom domu. Najmlađi član je na poslu, najstariji na kolektivnom GO, a ja na dobrovoljnom GOu.
Jutros smo se Mum i ja stvarno rano probudile (Pater Familias još "gleda pod kožu" kak bi on rekel, pri čemu bi se mama naježila od grozote onomatopeje i personifikacije ).
Ja sam htjela biti baš vrijedna pa u cik zore pristaviti današnji ručak, da iznenadim moje, i već sam u glavi sve organizirala, ali izgleda da je moj strateški plan utjecao na Mum koja se ničim izazvana ustala i odmah pristavila krumpir.
Dakle, što to danas imamo? Francuski krumpir, moje omiljeno jelo. Evo recept za 4 članu obitelj (od kojih je jedan vegetarijanac, drugi se boji "cukora", a treći će jesti "samo štrudlu", tako da će sve ostati SAMO MENI ):
- 8 srednje velikih krumpira, međimurskih ili još bolje ličkih
- 5 jaja
- 1 par kobasica (može i više, ali smo ih mi pojeli )
- vrhnje
- mlijeko
- sol
- papar
Krumpire, jaja i kobase skuhati. Ne zajedno. Dok se pećnica zagrijava, u vatrostalnu posudu redom slagati krumpir, jaja i kobasice i završiti slojem krumpira. Svaki red krumpira začiniti. Sve preliti mješavinom vrhnja, mlijeka i jednim razmućenim svježim jajem. Zapeći.
Sliku će staviti Mum, kad završimo, a za detaljnije proučavanje međimursko-mađarske kuhinje (pritom ne mislim da je Francuski krumpir međimursko jelo. Dapače!) predlažem:
Magyorov gastronomski dnevnik sa slikama.