solis

srijeda, 27.05.2009.

Na spomen 25. maja svi se sjete tuzlanske Kapije

Povodom 25. maja, četrnaeste godišnjice od masakra na tuzlanskoj Kapiji, kada je jedna granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Ozren ranila 71 mladu osobu, a više od 200 ih ranila, danas su u Tuzli održani susreti civilnih žrtava rata sa prostora Federacije BiH.

Delegacije udruženja civilnih žrtava su, uz porodice, prijatelje i preživjele masakra, položile cvijeće i vijence na mezarju/groblju stradalih na 'Kapiji'.

- Tradicionalno obilježavamo ovu tužnu godišnjicu. Pozvali smo sada i predstavnike drugih udruženja civilnih žrtava rata da nam se u tome pridruže, jer kada se bilo gdje spomene 25. maj odmah se svi sjete mladosti stradale u Tuzli i velike nesreće koja nas je zadesila' - kazala je Božana Kubinek, koordinatorica Udruženja građana civilnih žrtava rata Općine Tuzla, naglasivši da je to događaj od koga se Tuzla i njeni stanovnici nikada neće oporaviti, niti ga zaboraviti.

U okviru obilježavanja 25. maja, u Tuzli danas boravi i 25 aktivista Inicijative mladih za ljudska prava iz BiH, Srbije i sa Kosova. Oni su najprije posjetili Kuću plamena mira i pogledali film o ''Kapiji'', te obišli mjesto gdje su ukopane žrtve masakra.

Prema riječima Tanje Mrkalj, aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda, mladi, kao i javnost u Srbiji znaju za događaj koji se desio u Tuzli 25. maj 1995.godine.

- 'Naša je obaveza i odgovornost da ne dozvolimo da mlade generacije i budući naraštaji zaborave na zločine koji su se desili, kako se oni ne bi ponovili. Pravi dokaz za to da mladi ljudi razmišljaju o ovome i da su spremni za dijalog je upravo to što smo došli ovdje upravo na ovaj dan' - istakla je Mrkalj.

(ONASA)
- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.