26

subota

ožujak

2005

Kandinski i Pikaso u Sotbiju
Milioni za dvije slike


NJUJORK - Slike Vasilija Kandinskog (Wassily Kandinsky) i Pabla Pikasa (Picasso) biće u centru pažnje predstojeće aukcije moderne umetnosti u kući „Sotbi“ (Sotheby’s) u Njujorku, a mogle bi ukupno da dostignu više od 45 miliona dolara.

Svojevremeno izgubljeno delo čuvenog ruskog ekspresioniste Kandinskog (1866-1944) „Two Riders and Reclining Figure“ moglo bi da dostigne cenu od 25 miliona dolara, procenila je kuća „Sotbi“.

Taj rad Kandinskog jedno je od dva njegova dela koja je slikao sa obe strane kartona. Kandinski je taj rad dao svojevremeno slikaru Alekseju fon Javljenskom, najverovatnije pre 1914. godine.

Rad je bio razdvojen, pa je jedan deo bio izložen Mineapolis Institutu za umetnost, a drugi, koji će se naći na aukciji, gotovo sto godina bio je izvan očiju javnosti.

Kandinski je igrao značajnu ulogu u avangardnim pokretima Oktobarske revolucije, a po povratku u Evropu, postao je profesor na Bauhausu, gde je ostao sve do dolaska Hitlera na vlast. Od 1933. godine živeo je u Francuskoj, u kojoj je i umro 1944.

Pikasova (1881-1973) slika „Žene Alžira” (Women of Algiers) iz serije posvećene ženama u severnoafričkim hramovima, procenjena je na 20 miliona dolara.

Aukcija u „Sotbiju” biće održana 3. i 4. maja, a među delima koja će biti ponužena na prodaju naći će se i radovi Kloda Monea, Maksa Bekmana i Edvarda Munka.

<< Arhiva >>