01

utorak

veljača

2005

Umro Efraim Kišon

Efraim Kišon, Jevrejin koji je preživeo holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraelskih pisaca, umro je u 81. godini, u svom domu u Švajcarskoj.
“Efraim je bio genije za komediju, na međunarodnom nivou”, rekao je danas izraelskom radiju Josef Lapir, lider opozicije u Knesetu, o svom dugogodišnjem prijatelju.
Kišonov sin Rafael rekao je izraelskom listu “Mariv” da je njegov otac umro od srčanog udara u subotu kasno uveče, u Švajcarskoj, gde je živeo godinama, a da će biti sahranjen u Izraelu.
Efraim Kišon, rođen u Mađarskoj, preživeo je nacistički logor i 1949. emigrirao je u Izrael gde je pisao političke i društvene satire za mnoge listove, a kasnije i knjige u kojima se šalio na račun života u novoj jevrejskoj državi.
Šezdesetih godina prošlog veka pisao je scenarije i režirao filmove, a njegovo ostvarenje “Salah Šabati”, satirična priča o novim imigrantima suočenim sa birokratijom i predrasudama u Izraelu, 1964. bio je nominovan za Oskara.
Kišonove knjige prevedene su na 37 jezika. Među najpoznatijima su “Nije fer, Davide”, “Kita boli more”, “Jabuka je svemu kriva”, “Knjiga za poreske obveznike”, “Kod kuće je najgore”, “Mein Kamm (Moj češalj)” i “Pomozite svetu na svoju štetu”.
“Uvek je imao utisak da nije cenjen u Izraelu”, izjavio je izraelski glumac Topol koji je igrao u filmu “Salah Šabati”.
“Često je govorio da je protiv njega klika ’sabri’ (Jevreja rođenih u Izraelu) pošto je on (stranac) iz Mađarske”, naveo je Topol u izjavi listu “Jediot ahronot”.
“Ovo je zemlja u kojoj niko ne očekuje čuda, ali ih svi uzimaju zdravo za gotovo”, napisao je Kišon jednom prilikom o Izraelu. (Beta)



<< Arhiva >>