25

petak

veljača

2005

Beogradski međunarodni filmski festival
Počinje 33. FEST

Beogradski međunarodni filmski festival Fest, koji će do 6. marta predstaviti oko 70 filmova, biće svecano otvoren 25. febrauara u Centru “Sava” ostvarenjem “Vremena se menjaju” Andrea Tesinea, u prisustvu glavne zvezde, Katrin Denev.

Prvog dana 33. Festa, koji je u znaku “Festmena”, biće prikazan i film “Pet puta dva” Franosa Ozona.

Od ukupnog broja filmova 33. Festa, dvadesetak će biti prikazivano u bioskopima po zavrsetku festivala. Većina filmova nominovanih ove godine za Oskara, koji će biti dodeljen tokom trajanja Festa, 27. februara, nije obuhvaćena programom beogradskog festivala.

Pored tradicionalnih programa “Tokovi”, “Duhovne teritorije”, “Svetionik” i “Činjenice i slagalice”, na 33. Festu predviđene su dve nove celine “Prigovor savesti”, koja se bavi moralnim dilemama i drugim bitnim pitanjima današnjice, kao i “Dosijei X”, koja ce predsatviti filmove koji se bave najintimnijim sferama postojanja.

Fest 2005. uveo je i program “Slovenski paket”, čiji će filmovi većinom biti predstavljeni i u celini “Tamo daleko”, koja obuhvata ostvarenja reditelja iz susednih zemalja i regiona.

U okviru programa "Tokovi" biće prikazani neki od novih filmova poznatih reditelja i najubedljivija ostvarenja sa svetskih festivala, među kojima su pobednik u Veneciji "Vera Drejk" Majka Lija, "Loše vaspitanje” Pedra Almodovara, “Dnevnik motorcikliste” Valtera Salesa, kao i prvi tajvanski film u konkurenciji Kana “Tropska slabost”, čiji je reditelj Apicatpong Virasetakula.

Biće prikazan i “Ferpektni zlocin” Aleksa de la Iglesije, koji će biti i gost Festa, zatim “Ključevi od kuće” Đanija Amelija, takođe gosta Festa, “Čista” Olivijea Asajasa s Megi Čeng u glavnoj ulozi, nagrađenom u Kanu 2004, kao i filmovi azijskih reditelja “Old Boy” Parka Čan-Voka, “2046” Vonga Kar-vaija, “Kuća letećih bodeža” Zanga Jimoua.

Među domaćim filmovima, biće premijerno prikazani “Buđenje iz mrtvih” Miloša Radovića, “Jug-jugoistok” Milutina Petrovića, dokumentarni dugometražni fil m “Made in Serbia” o porno industriji, diplomski rad Mladena Đorđevića, zatim “Mladi, lepi i sjebani” Igora Sekulića, koji živi i radi u Francuskoj, “Sve o mojoj tetki” Gorana Radovanovića, kao i omnibus “Izgubljeno - nađeno” Stefana Arsenijevića, rađen sa kolegama iz regiona.

Filmovi će biti prikazivani u Centru "Sava", Dvorani kulturnog centra, Domu omladine i Kinoteci, u kojoj će biti organizovan prateci program “Azbuka Festa 30 + 3”.



<< Arhiva >>