21

četvrtak

travanj

2005

Uvreda i Smrt u ringu

Davna uvreda i smrt u ringu

Nedavno snimljeni dokumentarac opisuje jedan od najmračnijih događaja iz povijesti 'plemenite vještine', zbog kojeg 10 godina nije bilo boksa na televiziji; jedan boksač je 1962. uvrijedio drugog, i ovaj ga je ubio šakama u izravnom prijenosu

Dokumentarac Rona Bergera i Dana Kloresa 'Ring of Fire: The Emile Griffith Story' bavi se kobnim 24. ožujkom 1962. i boksačkim mečom za prvaka u velter-kategoriji između 24-godišnjih Bennyja "Kida" Pareta i Emilea Griffitha. Kubanski emigrant Paret, koji je u tom trenutku bio branitelj naslova, na vaganju prije borbe je javno i glasno dobacio Griffithu da je maricon, španjolski uvrijedljivi izraz za homoseksualca.

Afroamerikanac Griffith, porijeklom s Djevičanskih otoka, o čijem seksualnom opredjeljenju su kružile brojne glasine, ne tvrdi niti niječe da je gay, ali ga je glasno dobacivanje jako uvrijedilo; "Ja nisam bio ničija tetkica", kaže i danas. U dvanaestoj rundi je satjerao Pareta u kut i počeo s brutalnim nizom aperkata u glavu. Sudac nije zaustavio borbu; slavni pisac Norman Mailer, koji je gledao taj meč, usporedio je taj prizor s "baseball palicom koja demolira lubenicu". Kubanac nije preživio udarce razbješnjelog protivnika.

Emile Griffith je postao šesterostuki svjetski prvak u velter-kategoriji, boksao je 339 mečeva za naslov, ali nikad nije mogao zaboraviti užasan prizor Pareta zgrčenog u kutu ringa. Na kraju dokumentarca 'Ring of Fire', Griffith zaplače nakon što upozna Paretovog sina, i tom emocionalnom katarzom završi ta dojmljiva priča o sportu, seksualnom identitetu i upornosti. Ne bi bilo loše da je neka od naših TV-stanica aja otkupi i prikaže, da bi ovi današnji klinci koji misle da je lomatanje u "Jackassu" guba i fora, a da su folirantski hiphoperski multimilijunaši pravi gangsteri, vidjeli kako izgleda stvaran život i kako u tom životu nekad može doći do tragične smrti.

klik.hr

<< Arhiva >>