utorak, 31.01.2012.

Odgovor na poziv na sastanak na temu prigovora vezano za izbore za ZNR

SAMOSTALNI SINDIKAT HŽ CARGO
SARAJEVSKA 43, ZAGREB

SINDIKAT TEHNIČKOG PREGLEDA VAGONA I VLAKOVA HŽ
TRNJANSKA CESTA 5, ZAGREB

Broj: 34/12 M. S.
Zagreb, 31. 01. 2012.


HŽ Cargo d.o.o.
- Uprava – Direktor
- Šefica službe za ljudske potencijale i pravne poslove
- Glavna tajnica Uprave


Predmet: Odgovor na poziv na sastanak na temu prigovora vezano za izbore za ZNR


Poštovani,

Dana 30.01.2012. dobili smo e-mail poruku u kojoj nas pozivate na sastanak 01.02.2012. (SRIJEDA) u 10:00 sati, a razlog sastanka su prigovori SHŽ i SŽH vezano za izbore za ZNR.
Moramo odmah reći da smo neugodno iznenađeni s tim pozivom iz razloga što je to neprincipijelno zadiranje u autonomiju izbornog postupka.

Takvim miješanjem u izbore kršite čl.145.st.1.Zakona o radu, ometate i vršite pritisak na način provođenja izbora. Trebali bi znati da izbori i izborni postupak moraju biti otvoreni, slobodni i pošteni, a izbore da provode Izborni odbori, a što znači da Izborni odbori rješavaju i odlučuju o eventualnim prigovorima, a ne neformalni sastanci sindikata i predstavnika poslodavca. Isto tako, podsjećamo vas, da Izborne odbore čine predstavnici 5 sindikata, što znači da i SHŽ i SŽH imaju u njima svoje predstavnike.

Konkretno, predstavnici SHŽ i SŽH jednoglasno su donosili odluke s drugim članovima Izbornih odbora i to bez bilo kakve primjedbe ili drugačijeg stava svog sindikata.
Prigovori SHŽ i SŽH nisu nama ništa novo, sve je to već viđeno i na nedavnim izborima za radnička vijeća. Prije, a i sada im je jedini cilj stvaranje nereda, ekscesa i traženje načina da spriječe izbore.

Izborni odbori donijeli su ispravne i zakonite Odluke poštivajući čl. 69. st. 1 i 2. Zakona o zaštiti na radu.

Čl. 69. st. 1. Zakona o zaštiti na radu glasi: “Kod poslodavca radnici između sebe biraju ili imenuju povjerenika radnika za zaštitu na radu. Broj povjerenika radnika za zaštitu na radu, izbor i njihov mandat utvrđuje se u skladu s odredbama Zakona o radu kojim su uređena pitanja izbora radničkog vijeća vodeći računa o zastupljenosti svih dijelova procesa rada.“
U Prilogu 4 Kolektivnog ugovora za HŽ Cargo utvrđeno je da u HŽ Cargu, razvrstano prema organizacijskim jedinica, ima ukupno 8 izdvojenih mjesta rada, što znači da se izbor tih povjerenika provodi sukladno čl. 69. st.2 Zakona o zaštiti na radu: “Za povjerenike zaštite na radu može biti izabrana, odnosno imenovana osoba koja radi u takvim uvjetima odnosno na izdvojenom mjestu rada“.

Izborni odbori su upravo tako postupili, donijeli su posebne Odluke o provođenju izbora za izdvojena mjesta rada sukladno čl.69. st. 2 Zakona o zaštiti na radu, a za ostale povjerenike Odluku sukladno čl.69. st. 1. Zakona o zaštiti na radu.

Sastanak na koji nas pozivate je potpuno promašen i nepotreban iz gore navedenih razloga jer se poslodavac miješa u izbore i izborni postupak povjerenika za ZNR, što je krajnje neprimjereno i loše, a s čime se ruši legitimnost i legalnost cjelokupnog izbornog postupka.

SSHŽC i STPVV HŽ neće doći na takav bespredmetan i nepotreban sastanak, pa preporučujemo i vama da ga otkažete..

S takvim postupcima koji nisu dobronamjerni, a imaju drugi cilj, ne možete i ne smijete spriječiti daljnji tijek izbornih radnji.

Mi ćemo legalnost i zakonitost ovih izbora za ZNR braniti svim sredstvima.

S poštovanjem,

Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov

Predsjednik STPVV HŽ
Borivoje Vučković
- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.